Θεολογία και Ζωή

Η ανθρωπότητα είναι μία καλλιέργεια στρειδιών

27 Ιανουαρίου 2011

Η ανθρωπότητα είναι μία καλλιέργεια στρειδιών

Όμοιος είναι ο κόσμος μας με καλλιέργεια στρειδιών. Ο καλλιεργητής των στρειδιών είναι ο Θεός. Τα στρείδια είναι τα σώματα των ανθρώπων. Τα στρείδια που καλλιεργούνται στις τροπικές θάλασσες είναι μαργαριτοφόρα. Οι τροπικές θάλασσες είναι οι χώρες στις οποίες έχει διδαχθεί η διδασκαλία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Τα μαργαριτάρια είναι οι ψυχές των ανθρώπων, που κατοικούν μέσα στα όστρακα, τα σώματά τους. Δε δημιουργούνται όμως μέσα σε όλα τα στρείδια μαργαριτάρια. Οι καλλιεργητές μαργαριταριών βγάζουν τρία ή τέσσερα μαργαριτάρια εμπορικής αξίας από τρεις τόνους στρειδιών. Είναι σπάνια τα ποιοτικά στρείδια. Έτσι και ο Θεός, με υπομονή περιμένει πότε θα βρει ένα μαργαριτάρι που να αξίζει. Μία ψυχή που θα έχει πνευματική αξία.

Και τα μαργαριτάρια που έχουν αξία, έχουν διάφορα μεγέθη και ιδιότητες και η αξία τους δεν είναι η ίδια. Έτσι είναι και οι χριστιανοί. Υπάρχει ιεραρχία και διαβάθμιση της αγιότητας κάθε Αγίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Κάποια μαργαριτάρια έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα άλλα. Κάποιοι Άγιοι έχουν μεγαλύτερο πνευματικό μέγεθος από τους άλλους και, επομένως τους δίνεται μεγαλύτερη δόξα από τον Χριστό μας. Η Εκκλησία μας ονομάζει τον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο « ο μαργαρίτης ο πολύτιμος». Εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ταπείνωση σε αυτόν τον κόσμο. «οὐχ οὕτω δὲ ἔσται ἐν ὑμῖν, ἀλλ’ ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος, καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος· καὶ γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν» ( κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, κεφάλαιο 10, § 43-45 ).

Όταν έρθει ο Θεός, ο καλλιεργητής των στρειδιών, και ανοίξει το στρείδι μας , για να αποχωριστεί το μαργαριτάρι από το στρείδι, η ψυχή από το σώμα, τί θα βρει μέσα ; Θα βρει μαργαριτάρι αξίας; Και αν βρει, τί μέγεθος θα έχει αυτό;

Πηγή: http://e-philokalia.blogspot.com/