Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κορυφώνεται η ένταση στην Αίγυπτο!

31 Ιανουαρίου 2011

Κορυφώνεται η ένταση στην Αίγυπτο!

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, ζητούν την παραίτηση Μουμπάρακ που παραμένει στη θέση του προέδρου.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κάιρο

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών, που ζητούν την πτώση του καθεστώτος στην Αίγυπτο.

Χιλιάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν, και πάλι την Κυριακή, στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ενώ στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους και δύο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ.

Γενική απεργία από σήμερα

Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου και υπόσχονται ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό πληθαίνουν.

Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο Τρίτη έχουν προγραμματίσει πορεία «διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

«Αποφασίστηκε στη διάρκεια της νύχτας να πραγματοποιηθεί αύριο πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο Εϊντ Μοχαμάντ, ένας από τους οργανωτές.

«Αποφασίσαμε επίσης να αρχίσουμε ανοικτή γενική απεργία», πρόσθεσε.

Την πρόταση για απεργία διατύπωσαν πρώτοι οι εργαζόμενοι στο Σουέζ. «Συμφωνήσαμε με τους εργαζόμενους στο Σουέζ και θα αρχίσουμε γενική απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», τόνισε ο Μοχάμεντ Ουακέντ, ένας από τους οργανωτές.

«Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ», γράφει ένα από τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές μοιράζονται τα τρόφιμα με τους στρατιώτες που στάλθηκαν εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Έξι ημέρες ταραχών προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι διαδηλωτές αρνούνται να φύγουν και ο στρατός δεν κάνει τίποτε για να τους μετακινήσει. Όσο μεγαλύτερο διάστημα οι διαδηλωτές δεν συναντούν αντίσταση τόσο δυσκολότερο θα είναι για τον Μουμπάρακ να υπερασπιστεί την θέση του.

Οι διαδηλωτές απέρριψαν τον διορισμό από τον Μουμπάρακ δύο στρατιωτικών στη θέση του αντιπροέδρου και του πρωθυπουργού. Οι υποσχέσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να κατευνάσει την οργή του αιγυπτιακού λαού απέτυχαν με τους διαδηλωτές να επιμένουν να εγκαταλείψουν την εξουσία ο Αιγύπτιος πρόεδρος και οι συνεργάτες του.

Να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία ζητά ο Μουμπάρακ από το νέο πρωθυπουργό

Ο Μουμπάρακ είπε την Κυριακή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ότι η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου θα πρέπει να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό, ενώ το γράμμα του στον πρωθυπουργό του, θέτει θέματα συζήτησης μίας πολιτικής μεταρρύθμισης.

«Απαιτώ από εσένα να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας», γράφει στην επιστολή του ο Μουμπάρακ, όπως ανέφερε το κρατικό κανάλι. «Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών» τονίζει, τελειώνοντας στην επιστολή του.

Στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής του με το νέο πρωθυπουργό και την παρουσία του επίσης διορισμένου αντιπροέδρου της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν, ο κ. Μουμπάρακ καθόρισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αρχίζοντας «από την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας» σύμφωνα με το ΜΕΝΑ. Ο κ. Μουμπάρακ κάλεσε επίσης τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσες, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή.

Παρά το διορισμό νέου πρωθυπουργού κιαι αντιπροέδρου της χώρας και τη βία που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 125 άτομα, οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ όχι απλώς δεν σταμάτησαν αλλά αντιθέτως εντάθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

Επεκτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ο Αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε χθες την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από σήμερα στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων. Από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών, η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων ελέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.

Στο μεταξύ από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Καΐρου.

Τελευταίος πυλώνας του Χόσνι Μουμπάρακ ο στρατός

Ο στρατός είναι ο τελευταίος πυλώνας του καθεστώτος Μουμπάρακ απέναντι στη λαϊκή εξέγερση που δεν εξασθενεί παρά την αιματηρή καταστολή, επισημαίνουν σήμερα τα κύρια άρθρα πολλών γαλλικών εφημερίδων.

«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος βρήκε δύο στρατηγούς που δέχθηκαν να αποτελέσουν εγγύηση για το καθεστώς του κάνοντας ένα «μπάλωμα» που δεν ξεγελά κανέναν», γράφει η Liberation. «Ο Ουμπού θεώρησε ότι είναι Ραμσής: θέλησε να ιδρύσει μία νέα δυναστεία φαραώ με γαλόνια. Αλλά αυτή τη φορά ο λαός αντιτάχθηκε, ενισχυμένος από το παράδειγμα της Τυνησίας. Όπως φαίνεται, ο στρατός κρατά στα χέρια του την τύχη της Αιγύπτου».

«Το ερώτημα που ετέθη, χθες στην Τυνησία, αύριο στην Αίγυπτο ή αλλού, είναι το ερώτημα της μετάβασης», σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε όλες αυτές τις χώρες, οι στρατιωτικοί έχουν στα χέρια τους πολλά χαρτιά…η σύνεση θα υπαγόρευε οι στρατιωτικοί του Καΐρου να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους στην Τύνιδα. Δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Αλλά μπορεί να αποτρέψει την αιματοχυσία».

«Η διατήρηση στη θέση του, η ελπίδα ότι το κίνημα θα αποδυναμωθεί, η στήριξη στον στρατό. Από την Παρασκευή, αυτή είναι η στρατηγική του Αιγύπτιου προέδρου», γράφει η Ouest-France.

«Αν και προσπαθούν να αποφύγουν να εμφανισθούν ότι αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Αιγύπτου, οι δυτικές πρωτεύουσες επιθυμούν την πειθαρχημένη μετάβαση, γεγονός που σημαίνει ότι ο στρατός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αλλά και ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν μπορεί πλέον να αποτελεί προτεραιότητα», γράφει η Le Figaro.

«Διορίζοντας αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό δύο ανώτατους στρατιωτικούς, ο Μουμπάρακ έθεσε την τύχη του και την τύχη της Αιγύπτου ανάμεσα στα χέρια του στρατού. Στην Τυνησία, ο στρατός διαδραμάτισε κύριο ρόλο στην πτώση του Μπεν Άλι. Στην Αίγυπτο, είναι το τελευταίο πρόχωμα του καθεστώτος».

Αλληλέγγυος με τον λαό, ο Ομάρ Σαρίφ

Ο διάσημος Αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, που βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο Κάιρο δήλωσε ότι «είναι αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό» και εύχεται την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ, αποκάλυψε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό France Inter.

«Βρίσκομαι στον 17ο όροφο ενός ξενοδοχείου στο Κάιρο και βλέπω όλα όσα γίνονται. Είμαι απολύτως αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό γιατί πιστεύω ότι όλα όσα ζητά είναι δίκαια και γιατί θεωρώ ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα πρέπει πια να παραιτηθεί. Είναι 30 και πάνω χρόνια στην εξουσία ε, φτάνει πια» ανέφερε ο 78χρονος καλλιτέχνης. «Ευτυχώς επέλεξε έναν καλό αντιπρόεδρο, τον Ομαρ Σουλειμάν που έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό είναι σημαντικό» πρόσθεσε ο Ομαρ Σαρίφ.

Καταλήγοντας τις δηλώσεις του εξέφρασε κάποιους φόβους για την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, επειδή όπως είπε «είναι πολύ κλειστή οργάνωση και εκπροσωπεί μόνο το 20% του πληθυσμού. Δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτούς».

Επιθεώρηση Μουμπάρακ στο κέντρο επιχειρήσεων

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε νωρίτερα ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου τα οποία έδειξαν εικόνες του Μουμπάρακ να προεδρεύει μίας συνάντησης. Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Μουμπάρακ να συναντά το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν, τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι αλ Αναν και άλλους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε έλεγχο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού ο οποίος έχει αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης.

Την ίδια στιγμή, ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου, μετά την εκκένωσή του από τους αξιωματούχους, δήλωσε ένας αξιωματικός. «Ασφαλίσαμε το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί και εκκενώσαμε το προσωπικό κρατικής ασφαλείας. Το υπουργείο είναι άδειο», δήλωσε από το σημείο αξιωματικός του στρατού, που ζήτησε ανωνυμία, στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί». Δύο τεθωρακισμένα φορτηγά και ένα άρμα μάχης στέκονταν φρουροί έξω από το κτήριο. Η κρατική ασφάλεια έδωσε μάχη με διαδηλωτές που επιχείρησαν να επιτεθούν στο κτίριο χθες βράδυ.

«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι η πρώτη φορά που ο Μουμπάρακ ορίζει αναπληρωτή του στη διάρκεια των 30 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Τη θέση αυτή κατείχε και ο Μουμπάρακ προτού γίνει πρόεδρος. «Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει», φώναζαν επίσης ρυθμικά οι διαδηλωτές.

Απόδραση εκατοντάδων κρατουμένων

Τριάντα τέσσερα μέλη της οργάνωσης «Μουσουλμανική Αδελφότητα», ανάμεσά τους και μέλη του πολιτικού της γραφείου, κατάφεραν να φύγουν από τη φυλακή που κρατούνταν όταν την εγκατέλειψαν οι φρουροί, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οργάνωσης.

«Υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους αν έμεναν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μονέιμ Αμπντέλ Μακσούντ.

Χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα έναν υπέυθυνο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μοχάμεντ Μούρσι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι τα 34 μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, δεν απέδρασαν. «Δεν αποδράσαμε. Οι κάτοικοι μας άνοιξαν τις πόρτες», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, συμφώνησε να υποστηρίξει τον διαφωνούντα Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στις «διαπραγματεύσεις» του με το καθεστώς του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της οργάνωσης.

Η Εθνική Συμμαχία για την Αλλαγή -της οποίας ηγείται ο ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), και στην οποία συμμετέχουν πολλές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και η Μουσουλμανική Αδελφότητα- εξουσιοδότητσαν τον ΕλΜπαραντέι να «διπραγματευτέι με το καθεστώς», όπως δήλωσε ο Σάαντ αλ Κατάτνι.

Εξάλλου η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε τους πολιτικούς διορισμούς στους οποίους προχώρησε χθες ο Μουμπάρακ. «Πρόκειται για μία προσπάθεια να παρακαμφθούν οι διεκδικήσεις του λαού», έκρινε η οργάνωση.

Επιπλέον το χρηματιστήριο του Καΐρου, αλλά και οι τράπεζες της Αιγύπτου θα παραμείνουν κλειστές και αύριο Δευτέρα εξαιτίας των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Εντωμεταξύ τα χρηματιστήρια των αραβικών χωρών έχουν πτωτικές τάσεις. Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι νωρίτερα σήμερα κατέγραφε πτώση 6%, ενώ του Αμπου Ντάμπι έπεσε 3,68%. Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε χθες με πτώση 6%, όμως σήμερα καταγράφει κέρδη 2,62%.

Ο διευθυντής μιας φυλακής στην δυτική Αίγυπτο σκοτώθηκε και εκατοντάδες κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν, ανέφεραν ΜΜΕ νωρίς σήμερα Κυριακή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το επεισόδιο σημειώθηκε στην Φαγιούμ, μια περιοχή της ερήμου δυτικά του Καΐρου. Περίπου 700 φυλακισμένοι απέδρασαν και ο διευθυντής της φυλακής, που είχε το βαθμό του στρατηγού, σκοτώθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως άλλος ένας αξιωματούχος του στρατού, που επίσης είχε βαθμό στρατηγό, «απήχθη» από ένα έξαλλο πλήθος. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου. Χιλιάδες κρατούμεοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτόπτες μάρτυρες σε αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις .ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο

Ελ Μπαραντέι: «Να φύγει σήμερα ο Μουμπάρακ»

Ο Αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε σήμερα ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία «σήμερα» ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Εχει γίνει ξεκάθαρο από όλους στην Αίγυπτο ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευθείς το 2005 με το Νόμπελ Ειρήνης, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Πρέπει να φύγει σήμερα, ώστε να ακολουθήσει μία ειρηνική μετάβαση σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», πρόσθεσε.

«Ο λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση – την εντολή – να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας», επεσήμανε ο Ελ Μπαραντέι. «Ελπίζω να έρθω σύντομα σε επαφή με τον στρατό. Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ο στρατός είναι μέρος της Αιγύπτου», υπογράμμισε.

Ο Ελ Μπαραντέι επεσήμανε άλλωστε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι οι ΗΠΑ «χάνουν την αξιοπιστία τους» ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και εξακολουθώντας να υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά από τον αιγυπτιακό λαό να πιστέψει ότι ένας δικτάτορας που είναι στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια θα είναι ο άνδρας που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία», εκτίμησε ο Ελ Μπαραντέι από το Κάιρο. «Κάθε ημέρα χάνετε την αξιοπιστία σας», κατηγόρησε τις ΗΠΑ.

«Από τη μία μεριά μιλάτε για δημοκρατία, για κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη εξακολουθείτε να υποστηρίζετε έναν δικτάτορα που καταπιέζει το λαό του», δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι. «Θα ήταν καλύτερο αν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν είναι ο τελευταίος που θα πει στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι έχει έρθει η ώρα να φύγει».

Συλλήψεις για λεηλασίες

Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από επιτροπές κατοίκων, τις οποίες αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου για να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Εξάλλου δύο μούμιες της φαραωνικής περιόδου που βρίσκονταν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζάχι Χαουάς επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA).

Συνεχίζεται η ανησυχία των κατοίκων του Καΐρου για τα κρούσματα λεηλασιών που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες νύχτες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ομάδες φρούρησης των ίδιων των κατοίκων συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης με στόχο να αποτρέψουν όποιον θέλει να λεηλατήσει τις περιουσίες τους και να βλάψει τις οικογένειές τους.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννη Σιώκα που δήλωσε ότι και εκείνος ήταν το βράδυ μαζί με Ελληνες και Αιγύπτιους στο δρόμο κρατώντας ρόπαλο στο χέρι για να προστεύσει το βιός του και την οικογένειά του.

Τα άρματα μάχης συνεχίζουν να βρίσκονται στο κέντρο του Καΐρου και η εικόνα της πόλης δεν θυμίζει τίποτε πλέον από το πολύβουο Κάιρο που γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγες μέρες.

Τα καταστήματα είναι κλειστά σε όλο το κέντρο της πόλης, πολλές βιτρίνες είναι σπασμένες και πολλά πρατήρια βενζίνης έχουν κλείσει τις φιάλες τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 16.00 ξεκινά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που διαρκεί μέχρι τις 8 το πρωϊ.

Εξάλλου τα καταστήματα τραπεζών και κεντρικών οργανισμών είναι κλειστά και όσον αφορά το ίντερνετ συνεχίζει να μη λειτουργεί.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/01/2011_375605