Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου και της ΜΚΟ “Αποστολή”

2 Φεβρουαρίου 2011

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου και της ΜΚΟ “Αποστολή”

Ως το σημαντικό επιστέγασμα της επταήμερης επίσκεψης του Μακαριωτάτου στη Συρία χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Πατριάρχης επισήμανε την ανάγκη επίσπευσης του χρόνου έναρξης των εργασιών των επιτροπών των δύο πλευρών για την αξιολόγηση των έργων και χαρακτήρισε ως «ανάσα» για το Πατριαρχείο τη συνεργασία με την «Αποστολή» και την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Επίσης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την προσφορά της Εκκλησίας στους Σύριους πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα (κυρίως μέσω των συσσιτίων), για την βοήθεια που έχει προσφέρει η Εκκλησία της Ελλάδος στη Συρία (με την ανέγερση σχολείων κ.ά.), ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη εντατικοποίησης των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Balamand.

Η «Αποστολή» θα έχει έδρα τόσο στη Δαμασκό, όσο και στο πανεπιστήμιο του Balamand και, σύμφωνα με το μνημόνιο, οι τομείς συνεργασίας των δύο πλευρών αφορούν στην κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, τον τουρισμό καθώς και τη βοήθεια αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των λαών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Εντός των προσεχών εβδομάδων θα βρεθεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία ιεραρχών του Πατριαρχείου για να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αποστολή».

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μία νέα σελίδα στις σχέσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, χαρακτήρισε εξαιρετική εμπειρία την επίσκεψή του στο Πατριαρχείο, ευχαρίστησε τον κ. Ιγνάτιο για τη φιλοξενία και δεσμεύτηκε ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών θα είναι στο εξής ιδιαίτερα στενές.

Στην υπογραφή του μνημονίου που υπέγραψε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος και ο Μακαριώτατος (ως πρόεδρος της ΜΚΟ «Αποστολή») παρευρέθησαν αρχιερείς του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» κ. Κωστής Δήμτσας.

Πηγή: http://www.archdiocese.gr