Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

«Η κοσμική σοφία στολισμένη με τη χάρη του Θεού»

5 Φεβρουαρίου 2011

«Η κοσμική σοφία στολισμένη με τη χάρη του Θεού»

Στη Θ. Λειτουργία που τελέστηκε  στον Ι. Ναό Τριών Ιεραρχών – Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός της «Εταιρείας Φίλων του Λαού» προεξήρχε ο Μακαριώτατος. Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο χώρο όπου, «από φοιτητής ακόμη τον έβλεπα σαν όαση μέσα στην έρημο». «Αυτή η όαση», είπε, «ήταν, είναι και θα είναι ελπίδα και μήνυμα αισιοδοξίας σ αυτόν τον τόπο».

«Όσοι έχουν περπατήσει μέσα στην έρημο της ζωής», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, «με τις δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο περισσότερο αναζητούν τέτοιες οάσεις». Και τόνισε: «Όταν συναντάται η ανθρώπινη σοφία με τη χάρη του Θεού, τότε γίνεται το θαύμα».

«Πόσοι από εμάς δεν έχουμε εμπειρία από σοφούς ανθρώπους που με πτυχία και διδακτορικά διπλώματα αστόχησαν στη ζωή τους ή ήταν επιζήμιοι για τον κόσμο». «Αυτό που χρειάζεται», πρόσθεσε, «είναι η κοσμική σοφία να είναι στολισμένη με τη χάρη του Θεού». Όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος πολλοί γονείς παλαιότερα επιδρούσαν πολύ θετικά στα παιδιά τους, παρότι δεν είχαν διπλώματα και διδακτορικά. «Πόσοι δε λένε πως ό,τι απέκτησα στη ζωή μου, το χρωστάω σ αυτή την απλή μάνα και τον απλό πατέρα που με μεγάλωσαν;» συμπλήρωσε. «Αυτοί οι άνθρωποι συνδύαζαν την εμπειρία, τη σοφία μαζί με τη χάρη του Θεού».

Καταλήγοντας ο Μακαριώτατος επανέλαβε πως η κρίση που περνάμε είναι πνευματική. «Ο άνθρωπος έχει αλλοιωθεί, έχει γίνει εγωπαθής και εγωκεντρικός, ένας άνθρωπος του βολέματος» επισήμανε.

Πηγή: http://www.ecclesia.gr/greek/pronaos/pronaos_446.html#n3