Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Στην ξενιτιά οι νέοι

5 Φεβρουαρίου 2011

Στην ξενιτιά οι νέοι

Δραματικά είναι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των νέων, καθώς μόνο το 2010, συνολικά 8.811 Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημίων μετανάστευσαν στο εξωτερικό για εύρεση θέσης εργασίας. Προβληματισμός για τα στοιχεία της έρευνας της Europass. Οι περισσότεροι είναι κάτω των 30 ετών.

Τάσεις φυγής σε χώρες του εξωτερικού φαίνεται να έχουν ολοένα και περισσότεροι νέοι, προκειμένου να αναζητήσουν μία καλύτερη επαγγελματική τύχη, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το 2010 συνολικά 48.811 Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημίων εγκατέλειψαν τη χώρα μας για μία καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Έλληνες κατέχουν πλέον μία από τις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μετανάστευση για αναζήτηση δουλειάς.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών με 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά στην ευρωπαϊκή πύλη Europass.

Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλός, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας, σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Το 70% των μεταναστών ενός καλύτερου επαγγελματικού αύριο, μέχρι στιγμής είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών και ειδικότερα, το 13% είναι κάτω των 20, το 34% είναι μεταξύ 20 και 25 και το 24% μεταξύ 25 και 30 ετών.

Σημειώνεται ότι το Europass αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας, όπου από το 2005 και έπειτα έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα, από τα οποία τα 3,5 εκατομμύρια μόνο το 2010.

Το 1/3 των χρηστών του Europass CV δεν είχαν καμία επαγγελματική πείρα, ενώ το 1/3 είχε επαγγελματική πείρα μικρότερη των 5 ετών.

Για την οικονομική κρίση που βοηθά στην αυξητική τάση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπανικολάου και επεσήμανε μάλιστα ότι η τάση αναζήτησης διεξόδου στο εξωτερικό ισχύει και πριν η κρίση χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας.

“Χρειάζονται πολιτικές συγκράτησης, ευκαιριών και επένδυσης του ειδικευμένου δυναμικού της χώρας. Πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον”, πρότεινε ο ίδιος σαν λύση.

Πηγή: http://news247.gr/oikonomia/ergasia/48_811_esteilan_viografika_anazhtwntas_doyleia_sthn_eyrwph.768048.html