Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Απάντηση (από την ιεραποστολή της Αφρικής) στην συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του γέροντα Γεώργιου Καψάνη και της Μονής Γρηγορίου

8 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση (από την ιεραποστολή της Αφρικής) στην συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του γέροντα Γεώργιου Καψάνη και της Μονής Γρηγορίου

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

‘’ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ’’

Θεσσαλονίκη 7-2-2011

Αρ. πρωτ. 20

Αγαπητοί αδελφοί,

Ο Ιεραποστολικός μας Σύνδεσμος τους τελευταίους μήνες με θλίψη παρακολουθεί την αναίτια συκοφαντική δυσφήμηση της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου και ειδικότερα του Σεβάσμιου Γέροντος Καθηγουμένου π. Γεωργίου από τον πρώην αδελφό της Μονής μοναχό Χριστόδουλο.

Όλο αυτό το διάστημα σιωπήσαμε ελπίζοντας ότι θα καταλαγιάσει το μένος του ανθρώπου αυτού, για τον οποίο είχαμε ιδίαν γνώση του χαρακτήρος του και της απρεπούς συμπεριφοράς του εντός της Μονής και όχι μόνον…

Δυστυχώς, διαψευστήκαμε βλέποντας καθημερινά υβριστικά δημοσιεύματα του εν λόγω μοναχού είτε στο διαδίκτυο είτε στον έντυπο επαρχιακό τύπο Ελλάδος και Κύπρου και πάντα υπό το πρόσχημα της δήθεν έντιμης και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Κανένας όμως δεν αναρωτήθηκε για τη θέση της Ι. Μονής σχετικά με τις δημοσιεύσεις. Κανένας δε μίλησε για το γιγάντιο κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πνευματικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Περισσότερα από τριάντα πέντε χρόνια η Ιερά Μονή αποστέλλει μοναχούς Ιεραποστόλους  σε όλο τον κόσμο. Από αυτή τη Μονή και από αυτόν τον Γέροντα εκάρη μοναχός ο μακαριστός Ιεραπόστολος π. Κοσμάς και εστάλη στο Ζαΐρ (σημερινό Κονγκό), όπου ίδρυσε την πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία της Κατάνγκας, την οποία ποιμαίνει σήμερα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Μελέτιος, αδελφός κι αυτός της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου. Της ίδιας Μονής αδελφοί είναι επίσης ο Ιεραπόστολος της Ταϊβάν π. Ιωνάς, ο Ιεραπόστολος της Ρουάντα και Μπουρούντι π. Δαμασκηνός. Από αυτή τη Μονή εξορμά κάθε χρόνο πλειάδα Ιερομονάχων για να καλύψει τις πνευματικές ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Αμερική και παλαιότερα στην Αυστραλία.

Αδυνατούμε να απαριθμήσουμε σε λίγες γραμμές το έργο των πατέρων της Ιεράς Μονής που συντελείται στο εξωτερικό αλλά και στην πατρίδα μας. Είναι χιλιάδες οι ψυχές που βρίσκουν μέχρι σήμερα ανάπαυση και καταφύγιο στο Μοναστήρι και στα διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια Μετόχια του.

Αδελφοί, γευόμεθα μόνο πικρία από την εμμονή αυτή του μοναχού Χριστοδούλου να καταφέρεται εναντίον του Γέροντος και της Μονής. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς ο περίγυρός του δεν προσφέρει την παραμικρή βοήθεια προκειμένου να φύγει από την πλάνη στην οποία βρίσκεται. Το μόνο που μας μένει είναι να προσευχόμεθα ο Θεός να τον ελεήσει.

Κλείνοντας, μαζί με τις ευχές μας, επισυνάπτουμε σχετική απαντητική επιστολή που λάβαμε από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου.

Με αγάπη Χριστού

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

Άγια Θεοφάνεια 2011

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ

ΣΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τους τελευταίους μήνες η Ιερά Μονή μας του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους υφίσταται συκοφαντίες από ένα πρώην μέλος της, τον μοναχό Χρι­στόδουλο (κατά κόσμον Νικόλαο Διαμαντόπουλο). Με τις συνεντεύξεις του σε δημοσιογράφους της Κύπρου και με τις παρεμβάσεις του σε ραδιοτηλεο­πτι­κά προγράμματα, όπως και με τα συκοφαντικά, δυσφημιστικά και ειρωνικά σχό­λια και σχέδια (σκίτσα) στο Διαδίκτυο, προσπαθεί με μεγάλο μένος να σπιλώ­ση την Ιερά Μονή μας, η οποία τον φιλοξένησε και ευεργέτησε για περισσό­τε­ρο από δύο δεκαετίες.

Τα συκοφαντικά του βέλη εκτοξεύονται κυρίως κατά του αγίου Καθη­γου­μένου και Γέροντός μας, π. Γεωργίου (κατά κόσμον Καψάνη), ο οποίος με πολλή πατρική αγάπη και υπομονή τον εποίμανε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής του στην Μονή.

Η σεπτή μορφή και η καθαρά πολιτεία του Γέροντός μας είναι πανορ­θο­δόξως γνωστή. Η δε προσφορά του στον σύγχρο­νο άνθρωπο και στην Ορθόδοξο Εκκλησία είναι πανθομολογούμενη. Η Αδελφότης μας σεμνύνεται και καυχάται εν Χριστώ για τον σεβαστό μας Γέροντα. Ούτε ο μοναχός Χρι­στόδουλος ούτε κανείς άλλος είναι σε θέσι να αμαυρώση, ούτε κάν να κηλιδώση, μία τέτοια προσωπικό­τη­τα και μάλιστα με χαμερπείς συ­κο­φαντικές δυσφη­μήσεις.

Απευθυνόμεθα βεβαίως σε όσους δεν γνωρίζουν τον Γέροντα και τους αδελφούς της Μονής. Όσοι τους γνωρίζουν, δεν έχουν ανάγκη συστάσεων και μαρτυριών.

Δεν ερχόμεθα σε αντιπαράθεσι, και μάλιστα δημοσίως, με τον μοναχό Χριστόδουλο, διότι, με όσα πράττει και λέγει, εκθέτει μόνο τον εαυτό του και αποδεικνύει ότι ευρίσκεται σε πνευματικό σκοτάδι. Δεν απαντούμε εδώ στα δή­θεν επιχειρήματα και τις δήθεν αποκαλύ­ψεις του. Όλα είναι ασύστολα ψεύ­δη, παραποιήσεις γεγονότων, επινοή­σεις του, αποκυήματα φαντασίας.

Δεν μάς επιτρέπει η χριστιανική και μοναχική μας συνείδησις να παρα­συρθούμε στο ήθος και τους τρόπους του.

Σε όσους καλοπροαίρετα ερωτούν, ενδιαφέρονται να μάθουν την αλή­θεια ή προβληματίζονται, επειδή έχουν επηρεασθή από τα δημοσιεύματά του, προτείνουμε το αποστολικό «έρχου και ίδε». Σε όσους μάς το ζητήσουν, μπο­ρούμε να στείλουμε ταχυδρομικώς λεπτομερέ­στε­ρη απάντησι στις συκοφαντί­ες του, με σεβασμό πάντως προς το πρόσωπό του. Δεν δημοσιοποιούμε προσ­ωπικά του θέματα και ειδικές πληρο­φο­ρίες για την ζωή του, από αγάπη για τον ίδιο αλλά και από σεβασμό στο αν­θρώ­πινο πρόσωπο, πού είναι δημιούρ­γη­μα και εικόνα του «Θεού του αορά­του».

Τον εκπεσόντα αδελφό τον πονάμε, τον αγαπάμε όπως και πρίν, όταν ήταν μαζί μας. Προσευχόμαστε να έλθη σε επίγνωσι και μετάνοια, ώστε να μή απωλέση την αθάνατη ψυχή του.

Βέβαια, για κάποιες σοβαρότατες συκοφαντίες του εναντίον μας, προ­κει­μένου να μή μωμηθή η διακονία του αγίου Καθηγουμένου και της Αδελ­φό­τητός μας, έχει τον λόγο η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Εκφράζουμε επίσης και την πι­κρία μας προς όσα μέσα ενημερώσεως δη­μοσιο­ποι­ούν, ως μή ώφελε, τα ψεύ­δη του χωρίς προηγουμένως να ερευ­νήσουν περί της αληθείας, και δείχνουν έτσι ότι δεν ενδιαφέρονται για την αλη­­θή ενημέρωσι αλλά στοχεύουν αλλού.

Έχουμε διδαχθή από τον ίδιο τον Κύριο και Σωτήρα μας Χριστό και από τους αγίους Πατέρας της Εκκλησίας, ως Ορθό­δο­ξοι Χριστιανοί Μοναχοί να υπομένουμε τις εις βάρος μας αδικίες. Συνεχί­ζουμε δε τον ταπεινό μας αγώνα και ευχόμεθα ο Κύριος να συγχωρή όσους μάς υβρίζουν και συκοφαντούν και αδι­κούν.

Η Αδελφότης

της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

Η διεύθυνσίς μας: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, 63087 ΔΑΦΝΗ, ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ