Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Δεν υπάρχει δεύτερο Άγιον Όρος»

15 Φεβρουαρίου 2011

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Δεν υπάρχει δεύτερο Άγιον Όρος»

Στη σημασία του Αγίου Όρους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρθηκε την Κυριακή από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Το αγαπούμε και το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν υπάρχει δεύτερον Άγιον Όρος» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσία του Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ -που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα του Πατριαρχείου μετά την αποκατάσταση της υγείας του – του Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Πατριαρχικού Επιτρόπου της περιφερείας Βοσπόρου, του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ταρασίου, του νέου ηγουμένου της Μονής Χιλιανδαρίου π.Μεθοδίου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Βασιλείου Μπορνόβα και πλήθος πιστών από την Ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Ο Πατριάρχης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σωστική αποστολή της Εκκλησίας με αφορμή την είσοδο μας την περίοδο του Τριωδίου, που ξεκίνησε την Κυριακή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία μας ως στοργική μητέρα φροντίζει για όλες τις ανάγκες του ανθρώπου, τις υλικές και τις πνευματικές και μας χορηγεί το μέσα και μας ανοίγει την πύλην της σωτηρίας και της μετανοίας όπως ψάλλαμε σήμερα το πρωϊ στον όρθρο για να ανακαινίζουμε από καιρού εις καιρόν εαυτούς από την αμαρτία και έτσι δεν έχουμε ανάγκη εφ’ όσον η εκκλησία μας δίνει αυτά τα μέσα από τα υποκατάστατα των πνευματικών αυτών μέσων, ούτε από την “shopping therapy” για την οποίαν μας μιλούν τελευταίως ως αποπροσανατολισμόν από τα πνευματικά πράγματα της ζωής του ανθρώπου. Έχουμε λοιπόν όλα τα μέσα για να πορευθούμε τον δρόμο του Θεού. Αρκεί να το θέλουμε εμείς οι ίδιοι.

 

Χαιρετίζοντας την παρουσία του ηγουμένου της Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους π. Μεθοδίου και της συνοδείας του, τόνισε: «Περιττόν να σας υπενθυμίσω αδελφοί και τέκνα ότι το Άγιον Όρος είναι ένα προσφιλέστατον τμήμα της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Το αγαπούμε και το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού. Δεν υπάρχει δεύτερον Άγιον Όρος. Είναι μοναδικόν και αναντικατάστατον. Είναι ένα κύτταρον από την Χριστιανικήν Αυτοκρατορίαν των πατέρων μας που συνεχίζει την ύπαρξή του εκεί εις την Χαλκηδικήν ένδεκα αιώνες τώρα. Το επισκέπτομαι τακτικά και παλαιότερα και ως Πατριάρχης και κάθε φορά που μεταβαίνω εκεί αισθάνομαι ότι ανακαινίζομαι και ανανεώνομαι πνευματικώς. Ιδιαιτέρως όταν επισκέπτομαι κυριολεκτικώς πνευματικές αδελφότητες όπως είναι αυτή της ιεράς μονής Χιλιανδαρίου».

 

Καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τα θερμά συλληπητήρια της Μητρός Εκκλησίας και προσωπικώς προς το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειο Μπορνόβα για την πρόσφατη απώλεια της μητέρας του Έλλης η οποία ήταν Μικρασιατικής Καταγωγής.

 

 

π. Μεθόδιος Ηγούμενος Χιλιανδαρίου: «Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας»

 

Στο τέλος τον λόγο έλαβε ο Ηγούμενος της Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους π. Μεθόδιος ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία του, στην ευλογημένη Πόλη η οποία αφιερωμένη στην Παναγία, λέγοντας ότι « πριν περίπου 800 χρόνια οι Άγιοι κτήτορες της Μονής μας Όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης και ο υιός του ο Άγιος Σάββας ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας από εδώ από την Πόλη αυτή πήραν άδεια ώστε να είναι ένα από τα είκοσι Μοναστήρια στο οποίο να ζουν μοναχοί Σέρβοι. Ο Άγιος Συμεών ως Ηγεμόνας της Σερβίας και υιός του ως Πρίγκιπας άφησαν όλα αυτά και η αγάπη προς τον Χριστό τους έφερε στο Άγιο Όρος και πέρασαν 800 χρόνια και παραπάνω από τότε, πάντα υπήρχε υποστήριξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Μονή μας μέχρι και τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία επίσκεψη σας στο Μοναστήρι μας είναι πριν τέσσερα χρόνια περίπου, ήλθατε να μας υποστηρίξετε, να μας ευλογήσετε, ιδιαίτερα από τότε που ξεκινήσαμε μεγάλο αγώνα να κάνουμε ανακαίνιση της Μονής μετά την πυρκαγιά. Αλλά επιτρέψετε Παναγιώτατε να πω με κάποιο τρόπο ως εκπρόσωπος του Σερβικού λαού πάντα εμείς ξέρουμε ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος πριν παραπάνω από χίλια χρόνια πήραν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ευλογία να ξεκινήσουν το ευλογημένο έργο να φυτέψουν την χριστιανική πίστη στους Σλαβικούς λαούς όπως είναι και ο Σερβικός λαός και αυτό τιμάμε πάντα και γι αυτό θέλω αυτή την στιγμή να ευχαριστήσω. Όπως είπα στην ενθρόνιση και σήμερα να το πω, η Παναγία η Τριχερούσα που είναι η μόνη αληθινή ηγουμένη της Μονής μας είναι θαυματουργική εικόνα και εμείς κάθε μέρα κάνουμε προσευχή για ολο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ώστε η Παναγία η Τριχερούσα με τα τρία χέρια να σκεπάζει εσάς προσωπικά και όλους τους Αρχιερείς και πατέρες ευλαβείς χριστιανούς που αγωνίζεσθε αυτά τα χρόνια να συνεχίσετε την παράδοση και εμείς οι Αγιορείτες όσο μπορούμε με προσευχές μας αλλά και με μεγάλο σεβασμό μας και την υπακοή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα βοηθήσουμε».

πηγή: Αγιορείτικες Μνήμες