Θεολογία και Ζωή

Η Ιερά Μητρόπολη Κενύας στο πλευρό των παιδιών

17 Φεβρουαρίου 2011

Η Ιερά Μητρόπολη Κενύας στο πλευρό των παιδιών

Χρόνια τώρα στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας· όπου και το ιεραποστολικό μας κέντρο, εκτός από το Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί σιωπηλά πρόγραμμα φαγητού επί καθημερινής βάσης.

Συγκεκριμένα, ενώ τα ορφανά και φτωχά παιδιά πού φοιτούσαν έπαιρναν αρχικά λόγω οικονομικών δυσκολιών ένα χυμό και δύο κομμάτια ψωμιού καθημερινά, τώρα χάρη στην αγάπη και την προσφορά των Ορθοδόξων αδελφών χριστιανών μας από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Αμερική απολαμβάνουν ζεστό πρωϊνό ρόφημα και μαγειρεμένο μεσημεριανό φαγητό.

Η προσπάθεια αυτή άρχισε δειλά-δειλά. Οι ανάγκες όμως αυξήθηκαν και συχνά έφταναν πληροφορίες ότι τα παιδιά κοιμόνταν το βράδυ νηστικά, καθώς κι αυτό το ελάχιστο πού τους παρείχαμε το μοιράζονταν με όλα τα μέλη της οικογένειας.

Στην αρχή το πρόγραμμα επεκτάθηκε μόνο στις ενορίες γύρω από το Ναϊρόμπι κάθε Σάββατο και σταδιακά έφτασε μέχρι το όρος Κιλιμάντζαρο, χάρη στην πολυτάλαντη και δραστήρια πρεσβυτέρα του εκεί ιερέα μας.

Κατά την περίοδο των πρόσφατων πολιτικών διενέξεων και του εμφύλιου σπαραγμού και σε περιπτώσεις ανομβρίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας πρώτη έδωσε το παρόν της. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και αναξιοπαθούντων προσφέρει τρόφιμα και ενισχύεται έτσι ο εκτοπισμένος πληθυσμός ανεξαρτήτως φυλής ή καταγωγής. Τα συσσίτια αυξάνονται επί καθημερινής βάσης και ανακουφίζουν χιλιάδες απροστάτευτους, ιδιαίτερα παιδιά.

Έτσι, σήμερα, λειτουργού καθημερινά τα εξής προγράμματα επισιτισμού των παιδιών: εκτός από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο της Μητρόπολης, στην ενορία του Αποστόλου Παύλου στην Καγκίρα, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Κιμπίρας, στην προδημοτική και δημοτική Σχολή στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ριρούτας και φυσικά στο ορφανοτροφείο της Μητροπόλεως στην ενορία του Αγίου Νικοδήμου Κασίγκας στο Νγέρι.

Πρόσφατα, με τη βοήθεια της Φινλανδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, άρχισε πρόγραμμα παροχής φαγητού για τα τετρακόσια παιδιά του Ορθόδοξου Δημοτικού Σχολείου στο Λομπέρε της Λαϊκίπιας.

Όλα αυτά και άλλα παρόμοια προγράμματα λειτουργούν κάτω από την άμεση φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας και με την οικονομική ενίσχυση και φροντίδα ευσεβών χριστιανών και άλλων φιλανθρωπικών φορέων, πού επισκέπτονται την Κένυα κατά διαστήματα. Έτσι, γίνονται μάρτυρες και μεταφέρουν και σε άλλους τα μηνύματα αυτά συμπαράστασης προς τα πεινασμένα παιδάκια της Κένυας.

Τα προγράμματα αυτά συντηρούν καθημερινά χιλιάδες άπορα παιδιά, πού με την τροφή αυτή μπορούν να παίρνουν ψυχικές και σωματικές δυνάμεις, ώστε να μορφώνονται καλύτερα.

Το ερώτημα πού τίθεται είναι: πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο ζωτικό θέμα, πού μαστίζει όχι μόνο την Αφρική αλλά και την Ασία και άλλες χώρες της γής;

Μάλιστα, στην κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, πού μαστίζει ολόκληρη την οικουμένη, έρχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τα ελάχιστα μέσα πού διαθέτει, και δίνει λύσεις, ανακουφίζοντας έτσι μέσω των κατά τόπους Επισκόπων μέγα μέρος του λαού, πού πεινά.

Χρειάζεται άμεση και συγκροτημένη οργάνωση των προσπαθειών, για την αντιμετώπιση της μάστιγας της πείνας. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν συστήματα κατάλληλα για την προώθηση

προγραμμάτων βοήθειας, λόγω της διαφθοράς πού επικρατεί στους ιθύνοντες και των συχνών φυλετικών διενέξεων.

Οι Ιεραποστολές, λοιπόν, καλούνται να διαδραματίσουν πρωτοποριακό ρόλο στην αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών, ιδιαίτερα στην Αφρική, και να μην περιμένουν τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις, πού μόνο για τα δικά τους συμφέροντα ενδιαφέρονται.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μόνη της μπορεί, με μία συντονισμένη προσπάθεια, να γίνει ο μόνος φορέας αντιμετώπισης της πείνας στην Αφρική, λόγω της οικουμενικής αποστολής της και επειδή δεν θέτει θέμα «φυλής, χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας».

Ιδού λοιπόν πώς ή Ιεραποστολή συμμετέχει στον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση και συντήρηση.

Εκ της Ίερας Μητροπόλεως