Θεολογία και Ζωή

Η ευλογία της ιεραποστολικής προσφοράς (30 ημέρες με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Κατάνγκας)

23 Φεβρουαρίου 2011

Η ευλογία της ιεραποστολικής προσφοράς (30 ημέρες με τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Κατάνγκας)

«Όταν πίνεις νερό στο Κολουέζι του Κονγκό, το ξαναπίνεις». Έτσι λένε οι Ορθόδοξοι γηγενείς κάτοικοι της πόλης αυτής. Και όποιος μεταβεί για πρώτη φορά από περιέργεια στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο του Κολουέζι της Επισκοπής Κατάνγκας, οι δραστηριότητες του Κλιμακίου, η οργάνωση και η φιλοξενία, αλλά κυρίως η συμπεριφορά και η αγάπη των γηγενών Χριστιανών της πόλης, συντελούν, ώστε η περιέργειά του να μετατραπεί σε αγάπη. Χωρίς να το θέλει, πλησιάζοντας στην ημέρα αναχωρήσεως, λυπάται, διότι φεύγει «τόσο γρήγορα». Ασυναίσθητα σκέφτεται πότε θα ξαναγυρίσει!

Η απόφαση δηλαδή του κάθε πραγματικά πιστού Χριστιανού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ευαγγελίου «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28, 18) και στη σιωπηλή κραυγή των γηγενών για βοήθεια, «διαβάς εις Κολουέζι βοήθησον ημίν» (βλ. Πρ. 16, 9), προσελκύει την ιδιαίτερη ευλογία του Θεού και τη Χάρη Του. Όχι μόνο ασφαλίζεται από τους κινδύνους και την ασθένεια, ταξιδεύοντας και ζώντας στην Αφρική, αλλά και αισθάνεται το μεγαλείο της Ορθοδοξίας και τις ιδιαίτερες ευλογίες του Αγίου Πνεύματος, λόγω αυτής της απόφασής του. Η υπακοή πού κάνει στον Θεό και την Εκκλησία Του, εμπεριέχει και θυσία και ταπείνωση, δύο αρετές πού καταξιώνουν τον Ορθόδοξο πιστό ως πραγματικό Χριστιανό. Πολύ φυσιολογικά λοιπόν αισθάνεται μαζί με τον Απ. Παύλο να πραγματοποιείται μέσα του το «…ανακεκαλυμμένω προσώπω την δόξαν Κυρίου κατοπτριζόμενοι την αυτήν εικόνα μεταμορφούμεθα από δόξης εις δόξαν…» (Β’ Κορ. 3, 18).

Αυτές τις ευλογίες είχαμε και πάλι -μετά την επίσκεψη του Ιανουαρίου ε.ε.- όταν τον Ιούνιο-Ιούλιο επιστρέψαμε στην Ι. Επισκοπή Κατάνγκας για τη συμμετοχή μας στο Ιερατικό Σεμινάριο, πού οργάνωσε και φέτος ο δραστήριος Επίσκοπος κ. Μελέτιος. Το ενδιαφέρον θέμα του Σεμιναρίου, πού επέλεξε ο Επίσκοπος, ήταν: «Ο Ιερέας και ο Εαυτός του» με υπότιτλο: «Πνευματική καλλιέργεια και καταρτισμός». Συγκεντρώθηκαν, πλην των ασθενών, όλοι οι Ιερείς, οι Διάκονοι και τρεις Υποδιάκονοι και πραγματοποιήθηκε ένα από τα καλύτερα Σεμινάρια της Επισκοπής, με πρακτικές και πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις-παρουσιάσεις. Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου πραγματοποιούνταν καθημερινώς Συλλείτουργα και συχνότατα Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες. Ο Θεοφιλέστατος χειροτόνησε τρεις Διακόνους και δύο Πρεσβυτέρους, οι οποίοι καθημερινώς λειτουργούσαν, με εντολή να συμπληρώσουν το σαράνταλείτουργο στις ενορίες τους. Σε κάθε Θεία Λειτουργία γινόταν κήρυγμα στο Ευαγγέλιο της ημέρας από εναλλασσόμενους γηγενείς Πρεσβυτέρους για εκπαιδευτικούς λόγους.

Για εμάς τους Ελλαδίτες ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις τόσους ρασοφόρους με τόσο ενδιαφέρον για τον περαιτέρω καταρτισμό τους, με τόση ανταπό­κριση στις απορρέουσες από το Σεμινάριο υποχρεώσεις, αλλά και με τόση αγάπη και υπακοή προς τον Επίσκοπό τους. Πραγ­ματικά τους θαυμάζαμε!

Μία ακόμη αποστολή-φροντίδα μας ήταν και η ενασχόλησή μας με την ανοικοδόμηση της νέας Ιεράς Μονής, πού άρχισε τον Ιανουάριο ε.ε. Τον Ιούλιο έφθασε στο επίπεδο πού φαίνε­ται στη φωτογραφία. Δοξάσαμε τον Θεό για τη σημαντική αυτή πρόοδο των εργασιών και ευχαριστούμε όλους τους φιλομόναχους Χριστιανούς, οι οποίοι με τον οβολό τους ενισχύουν οικο­νομικά την ανέγερση της Ιεράς Μονής. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την κα Σ.Χ., την χρηματοδότρια του Ι. Ναού της Ι. Μονής, ο οποίος (ναός) άρχισε τον Ιού­λιο. Ευχόμεθα ο Θεός, τους ιλα­ρούς αυτούς δότες, να ελεεί με τις πλούσιες θείες Δωρεές Του.

 

π. Γεώργιος Κουγιουμτζόγλου