Συναξαριακές Μορφές

Ο Α’ κατανυκτικός εσπερινός της συγνώμης στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας

7 Μαρτίου 2011

Ο Α’ κατανυκτικός εσπερινός της συγνώμης στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας

Tην Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου και ώρα 6:30, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελενης Γλυφάδας, τελέσθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός (της συγνώμης), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου και την παρουσία όλων των Κληρικών και πλήθος κόσμου της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Ομιλητής του Ά Κατανυκτικού Εσπερινού ήταν ο ίδιος ο Μητροπολίτης κ. Παύλος. Μεταξύ άλλων στο λόγο του, ο Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας, αναφέρθηκε για την γενικότερη πνευματική και οικονομική κρίση που περνάει η πατρίδα μας.

Τόνισε ότι «η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία, για μετάνοια και θεραπεία όλων των πιστών προσωπικά και συλλογικά ως Εκκλησία. Φάρμακο και ιατρός είναι ο ίδιος ο Χριστός και μας χορηγεί πολλά, πνευματικά εφόδια αυτή την εκκλησιαστική περίοδο αρκεί να συμμετέχουμε και να είμαστε σε συνεχή και πνευματική εγρήγορση». Υπενθύμισε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου όπως δημοσιεύτηκε στο φυλλάδιο προς το ΛΑΟ στα τέλη του χρόνου που πέρασε και ότι η ίδια ανέλαβε τις ευθύνες της. Το παράδειγμα αυτό πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι στο μέτρο που τους αναλογεί για να μπορούμε να ανακάμψουμε. Προέτρεψε τους μεν Κληρικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται. Τους δε λαϊκούς να σταθούν με ζήλο στη πνευματική διακονία της Ενορίας τους και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην Ενοριακή ζωή. Τέλος έκλεισε την ομιλία του με ευχές προς όλους, για μια πνευματική και καρποφόρα Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, ο Επίσκοπος, οι Κληρικοί και οι λαϊκοί ασπάστηκαν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Ελένης (την Κυριακή εορτάσαμε την ανάμνηση της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού υπό της Αγίας Ελένης) και αντάλλαξαν τον ασπασμό αγάπης και της συγχωρήσεως ο ένας με τον άλλον.

Η βραδιά έκλεισε με ένα μικρό κέρασμα που παρέθεσαν οι Εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού στο πνευματικό κέντρο του Ναού προς όλους τους Κληρικούς. Με την ευκαιρία αυτή ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωΐνος ενημέρωσε τους πατέρες για τρέχοντα ποιμαντικά θέματα .

π. Αντώνιος Χρήστου

Εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας