Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία, τσουνάμι σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές (με βίντεο από το τσουνάμι και φωτογραφικό υλικό)

11 Μαρτίου 2011

Ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία, τσουνάμι σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές (με βίντεο από το τσουνάμι και φωτογραφικό υλικό)

Τόκιο

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών, σημειώθηκε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι η καταστροφή είναι βιβλική.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 135 χλμ. από τις ακτές της πόλης Σεντάι, ενώ συνεχείς είναι οι μετασεισμοί.

Όπως έγινε γνωστό, τσουνάμι 10 μέτρων έπληξε τις ακτές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό.

Σε ισχύ παραμένει η προειδοποίηση για εκδήλωση τσουνάμι στις ακτές της Ρωσίας, τις Μαριάννες Νήσους, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, ενώ συναγερμός έχει σημάνει ακόμα και για τις ακτές της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής.

«Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού.

Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβεβαίωσε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις βορειοανατολικές ακτές και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Τόκιο, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά κτήρια και ένα διυλιστήριο της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil στην πόλη Ιισιχάρα κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ εκτάκτως διακόπηκε η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και διυλιστηρίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα, κοντά στον Ειρηνικό.

Εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν κτήρια και εργοστάσια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έπεσαν στο λιμάνι της Ιουάτε.

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, ενώ οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή, ενώ υπάρχουν εντολές για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, αλλά και πολεμικών αεροσκαφών για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231099152