Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ιαπωνία: Έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα με τουλάχιστον 4 τραυματίες

12 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα με τουλάχιστον 4 τραυματίες

Εικόνες βιβλικής καταστροφής και ανησυχία από την έκρηξη σε ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις βόρειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και το τσουνάμι που προκλήθηκε. Τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 στις εγκαταστάσεις του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη, με τις ιαπωνικές Αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας. Περισσότεροι από 1000 νεκροί και περίπου 500 αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η αστυνομία.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, ένα από τα τέσσερα κτίρια των εγκαταστάσεων καταστράφηκε έπειτα από έκρηξη. Μετασεισμός που σημειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν η σκεπή και οι τοίχοι του κτιρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα ηλικίας 40 ετών στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, Βορειοανατολικά της χώρας. Η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στις 16:00, τοπική ώρα (09:00, ώρα Ελλάδος).

Ο Γιουκίο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1) που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO). Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι Αρχές «λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων» της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «εξειδικευμένοι πυροσβέστες» πρόκειται να αποσταλούν στις εγκαταστάσεις για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση.

Παράλληλα, η διάμετρος εκκένωσης –με κέντρο τα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2– επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Νωρίτερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη».

Η χώρα ζει υπό τον τρόμο της ραδιενέργειας, με τις ιαπωνικές Αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας. Νωρίτερα οι μετρήσεις στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό, είχε μεταδώσει πριν την έκρηξη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Ραδιενεργό Κάσιο εντοπίστηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκοσίμα, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, του οποίου τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος μετά το φονικό σεισμό.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση» δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα κι αν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Όχι όμως πέραν μιας ακτίνας 3χλμ, διαβεβαίωσε.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας, με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε νωρίτερα ότι παραδόθηκε ψυκτικό υγρό στην Ιαπωνία για χρήση σε πυρηνικό εργοστάσιο, χωρίς να είναι σαφές εάν αυτό χρησιμοποιήθηκε τελικά.

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών

Με δραματικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία κυρίως μετά το καταστροφικό τσουνάμι, που ακολούθησε το σεισμό της Παρασκευής. Παράλληλα, συνεχείς είναι οι μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1000, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 500.

Τους 1000 φτάνουν οι τραυματίες και 220.000 άνθρωποι είτε έμειναν άστεγοι, είτε δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το απόγευμα της Παρασκευής, τοπική ώρα, βρέθηκαν 200 με 300 πτώματα στα παράλια του Σεντάι. Οι σοροί που βρέθηκαν εκεί είχαν παρασυρθεί από τα γιγάντια, άνω των 10μ, κύματα του τσουνάμι που ακολούθησε την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ.

Ο ιαπωνικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε την Παρασκευή 300 με 400 πτώματα στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα, στα νοτιοανατολικά, το οποίο επλήγη από το τσουνάμι που ακολούθησε το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό.

Ο αριθμός των κτιρίων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς ανέρχεται κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία σε 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Στην πόλη Κεζενούμα στη βόρεια Ιαπωνία, με πληθυσμό περίπου 74 χιλιάδων, έχουν εκδηλωθεί πάρα πολλές φωτιές, ενώ το ένα τρίτο της πόλης είναι πλημμυρισμένο.

Τα παλιρροϊκά κύματα από το τσουνάμι έπληξαν ακτές της Καλιφόρνιας και της Χιλής. Εκτεταμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε Καλιφόρνια και Όρεγκον από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.

Πηγή: http://tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-4-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B5%CF%82