Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέες εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

15 Μαρτίου 2011

Νέες εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Σβήστηκε η φωτιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα Νο. 4 στη Φουκουσίμα από έκρηξη υδρογόνου. Νωρίτερα, είχε σημειωθεί και άλλη έκρηξη αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα Νο. 2. Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η μόλυνση από τη ραδιενέργεια αγγίζει βλαβερά επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο.4, ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο.2 μειώθηκε μετά την έκρηξη. «Η πυρκαγιά στο τέταρτο επίπεδο του αντιδραστήρα 4 φαίνεται ότι έχει σβήσει», σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji που πρόσθεσε πως την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός. «Όμως την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιβεβαίωσε η ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία», προσθέτει η ίδια πηγή.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα. Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.

Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε νωρίτερα πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα 4 εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου. Αν και η λειτουργία του αντιδραστήρα διακόπηκε αυτομάτως αμέσως μετά τον σεισμό της Παρασκευής, «τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας θερμάνθηκαν απελευθερώνοντας υδρογόνο με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη ανάλογη με αυτές των αντιδραστήρων Νο.1 και Νο.3», τόνισε ο Εντάνο.

Νωρίτερα, η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα Νο.2, κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, επικαλούμενο αναφορές του υπεύθυνου του εργοστασίου, αμέσως μετά τη νέα έκρηξη, η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα, πράγμα που μαρτυρά πιθανή διαρροή υλικού.

Μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας μειώθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου αλυσίδα βλαβών έχει πλήξει τους αντιδραστήρες μετά τον σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. Το πρωί, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα είχαν φθάσει σε όρια επικίνδυνα για την υγεία, αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές σημαίνουν ότι οι ραδιενεργές ουσίες στον πυρηνικό σταθμό προέρχονται από τα προϊόντα της χθεσινής έκρηξης στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο.3 του σταθμού της Φουκουσίμα και όχι σε συνεχή διαρροή ραδιενεργών υλικών, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Εντάνο τόνισε εξάλλου ότι μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα 1. Στους δύο αυτούς αντιδραστήρες γίνονταν εργασίες συντήρησης και δε λειτουργούσαν τη στιγμή του σεισμού. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η μικρή αυτή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ψύξης.

Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Πάντως ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, έστειλε σήμερα γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας.

«Χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο, αυξημένα στη ρωσική Άπω Ανατολή

Οι δημοτικές αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του Τόκιο και πλέον πλησιάζουν στα όρια του φυσιολογικού. Τα επίπεδα ραδιενέργειας μειώθηκαν στο 0,075 μικροσιβέρτ ανά ώρα, έναντι 0,809 μικροσιβέρτ ανά ώρα πριν από τέσσερις ώρες. Το φυσιολογικό επίπεδο κυμαίνεται ανάμεσα στο 0,035 και 0,036 μικροσιβέρτ.

Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, παρά την αύξηση, τα επίπεδα ραδιενέργειας το πρωί δεν ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, μία ακτινογραφία ακτίνων Χ εκπέμπει δόση ακτινοβολίας 20 μικροσιβέρτ.

Παράλληλα, τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι απώλειες από το σεισμό και το τσουνάμι

Σε δεκάδες χιλιάδες μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την ώρα που τμήματα της χώρας βυθίζονται κατά διαστήματα στο σκοτάδι λόγω της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων έχει φτάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 6.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι. Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Άλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.

Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Η περιοχή εξακολουθεί να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σήμερα ήταν 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».

Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.

Η Ιαπωνία ζητά βοήθεια από την ΙΑΕΑ

Η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την υπηρεσία την αποστολή ειδικών. Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες», σημείωσε ο Αμάνο, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεων που έκανε στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της υπηρεσίας στη Βιέννη. Η ΙΑΕΑ έχει προτείνει ήδη από την Παρασκευή τη βοήθειά της στην Ιαπωνία.

Κλειστό παραμένει το διυλιστήριο της Kashima Oil Co

Κλειστό παραμένει το διυλιστήριο της Kashima Oil Co, θυγατρικής της JX Nippon Oil and Energy Corp, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής στην Ιαπωνία

Υπάρχει πιθανότητα να έχουν σημειωθεί ζημιές στις εγκαταστάσεις διύλισης και μεταφόρτωσης της Kashima Oil, στην περιφέρεια Ιμπαράκι, βορειοανατολικά του Τόκιο, αλλά περισσότερα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, επισήμανε εκπρόσωπος της JX.

Η εταιρία ανακοίνωσε νωρίτερα πως άρχισε την επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο διυλιστήριο της στην περιοχή Σεντάι.

Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε μέλη πληρωμάτων διάσωσης

Μέλη του πληρώματος του 7ου στόλου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τον σεισμό της Παρασκευής στην Ιαπωνία έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία και τα πλοία απομακρύνθηκαν από τα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Έλεγχοι σε τρία ελικόπτερα που επέστρεφαν από αποστολή κοντά στο Σεντάι της βόρειο-ανατολικής Ιαπωνίας έδειξαν «χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 17 μέλη των πληρωμάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το επίπεδο ραδιενέργειας ήταν χαμηλό που εξαφανίστηκε όταν τα μέλη του πληρώματος πλύθηκαν με νερό και σαπούνι. Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και δεν εντοπίστηκε νέα μόλυνση».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/03/2011_382896