Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δυσαρέσκεια της Αγιορείτικης Κοινότητας για την αδιαφορία της Πολιτείας

26 Μαρτίου 2011

Δυσαρέσκεια της Αγιορείτικης Κοινότητας για την αδιαφορία της Πολιτείας

του Νίκου Παπαχρήστου

Τη δυσαρέσκεια της Αγιορείτικης Κοινότητας για την στάση της Κυβέρνησης να μην δείξει ενδιαφέρον για τα ζητήματα που απασχολούν τις 20 Ιερές Μονές του Άθω, αποφάσισε να εκφράσει προς κάθε κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, η διπλή σύναξη των ηγουμένων και των αντιπροσώπων των Μονών που συνήλθε την Πέμπτη στις Καρυές.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε το πρωί και διήρκεσε – με μια σύντομη παύση των εργασιών – μέχρι και αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των 20 Ιερών Μονών εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και την πικρία τους για την μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κυβέρνηση προς την Ιερά Κοινότητα κατά την περυσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με εκπροσώπους της Μοναστικής Πολιτείας.

«Δεν αρνούμαστε τις καλές προθέσεις του Πρωθυπουργού αλλά οι υποσχέσεις του δεν έγιναν πράξεις» σχολίασε μιλώντας στο Αmen.gr υψηλόβαθμος Αγιορείτης μοναχός.

«Υπάρχει δυσαρέσκεια γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή αδιαφορία της Πολιτείας έναντι του Αγίου Όρους» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θεμάτων που προβληματίζουν την Αγιορείτικη Κοινότητα είναι αυτά της φορολογίας της περιουσίας των μονών εκτός Όρους, ζητήματα τελωνειακού χαρακτήρα, το θέμα του Κέντρου Διαχείρισης Αγιορείτικης Κληρονομίας – που όπως λένε Αγιορείτες μοναχοί, κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το μέλλον του – και τέλος, θέματα χρηματοδότησης αναστηλωτικών και ανακαινιστικών έργων που επρόκειτο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Πηγή: http://www.amen.gr/