Θεολογία και Ζωή

Εντονότατη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσις Θεολόγων προς την Υπουργό Παιδείας

2 Απριλίου 2011

Εντονότατη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσις Θεολόγων προς την Υπουργό Παιδείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

Τηλ, 21052 54 180 ΡΑΧ 21052 24 420

Αθήνα 31-3-2011

Άριθμ. Πρωτ.73

Προς

την κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Υπουργό Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Άνδρα Παπανδρέου 30

15160 ΜΑΡΟΥΣΙ

Κυρία Υπουργέ,

Η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων εκφράζει την απογοήτευση της και τη βαθιά λύπη της για την ανακοίνωση σας σχετικά με το Μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο εντελώς αυθαίρετα και αντιδεοντολογικά μετονομάζεται: Θρησκεία και Κόσμος.

Αναρωτιόμαστε μήπως η μετονομασία σημαίνει και αλλαγή του Ορθοδόξου χριστιανικού περιεχομένου σε αποκλειστικά Θρησκειολογικό.

Η ΠΕΘ διαμαρτύρεται έντονα και διότι το υποχρεωτικό δίωρο εβδομαδιαίας διδασκαλίας του Μαθήματος διατηρείται, ως φαίνεται, μόνον στην Α΄ Λυκείου, ενώ η νομιμότητα και η ιδιαιτέρως αδήριτη κοινωνική και παιδαγωγική ανάγκη και η αστάθεια των διαχρονικών αξιών της εποχής μας επιβάλλουν το υποχρεωτικό δίωρο διδασκαλίας του Μαθήματος των θρησκευτικών και στις Β και Γ τάξεις του Λυκείου, για την οποία έχουμε ήδη εκφράσει σχετική επιχειρηματολογία.

Καλούμε, για τη δεοντολογία της Παιδείας και το συμφέρον της κοινωνίας γενικώτερα, την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναθεωρήσει, τις οποίες αμφίσημες και ίσως ανεύθυνες προτάσεις ειδικώς για το ΜτΘ, αλλά και γενικώς για την Παιδεία, και να ενισχύσει, αντί να μειώσει, τον ορθόδοξο χαρακτήρα του περιεχομένου του Μαθήματος σύμφωνα με την Συνταγματική επιταγή καθώς και το υποχρεωτικό δίωρο διδασκαλίας εβδομαδιαίως του Μαθήματος, όπως η νομοθεσία και η Παιδαγωγική ορίζουν.

Κάθε άλλη παρέκκλιση έρχεται σε σύγκρουση και αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και τη θρησκευτική και εθνική αγωγή των παιδιών μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμβάλουμε και να αγωνισθούμε χωρίς παλινδρομήσεις. Και περιμένουμε την πραγματοποίηση της οποίας σχετικής διαβούλευσης, κατά τις υποσχέσεις του Υπουργείου.

Με εξαιρετική εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                             Ο Αντιπρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Μάρκος Ορφανός                      Ηλίας Φραγκόπουλος        Ηλίας Δ. Μπάκος

Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου   τ. Προϊστάμενος Γραφείου Δ.Ε Θεολόγος-Φιλόλονος

Κοινοποίηση: ΜΜΕ

Πηγή: