Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Αυστρίας Μιχαήλ τίμησε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ

4 Απριλίου 2011

Ο Αυστρίας Μιχαήλ τίμησε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Βιέννη – Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας της Δ’ Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βιέννης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Ουγγαρίας κκ. Μιχαήλ τέλεσε αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του μακαριστού προκατόχου του πρώην Αυστρίας κυρού Χρυσοστόμου (Τσίτερ), ο οποίος κοιμήθηκε την 2α Απριλίου 1995, και των υπέρ πατρίδος πεσόντων κατά την περίοδο 1955-1959 στον αγώνα της ΕΟΚΑ που ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955.

Το μνημόσυνο έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου της Βιέννης, παρουσία των μελών της Πρεσβείας της Κύπρου στην Βιέννη με επικεφαλής τον Πρέσβη κ. Μάριο Λυσιώτη.

Στον σύντομο και μεστό λόγο του ο κ. Λυσιώτης αναφέρθηκε στο παρελθόν, το παρόν και τις μελλοντικές προοπτικές του Κυπριακού αγώνα που συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση, και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε κι εμείς ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα να ζήσουμε σε μια Κύπρο επανενωμένη, πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, εποίκους, εγγυητικά δικαιώματα και διαχωριστικά τείχη … όπου όλοι οι κάτοικοι της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα, σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης».

Ο κ. Λυσιώτης κατέληξε λέγοντας ότι «η επανένωση του νησιού μας στα πλαίσια μιας ειρηνικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες του 1955-1959 που πέθαναν για την πατρίδα και το όραμα της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας».

Ευχαριστώντας τον κ. Πρέσβη και τους διοργανωτές του μνημόσυνου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Μιχαήλ, αναφέρθηκε στον δίκαιο αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι, ενώ η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε τον δρόμο για μια λύση με βάση το διεθνές δίκαιο, η δικαίωση της Κύπρου παραμένει ακόμη το ζητούμενο, ως μη όφειλε.

Ο Σεβασμιότατος εύστοχα παρατήρησε ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος για να τιμηθούν οι ήρωες του Κυπριακού Αγώνα από τον Άγιο Γεώργιο Βιέννης, το μνημείο των αγώνων του Ελληνισμού για την ανεξαρτησία του πνεύματος.

Και κατέληξε ευχόμενος ο Κύριος να ευλογεί την μαρτυρική Μεγαλόνησο και να δώσει να αρθεί το βάρος του πένθους των μαυροφορεμένων γυναικών που γεμίζουν τις Εκκλησιές της Κύπρου ώστε όλοι οι κάτοικοι της να ζήσουν ειρηνικά και αγαπημένα.

Στο τέλος της σεμνής τελετής, όλο το εκκλησίασμα έψαλλε με πολλή συγκίνηση τον εθνικό ύμνο.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7734:2011-04-03-20-33-57&catid=13