Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σπάνιο πτηνό από την Σιβηρία εντοπίστηκε στην Ελλάδα

12 Απριλίου 2011

Σπάνιο πτηνό από την Σιβηρία εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Μια σπάνια συγκίνηση για τους ορνιθολόγους αλλά και για τους παρατηρητές πουλιών επιφύλαξε φτερωτός επισκέπτης από τη μακρινή Σιβηρία που εντοπίστηκε στα δέντρα της Μονής Καισαριανής. Το μέλος και εθελοντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μιχάλης Κωτσάκης ανακάλυψε ένα νέος είδος πουλιού για την Ελλάδα, το νανοφυλλοσκόπο (Phylloscopus proregulus) της Σιβηρίας.

Ο ίδιος περιγράφοντας την εμπειρία του είπε ότι «Δεν τολμούσα να πιστέψω ότι ήταν νανοφυλλοσκόπος! Στην αρχή το προσπέρασα θεωρώντας ότι ήταν κάποιο κοινό είδος, μετά όμως διέκρινα κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Νόμιζα ότι ήταν κιτρινόφρυδος φυλλοσκόπος (Phylloscopus inornatus) ένα είδος πολύ σπάνιο που ωστόσο έχει ξανακαταγραφεί στην Ελλάδα. Όταν όμως έστειλα σχετικές φωτογραφίες στο φόρουμ της Ορνιθολογικής, οι πιο έμπειροι παρατηρητές αναγνώρισαν ότι πρόκειται για νανοφυλλοσκόπο. Είναι όνειρο ζωής για κάθε παρατηρητή πουλιών να εντοπίσει ένα νέο είδος στη χώρα του και μάλιστα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας!».

Δεκάδες παρατηρητές πουλιών –μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας- ξύπνησαν τα χαράματα της περασμένης Κυριακής για να δουν το νανοφυλλοσκόπο. Ο Γραμματέας της επιτροπής που ασχολείται με τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκος Προμπονάς. σχολίασε: «Μετά από την -τυπική- έγκριση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, θα είναι το 444ο είδος για την χώρα μας».

»Αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το μικροσκοπικό αυτό πουλάκι (έχει μήκος 10 εκατοστά και βάρος ελάχιστα γραμμάρια) διένυσε αυτή την τεράστια απόσταση. Παράλληλα, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η φυσική αξία του Υμηττού καθώς και όλων των περιαστικών περιοχών».

Πηγή: http://www.madata.gr/diafora/stranges/100047.html