Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Επιστροφή δύο Βυζαντινών Εικόνων στην Εκκλησία της Κύπρου

12 Απριλίου 2011

Επιστροφή δύο Βυζαντινών Εικόνων στην Εκκλησία της Κύπρου

Δύο βυζαντινές εικόνες των Αποστόλων Παύλου (57 x 38,5) και Ιακώβου (56 x 38,5) που χρονολογούνται στα μέσα του 18ου αιώνα πέτυχε να ανακτήσει η Εκκλησία της Κύπρου.

Οι δύο εικόνες που είναι έργα της Σχολής Αγιογραφίας του Αγ. Ηρακλειδίου (Πολιτικό-Λευκωσία) εντοπίστηκαν στην Γερμανική πόλη του Dusseldorf τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η προέλευση των δύο εικόνων είναι μετά βεβαιότητος, ναός η μονή από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Μετά την βεβήλωση και λεηλασία των χριστιανικών μνημείων από τους τούρκους εισβολείς το καλοκαίρι του 1974 εξήχθηκαν παράνομα, όπως και χιλιάδες άλλες, προς τις ευρωπαϊκές αγορές με σκοπό την πώλησή τους.

Κατόπιν ενεργειών της Συνοδικής Επιτροπής για τα Μνημεία και την Τέχνη της Εκκλησίας της Κύπρου, την Δευτέρα 11 Απριλίου, μετέβη στην πόλη του Dusseldorf, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπου και παρέλαβε τις δύο εικόνες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για την ακριβή ταύτιση του μνημείου προέλευσης των δύο εικόνων.

Πληροφορία που διερευνάται, υποδεικνύει ως ναό προέλευσης τους, την κατεχόμενη Μονή του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο εικόνες θα μεταφερθούν στην Κύπρο.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7797:2011-04-12-11-13-02&catid=24:2009-12-18-08-37-24