Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μια ξεχωριστή βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το ορατόριο «ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΠΑΘΗ»

12 Απριλίου 2011

Μια ξεχωριστή βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το ορατόριο «ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΠΑΘΗ»

Φωτογραφίες: romfea.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην κατάμεστη Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσιάστηκαν χθες για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη συναυλία συμμετείχαν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας σε διδασκαλία Αλεξέι Πουζακόφ και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού.

Η συναυλία συνδιοργανώθηκε από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Πατριαρχείου Μόσχας και τις Εκδόσεις «Εν πλω», και τελούσε υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Πρέσβεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Vladimir Chkhikvishvili.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας έγινε σύντομη παρουσίαση του μουσικού και συγγραφικού έργου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα από τον κ. Αλέξανδρο Καραβάνη των Εκδόσεων Εν πλω, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγαλη χαρά του για την παρουσία του κ. Ιλαρίωνα σε μια μέρα γιορτής, αφού οι Εκδόσεις Εν πλω συμπληρώνουν την πρώτη δεκαετία της ζωής τους.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιλαρίων εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Τα κατά Ματθαίον Πάθη». Όπως ανέφερε, «βάση του κειμένου αποτελούν λειτουργικά κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας», και επεσήμανε ότι «το έργο προορίζεται για την εκτέλεση σε αίθουσες συναυλιών και όχι σε ναούς». Ο συνθέτης τόνισε ότι «με το έργο αυτό ήθελα να μεταφέρω την ατμόσφαιρα του Ναού στη σκηνή, ώστε οι ακροατές να μπορέσουν να βιώσουν τα ίδια αισθήματα με εκείνα, τα οποία βιώνουν οι πιστοί στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας».

Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Vladimir Chkhikvishvili, ο ομογενής βουλευτής της Ρωσικής Δούμας κ. Ιβάν Σαββίδης, ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Β.Σ. Γιακούνιν, οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Αχελώου κ. Ευθύμιος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Γαβριήλ Παπανικολάου, οι καθηγητές πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Γεώργιος Γαλίτης, Δημήτριος Γόνης, Μάριος Μπέγζος και Κωνσταντίνος Κορναράκης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΝΔ κ. Θόδωρος Δραβίλλας κ.α.

Χορηγοί επικοινωνίας της συναυλίας ήταν η ΕΡΤ, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΝΕΤ 105,8, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9, FLASH 96, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 89,5, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91,2, ο ιστότοπος tet-a-tet.gr, και η ΛΥΧΝΙΑ Γραφικές Τέχνες-Εκδόσεις.

Τη συναυλία οργάνωσε το Μελωδικό Καράβι.

Πριν τη συναυλία, στις 6.30 μμ, στην αίθουσα MC 3 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, με τίτλο «Το μυστήριο της πίστης», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν πλω. Πρόκειται για ένα βιβλίο δογματικής θεολογίας, που όμως λόγω της απλής και κατανοητής γραφής είναι εγχειρίδιο ορθοδοξίας χρήσιμο για κάθε άνθρωπο.

Στην παρουσίαση απηύθυνε χαιρετισμό (μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο) ο Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος (Ware) και μίλησαν ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Αθήνα 10 Απριλίου 2011

_____________________________________________________________

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Μάκης Παπαγεωργίου,

τηλ. 210 3233515 & 693 2244680, excess@acci.gr