Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέα εκδοχή του θανάτου του Γιούρι Γκαγκάριν

12 Απριλίου 2011

Νέα εκδοχή του θανάτου του Γιούρι Γκαγκάριν

Έγινε προσπάθεια επιπρόσθετης διαλεύκανσης του θανάτου του πρώτου κοσμοναύτη της Γης Γιούρι Γκαγκάριν το 1968 σε αεροπορικό δυστύχημα. Ομάδα Ρώσων ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό την καθοδήγηση του απόστρατου συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας Ίγκορ Κουζνετσόφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της τραγικής κατάστασης ήταν η αποστεγανοποίηση της καμπίνας του καταδιωκτικού, στο οποίο επέβαιναν ο Γκαγκάριν και ο σύντροφος του Βλαντίμιρ Σεριόγκιν.

Κατεβάστε ηχητικό αρχείο – Download 

Η νέα εκδοχή διαψεύδει τα συμπεράσματα της Κρατικής Επιτροπής, που είχε ερευνήσει την τραγωδία στα νωπά ίχνη της. Τότε επικρατούσε η άποψη ότι το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Mig-15, που διεύθυναν ο Γκαγκάριν και ο Σεριόγκιν, είχε συντριβεί εξαιτίας της αλλαγής της κατάστασης του αέρα.

Η Επιτροπή Κουζνετσόφ εργάστηκε 9 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων με τη βοήθεια ηλεκτρονικών τεχνολογιών είχε αναπλαστεί η εικόνα του δυστυχήματος. Τελικά οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιλότοι, ευρισκόμενοι σε ύψος περίπου 4 χλμ. ανακάλυψαν στην καμπίνα ελαττωματική βαλβίδα, εξαιτίας της οποίας παραβιάστηκε η στεγανότητα της καμπίνας. Στις οδηγίες του αεροσκάφους, ας σημειωθεί, τίποτα δεν αναφερόταν σχετικά με το, τι πρέπει να κάνουν οι πιλότοι σε περίπτωση βλάβης της βαλβίδας. Ο Γκαγκάριν και ο Σεριόγκιν, όπως φαίνεται, αποφάσισαν να προβούν σε απότομη κατάβαση και ακριβώς γι΄αυτό έχασαν τις αισθήσεις τους. Γι΄αυτές τις συνέπειες η ιατρική εκείνης της εποχής δεν ήξερε οτιδήποτε. Το καταδιωκτικό δεν μπορούσε να βγει από την υπερβολικά κάθετη εφόρμηση και έπεσε στο δάσος.

Ο Κουζνετσόφ και οι συνάδελφοί του είναι πεπεισμένοι ότι οι εμπειρογνώμονες τότε απλώς δεν κατέληξαν σε οριστικά συμπεράσματα για τα αίτια του επεισοδίου, και γι΄αυτό το λόγο τα υλικά της έρευνας έμειναν απόρρητα και έτσι δημιουργήθηκαν πολλοί και διάφοροι μύθοι για τα αίτια του θανάτου του πρώτου κοσμοναύτη. Έλεγαν ακόμα και ότι ο Γκαγκάριν είχε απαχθεί από εξωγήινους, όμως ιδιαίτερη θέση κατείχε η θεωρία περι συνωμοσίας, υπενθύμισε σε συνέντευξη που έδωσε στη ” Φωνή της Ρωσίας” ο Γραμματέας Τύπου της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος – «Ρωσκόσμος» – Αλεξάντρ Βορομπιόφ.

«Υπήρξε ακόμα και η εκδοχή ότι το θάνατο του πρώτου κοσμοναύτη τον είχε παραγγείλει η ηγεσία της χώρας. Αυτή η εκδοχή ήταν πολύ διαδεδομένη ιδιαίτερα μετά την εποχή της ανασυγκρότησης. Η τωρινή εκδοχή για μένα είναι πιό κατανοητή, όμως ας περιμένουμε για να δούμε, πόσο βάσιμη είναι αυτή».

Στην εμφάνιση φανταστικών εκδοχών είχαν συμβάλει εντελώς υπαρκτές αιτίες, πιστεύει ο ανώτερος επιστημονικός λειτουργός του Ερευνητικού Ινστιτούτου Πτήσεων προφέσορας Αρσένι Μιρόνοφ:

«Όταν συνέβηκε αυτό το τραγικό γεγονός, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν και πολύ την αλήθεια. Γιατί αυτό σχετιζόταν με τη δραστηριότητα τους στη διεύθυνση και την οργάνωση των πτήσεων. Επίσης στο αεροσκάφος δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο με το «μαύρο κουτί». Δηλαδή τίποτα δεν ξέρουμε, τι συνέβηκε, αντικειμενική καταγραφή της ιστορίας της πτήσης δεν υπάρχει».

Η τωρινή εκδοχή των Ρώσων εμπειρογνωμόνων ότι μόνο η αποστεγανοποίηση της καμπίνας ήταν που προκάλεσε το λάθος του πληρώματος, το οποίο τελικά οδήγησε στο θάνατό του, ακόμα χρειάζεται ολόπλευρη ανάλυση. Οι αντίπαλοι αυτής της εκδοχής ήδη αμφισβητούν ορισμένα συμπεράσματα της Επιτροπής Κουζνετσόφ, μεταξύ των οποίων και το ότι και οι δυο πιλότοι μπορούσαν να χάσουν τις αισθήσεις τους ταυτόχρονα. Ωστόσο ακόμα και αυτή είναι μάλλον απίθανο ότι θα είναι η τελευταία λέξη στη διερεύνηση του θανάτου του Γκαγκάριν.