Συναξαριακές Μορφές

Ο Άγιος Κρήσκης (15 Απριλίου)

15 Απριλίου 2011

Ο Άγιος Κρήσκης (15 Απριλίου)

Ο άγιος Κρήσκης ήταν διακεκριμένος πολίτης στα Μύρα της Λυκίας. Όταν ξέσπασε η ειδωλολατρική μανία κατά των χριστιανών, ο άγιος, σε προχωρημένη ήδη ηλικία, συνελήφθη και εσύρθη πισθάγκωνα δεμένος ενώπιον του διοικητή. Ο δικαστής τον ρώτησε: «Εσύ, λοιπόν, Κρήσκη, αψηφάς τις διαταγές των αυτοκρατόρων και λοιδορείς τους θεούς;» «Χριστιανός είμαι», απάντησε ο Κρήσκης, «και ένα μόνο εύχομαι: να μείνω άχρι τέλους πιστός στον Θεό μου. Όσο για τους δικούς σας θεούς, εγώ τους λέω είδωλα, έργα χειρών ανθρώπων, ανίκανους να συνδράμουν όσους τούς εμπιστεύονται». Ο διοικητής διέταξε να τον μαστιγώσουν, ο άγιος όμως εξακολουθούσε να διακηρύττει ότι με κανέναν τρόπο δεν θα δεχόταν να προσφέρει θυσία στους δαίμονες.

Τον έδεσαν τότε σε πάσσαλο και ξέσχιζαν τις σάρκες του με σιδηρά άγκιστρα. Το αίμα του κυλούσε ποτάμι, αλλά το πρόσωπο του μάρτυρος έλαμπε από χαρά, ενώ ο Κρήσκης επαναλάμβανε διαρκώς: «Κύριε Ιησού Χριστέ, βοήθησόν μοι!» Όταν του έκαυσαν με δαυλούς τα πλευρά, ο μάρτυς ανέπεμψε δέηση στον Θεό, να σκεπάσει τους απίστους με την χάρη Του ώστε και εκείνοι να Τον γνωρίσουν. Ξαφνικά οι δήμιοι άφησαν τους δαυλούς να τους πέσουν από τα χέρια, βλέποντας τέσσερεις φαεσφόρους Αγγέλους να συνομιλούν με τον άγιο, και φώναξαν: «Μέγας ο Θεός των χριστιανών!» Φοβούμενος ότι και άλλοι θα ακολουθούσαν ίσως το παράδειγμά τους, ο διοικητής διέταξε να πνίξουν τους δήμιους και να οδηγήσουν τον Κρήσκεντα εκ νέου στην φυλακή.

Την επομένη, μετά από νέα ανάκριση, έρριξαν τον μάρτυρα σε πυρωμένη κάμινο. Ορθός εν μέσω των φλογών, ο Κρήσκης ανέπεμψε δέηση στον Κύριο, λέγοντας: «Ο διαφυλάξας σώους εν καμίνω Βαβυλώνος τους αγίους Τρεις Παίδας, οι οποίοι δεν πρόδωσαν την εν Σοί πίστι, σώσον με Κύριε, ότι από αγάπη διά Σέ παρέδωσα το σαρκίο μου στις φλόγες, και άφες με εδώ να ολοκληρώσω την διαδρομή μου!» Άγγελος Κυρίου κατήλθε τότε εξ ουρανού, μετέβαλε την καμένο σε πηγή αναβλύζουσα δρόσον και ανήγγειλε στον άγιο ότι είχε έλθει να τον πάρει για να τον παρουσιάσει στον Χριστό, μαζί με τους μάρτυρες, τους προφήτες και τους δικαίους· και ο Κρήσκης ξεψύχησε. Οι δήμιοι έβγαλαν το σώμα από τις φλόγες για να το δώσουν βορά στα αγρίμια, οι χριστιανοί ωστόσο κατόρθωσαν να το πάρουν και να το ενταφιάσουν σε τόπο ασφαλή. Έκτοτε, το τίμιο λείψανο επιτέλεσε πολλές ιάσεις.

Σημείωση: Υπηρχε στα Μύρα της Λυκίας βασιλική αφιερωμένη στην μνήμη των αγίων Κρήσκεντος και Διοσκορίδη. Ο Διοσκορίδης συνάθλησε με τον άγιο Θεμιστοκλή [21 Δεκ.] κατά την διάρκεια του διωγμού του Δεκίου (250), γεγονός που ίσως επιτρέπει να τοποθετήσουμε χρονικά το μαρτύριο του αγίου Κρήσκεντος στην ίδια εποχή.

Πηγή: “Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, υπό ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, εκδ. Ίνδικτος (τόμος όγδοος: Απρίλιος, σελ. 137-138)