Συναξαριακές Μορφές

Το ελπιδοφόρο μήνυμα του μακαριώτατου αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για το Πάσχα

24 Απριλίου 2011

Το ελπιδοφόρο μήνυμα του μακαριώτατου αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για το Πάσχα

Χριστός Ανέστη!!

«Σήμερον σωτηρία τω κόσμω, ότι ανέστη Χριστός ως παντοδύναμος»! Εορτών εορτή και πανήγυρη πανηγύρεων εορτάζουμε. Η Ζωή νίκησε τόν θάνατο. Η Αλήθεια κατατρόπωσε τό ψεύδος. Τό φως εξαφάνισε τό σκοτάδι. Η ελπίδα αποδείχθηκε δυνατότερη από τούς φόβους και τις αγωνίες πού δηλητηριάζουν τον βίο μας.

Η εβδομάδα των Παθών προηγείται της Αναστάσεως. Πριν επικρατήσει η Αλήθεια προηγούνται οι τραγικές προσπάθειες των κατεστημένων κάθε εποχής να την στραγγαλίσουν, όταν αυτή απειλεί συμφέροντα και εξουσίες του κόσμου τούτου. Η Σταύρωση και ο θάνατος του Ιησού Χριστού επί του Σταυρού συνοψίζουν την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Όλοι οι πόνοι, οι θλίψεις, οι κατατρεγμοί και οι αδικίες, τα αδιέξοδα και η απελπισία που κυριαρχούν στη ζωή μας συνοψίζονται στον Σταυρό. Όμως το μυστήριο τού Σταυρού φανερώνει ότι οι προσωπικές, αλλά και οι κοινές αγωνίες, όπως αυτές που χρωματίζουν τον παρόντα εθνικό μας βίο, δέν είναι ισχυρότερες από την ελπίδα που ανέτειλε εκ του κενού Τάφου του Αναστημένου Δοτήρος της Ζωής. Δια του Σταυρού όλες οι μορφές των θλίψεων και τών δοκιμασιών του ανθρώπου μεταμορφώθηκαν σε Ανάσταση και οι θλίψεις μας απέκτησαν νόημα.

Κάτω από το ανέσπερο φώς της Αναστάσεως, τα ψεύδη, η υποκρισία και οι απόπειρες παραπλάνησής μας από τα οργανωμένα συμφέροντα, που γεννούν κρίσεις και δοκιμασίες, χλωμιάζουν και αποδυναμώνονται. Ο Χριστός αναστήθηκε! Ο θάνατος νικήθηκε! «Δεύτε πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν την του Χριστού αγίαν ανάστασιν· ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού, χαρά εν όλω τω κόσμω». Κανείς δεν μπορεί πια να μας στερήσει την ελπίδα. Οι Έλληνες το γνωρίζουμε αυτό καλύτερα από όλους.

Όσες φορές το Γένος μας έφθασε στα όρια της εξουθένωσης, η ελπίδα τής Αναστάσεως το ανέδειξε πάλι ρωμαλέο και αναστημένο. Με αυτή την ελπίδα έμεινε ζωντανό στην τουρκοκρατία. Χάρη σ’ αυτή την ελπίδα καρποφόρησε η Επανάσταση του 1821. Έτσι αναστήθηκε η πατρίδα μας μετά τη Γερμανική κατοχή. Έτσι θα αντέξει κάθε μορφής κρίση και δοκιμασία του παρόντος και του μέλλοντος.

Ας επαναλάβω, λοιπόν, και εγώ αυτό που είπε ο Αναστημένος Χριστός στις Μυροφόρες: «Μη φοβείσθε»! (Ματθ. 28,10) Καμμία αδικία, καμμία ασθένεια, καμμία δυσκολία της καθημερινότητας, καμμία οικονομική κρίση, καμμία αβεβαιότητα για το μέλλον δεν πρέπει να μάς φοβίζει. Οι χριστιανοί είναι οι άνθρωποι της Αναστάσεως, οι «μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του Ευαγγελίου» (Κολ. 1, 23). Η Ανάσταση του Χριστού επέβαλε οριστικά τη δύναμη της αγάπης που ελευθερώνει τον άνθρωπο από όλους τους φόβους του, διότι «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α΄ Ιωαν. 4, 18). Μη φοβάστε, λοιπόν, αλλά γίνετε άνθρωποι της Αναστάσεως. Ελάτε να πορευθούμε με θάρρος και ελπίδα στην καινούργια ζωή που μας χάρισε ο αναστημένος Κύριος.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα. Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!