Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Λιτανεία στο Μετόχι Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος

29 Απριλίου 2011

Λιτανεία στο Μετόχι Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος

Καιρός μετανοίας σε μια εποχή που ισοπεδώσαμε τις αξίες όπου το παράλογο θεωρείτε λογικό, το ηθικό ανήθικο και η διπροσωπία έγινε τρόπος παραδοχής. Βλέπουμε την αδελφότητα που αντιστέκεται θαρραλέα.

Μέρες αξιολόγησης,κρίσης,κριτικής,και αποστροφής. Είναι γεγονός ότι ζήσαμε ποικιλόμορφες καταστάσεις αλλά το ανθρώπινο δράμα μέσα από τη ζωή του Χριστού μας δε μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Βιώνουμε τις επιλογές μας και δυσανασχετούμε με τρόπο ανάρμοστο. Το παράδειγμα του Χριστού μας ομορφαίνει τη ζωή και τους γύρω μας.

Μιμητές του Χριστού έχουμε δίπλα μας αλλά για να τους δούμε και όχι για να τους κρίνουμε πρέπει να πολεμήσουμε το εγώ μας, το μεγάλο εμπόδιο τον εγωισμό μας. Τα μάτια μας βλέπουν τους άλλους και όχι εμάς γιατί έτσι μας βολεύει.

Μια επίσκεψη σε προσκυνηματικό χώρο που μας πλαισιώνει πνευματικά είναι το Βατοπαιδινό μετόχι στο Π.Λάγος. Ο κοινοβιακός τρόπος ζωής με τις ευχές του Γέροντα Εφράιμ, και τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου,  της Παναγίας της Παντάνασσας και του Αγίου Νεκταρίου δίνουν ευλογία μέσω του οικονόμου της μονής Νήφωνα μοναχού και των πατέρων να διακονούν αλλά και να μεταφέρουν κατανυκτικές ακολουθίες, αγρυπνίες, λειτουργίες, παρακλήσεις και πολλά περισσότερα που δε μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους.

Δεύτερη μέρα του Πάσχα της διακινησίμου εβδομάδας, γιορτή του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Βατοπαιδινό μετόχι εκτός από την μοναδικά κατανυκτική θεία λειτουργία γευτήκαμε και πήραμε χάρη από την θαυματουργή (αντίγραφο) εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε λιτανεία της εικόνας. Είχαμε την ευκαιρία άνδρες και γυναίκες να κρατήσουμε το χαριτόβρυτο αντίγραφό της Παναγίας εναλλάξ, ενώ τα παιδιά πρωτοστάτησαν με το σταυρό τα εξαπτέρυγα και εικόνες του Αγίου Γεωργίου και της Ανάστασης.

Έγινε μικρή δέηση στον Άγιο Νεκτάριο . Μπροστά χτυπούσε μοναχός το τάλαντο και ακολουθούσε η Ελληνική σημαία με εξαπτέρυγο, σταυρό εξαπτέρυγο, οι ψάλτες, μοναχοί με το θυμιατό και ο Ιερομόναχος κρατώντας στα χέρια του το Ευαγγέλιο, ενώ πίσω τους βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα πλαισιωμένη από προσκυνητές. Καθόλη τη διάρκεια οι καμπάνες ηχούσαν από τον Άγιο Νικόλαο και την Παντάνασσα.

Μικρή δέηση έγινε στον Άγιο Νεκτάριο ενώ στη συνέχεια και καθώς κατευθυνόμασταν στον Άγιο Νικόλαο με ψαλμωδίες, την ώρα εισόδου στο ναό, το Χριστός Ανέστη δημιούργησε ένταση τάση ανατριχίλας η οποία συνεχίστηκε και κράτησε μέχρι και την επιστροφή της εικόνας στο μαρμάρινο θρόνο της. Ολοκληρώθηκε με δέηση στην Παναγία η λιτανεία. Η γεύση της χάρης της που αναξίως δεχτήκαμε ελπίζω με τις ευχές του Γέροντα Εφραίμ να μας συνοδεύει σε όλο το στάδιο της μετανοίας μας.