Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ηγούμενος Εσφιγμένου “Η Μονή Βατοπαιδίου είναι το μοναστήρι της Παναγίας”

30 Απριλίου 2011

Ηγούμενος Εσφιγμένου “Η Μονή Βατοπαιδίου είναι το μοναστήρι της Παναγίας”

Με αγιορειτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Ηγούμενος της νόμιμης αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμ. Χρυσόστομος Κατσουλιέρης.
Να αναφερθεί, ότι ο ναός ήταν κατάμεστος από εκατοντάδες προσκυνητές, από διάφορα μέρη της Ελλάδος, της Κύπρου και του Εξωτερικού.
Μετά το πέρας της πανηγύρεως στο Συνοδικό της Μονής, ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ καλωσορίζοντας τον Ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εμείς χαιρόμεθα όπου ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου ήρθε σήμερα για πρώτη φορά, να προεξάρχει στη Μονή Βατοπαιδίου επί τη εορτή της Παναγίας της Ελαιοβρυτίσσης.»

«Εύχομαι αυτό τον σταυρό που αίρετε αυτόν της Μονής σας, να το σηκώνετε σιγά – σιγά με υπομονή. Εύχομαι να έρθει και εκείνη η ώρα που θα λυθεί το θέμα, το οποίο ταλανίζει το Άγιον Όρος πάνω από 30 χρόνια», πρόσθεσε ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου.

Επίσης, ανέφερε: «Να εύχεστε και εμείς να συνεχίσουμε την εδώ διακονία μας, παρόλο τους πειρασμούς που αντιμετωπίζουμε. Διότι ο μοναχός σε τι άλλο να αποσκοπεί; Παρά εις την Δόξα του Θεού! Τίποτα δεν περιμένει ο ίδιος, τίποτα δεν προσδοκεί ο ίδιος…»

Από την πλευρά του ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, φανερά συγκινημένος από την πρόσκληση του Ηγούμενου τόνισε: «Είμαι πολύ συγκινημένος Άγιε Καθηγούμενε, διότι μετά από πολύ καιρό βρίσκομαι ξανά στο Μοναστήρι της  Βατοπαιδίου. Δοξάζω τον Θεό που με αξίωσε να προεξάρχω της πανηγύρεως, διότι ήταν τιμητική η πρόσκληση την οποία μου κάνατε.»

«Μέσα από τα βάθη της ψυχής μου ειλικρινά, νιώθω μεγάλη συγκίνηση και πολύ αγάπη. Τόσο για το πρόσωπό σας, όσο και για την Αδελφότητα και όλο το Μοναστήρι. Αισθάνομαι πάντοτε αγάπη και μόνο αγάπη…», συνέχισε ο Ηγούμενος Χρυσόστομος.

Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε την Μονή Βατοπαιδίου, ως το Μοναστήρι της Παναγίας, αφού η Αγία Ζώνη και τόσες θαυματουργές εικόνες φυλάσσονται σ’ αυτό.

«Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου η Παναγία να στηρίζει τον Γέροντα, να του δίνει δύναμη και κουράγιο να αντέχει και να περνά τους πειρασμούς. Αλλά και όλοι να είναι συμπαραστάτες γύρω από τον γέροντα, διότι ο γέροντας αξίζει πολλά και πρέπει να τον περιφρουρούν όλοι οι πατέρες και να τον φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου.

Εν συνεχεία, υπογράμμισε, ότι «πάντοτε θα είμαστε στο πλευρό σας, όπως και εσείς πάντοτε μας αγαπούσατε. Μας συνδέει ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου από εκεί που προήλθαμε, από εκεί που ξεκινήσαμε όλοι μας».

Τέλος, ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αναφέρθηκε στη σημασία του θαύματος της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας, επισημαίνοντας ότι το θαύμα αυτό είναι ένα μήνυμα σε όλους μας, ότι η Παναγία προστρέχει πάντοτε για τα παιδιά της.

Πηγή: Romfea.gr