Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα “Κυρίλλεια” στο Πύθιο

3 Μαΐου 2011

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα “Κυρίλλεια” στο Πύθιο

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου η μνήμη του Αγίου ενδόξου εθνοϊερομάρτυρος Κυρίλλου του Στ΄ Πατριάρχου Κων/πόλεως του Αδριανουπολίτου, μιας και φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από τον μαρτυρικό απαγχονισμό του στις 18 Απριλίου 1821 στην Αδριανούπολη.

Με μια σειρά εκδηλώσεων θρησκευτικών και πολιτιστικών υπό τον τίτλο «ΚΥΡΙΛΛΕΙΑ» και με πάνδημη συμμετοχή των αρχών και του λαού τιμήθηκε το γεγονός στο Πύθιο, όπου και ο τάφος του Αγίου, και στη Ν. Ορεστιάδα, όπου ο 1923 εγκαταστάθηκαν 900 οικογένειες Αδριανουπολιτών.

Ο ιερομάρτυς Άγιος Κύριλλος ο Στ΄ αποτελεί για τον ακριτικό λαό μας παράδειγμα θυσίας στις αξίες της Πίστεως και του Γένους αλλά και το μαρτύριο του αδιάψευστη απόδειξη της προσφοράς της Εκκλησίας στα εθνικά δρώμενα.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, μεταφέθηκε ύστερα από παράκληση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, τεμάχιο του ιερού λειψάνου του εθνοϊερομάρτυρος εκ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, όπου και φυλάσσεται.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 30 Απριλίου το απόγευμα ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, εκόμισε το ιερό λείψανο στο Πύθιο εκεί που τα νερά του ποταμού Έβρου μετέφεραν το ιερό σκήνωμα του Αγίου Κυρίλλου και όπου παρέμεινε θαμμένο για 13 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1834.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού το ιερό κειμήλιο υπεδέχθη ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός επικεφαλής του ιερού κλήρου, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθος πιστών.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή προς τον Ενοριακό Ναό του Αγ. Αθανασίου όπου και εναποτέθηκαν προς προσκύνηση και ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Την επομένη ημέρα το πρωί, Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου, τελέστηκε στο Πύθιο Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, πλαισιουμένου υπό του οικείου Μητροπολίτου.

Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και του ιερού λειψάνου και αρτοκλασία, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους προσκυνητών απ όλες τις περιοχές του Έβρου. Το εσπέρας της ιδίας ημέρας το ιερό λείψανο μετεφέρθη στην πόλη της Ν. Ορεστιάδος και εναπετέθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Θεοδώρων.

Ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, παρουσία του οικείου Αρχιερέως. Μετά ταύτα το ιερό λείψανο και η εικόνα του αγίου λιτανεύθηκαν μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλεως όπου εψάλη αρτοκλασία.

Μετά την επιστροφή στο Ναό ακολούθησε εκδήλωση του Συλλόγου Νέων Ν. Ορεστιάδος «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ» με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Στις εκδηλώσεις της Ν. Ορεστιάδος παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου κα. Ελ. Τσιαούση και κ. Αλ. Δερμετζόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Δ. Μουζάς, ο Υ/κητής της 3ης Ταξιαρχίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Την επομένη το πρωί Δευτέρα 2 Μαΐου ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπεδίου Αρχιμ. Εφραίμ, λειτούργησε στο Ιερό Ναό των Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος, όπου φυλασσόταν το ιερό λείψανο. Στη Θ. Λειτουργία προσήλθαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ορεστιάδος, το οποίο προς τιμήν του Αγ. Κυρίλλου ονομάζεται «ΚΥΡΙΛΛΕΙΟ».

πηγή: Romfea.gr