Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Συζήτησαν για να αποφασίσουν ότι…θα συζητήσουν!

6 Μαΐου 2011

Συζήτησαν για να αποφασίσουν ότι…θα συζητήσουν!

των Νίκου Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου – Φώτο: Χρήστος Μπόνης

Η αποδέσμευση και αξιοποίηση της εναπομείνασας Εκκλησιαστικής περιουσίας, το ζήτημα των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, το ευαίσθητο ζήτημα της «εικαζόμενης συναίνεσης» για τη δωρεά οργάνων, οι προσλήψεις και αποσπάσεις κληρικών, το ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη, η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, η αποτροπή υποβάθμισης του μαθήματος των θρησκευτικών καθώς και η αποτελεσματικότερη συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας προς όφελος της Κοινωνίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σχεδόν δίωρης συνάντησης που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης καθώς και οι Μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος, Ελασσώνος Βασίλειος, Νέας Σμύρνης Συμεών και ο Αρχιγραμματέας Αρχιμ.π.Μάρκος Βασιλάκης, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε η υπουργός Παιδείας σε συζήτησή της με δημοσιογράφους, θα υπάρξει μια νέα θεσμική σχέση στο διάλογο Κυβέρνησης-Εκκλησίας με την σύσταση μεικτής Επιτροπής στην οποία από Κυβερνητικής πλευράς θα προΐσταται η υπουργός Παιδείας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων όπως Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά την δεσμευμένη ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε για άλλη μια φορά τον σεβασμό του Κράτους προς τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που διατάζουν την αποδέσμευση των μέχρι σήμερα ρυμοτομικώς δεσμευμένων ακινήτων της Εκκλησίας. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ.Ιερώνυμος, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, πρότεινε την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης και με σαφή χρονικό ορίζοντα συνεργασίας με την Πολιτεία.

Μεγάλο «αγκάθι» στη σημερινή συνάντησή του Αρχιεπισκόπου και της αντιπροσωπείας της ΔΙΣ με τον Πρωθυπουργό φαίνεται να ήταν το ζήτημα των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ (Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπόλεων, Ι.Ναών) και της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος όπως τα διαθέσιμα των ΝΠΔΔ μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό της. Συγκεκριμένα η ΤτΕ έχει θέσει θέμα εφαρμογής του νόμου 1611 του 1950 που προβλέπει ότι όλα τα ΝΠΔΔ οφείλουν να έχουν κατατεθειμένα τα χρηματικά διαθέσιμά τους στην ΤτΕ, η οποία αποκλειστικά διαχειρίζεται και επενδύει τα εν λόγω ποσά σε κινητές αξίες του ελληνικού Δημοσίου (π.χ. ομόλογα), δηλαδή δανείζει το Δημόσιο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού θα της αποστερήσει κάθε δυνατότητα στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης του πολυδιάστατου φιλανθρωπικού έργου της.

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η ΤτΕ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και δεν είναι εύκολη η παρέμβαση ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα, να εξεταστεί η δυνατότητα αντιμετώπισης του με νομοθετική ρύθμιση.


Πάντως σημαντικός αριθμός Μητροπολιτών αναμένουν να δουν τι θα κάνει η Κυβέρνηση. Στην περίπτωση που δεν παρέμβει τότε φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν από τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ που ελέγχουν, να αποσύρουν από τις τράπεζες τις καταθέσεις τους. Ανάλογη αναμένεται να είναι η στάση Ιερών Μονών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Στο ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη η κυβερνητική πλευρά έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες ότι τον ενδιαφέρει προσωπικά η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ κατέστησε σαφές πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Στο θέμα της «εικαζόμενης συναίνεσης» για την δωρεά οργάνων σώματος, ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε σαφές πως η Εκκλησία δεν μπορεί να συμφωνήσει στην προωθούμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν και οι επιφυλάξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τον όρο «εχθροπάθεια» που χρησιμοποιείται σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου» και αναφέρεται στην «καλλιέργεια και εξωτερίκευση αισθημάτων μίσους και αντιπαλότητας».

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί Μητροπολίτες θεωρούν ότι μέσω του σχετικού άρθρου του εν λόγω νομοσχεδίου, με τον ασαφή όρο «εχθροπάθεια», επιχειρείται να τεθούν περιορισμοί, μεταξύ άλλων, και στη δυνατότητα της Εκκλησίας να ενημερώνει τον λαό για καταστροφικές λατρείες και επιθετικές θρησκευτικές παραδοχές.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και η συνοδεία του έτυχαν θερμής υποδοχής από τον πρωθυπουργό στο κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «συνέργεια και συνεργασία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας» προκειμένου «με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο κάθε ένας αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η χώρα να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, αισιοδοξία και ελπίδα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δυνατότητα στενής συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας σημειώνοντας ότι «θα μας επιτρέψει να βάλουμε την Ελλάδα σε διαφορετικό δρόμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος υποστήριξε ότι η Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας. «Είμαστε κοντά σας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προϊδέασε τους συνομιλητές του για το εύρος της ατζέντας της συζήτησης λέγοντας ότι «θέλουμε να συζητήσουμε θέματα ευρύτερης σημασίας στις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας». Ο κ. Ιερώνυμος συμφώνησε με τη διαπίστωση του πρωθυπουργού για την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα τείνοντας χείρα βοηθείας προς την πολιτεία. «Η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο» υποστήριξε μεταφέροντας στον πρωθυπουργό την αγωνία των πολιτών. «Ο λαός προσβλέπει με αγωνία, έχει απαιτήσεις. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο» δήλωσε με νόημα.

Πηγή: http://www.amen.gr/