Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Παλαιοπαναγιά Ευβοίας ζωντανεύει ξανά στο Βυζαντινό

12 Μαΐου 2011

Η Παλαιοπαναγιά Ευβοίας ζωντανεύει ξανά στο Βυζαντινό

Από τις 17 Μαΐου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011 θα λειτουργεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση «Τοιχογραφίες από την Παλαιοπαναγιά Ευβοίας: η επιστροφή».

Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, οι οποίες είχαν βιαίως αποσπασθεί από το μνημείο στη δεκαετία του ’70. Οι τέσσερις από αυτές είχαν αποτοιχισθεί και κλαπεί από το μνημείο στη δεκαετία του ’70, εντοπίστηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας πριν μερικά χρόνια, και μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ γύρισαν στην Ελλάδα, στο Βυζαντινό Μουσείο, τον Φεβρουάριο του 2010. Οι άλλες τρεις που είχαν βρεθεί θρυμματισμένες στο πάτωμα του ναού μετά τους βανδαλισμούς των αρχαιοκαπήλων το 1975, αποκαταστάθηκαν στα Εργαστήρια Συντήρησης του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, όπου τα σπαράγματα είχαν σταλεί για φύλαξη. Όλες αυτές λοιπόν, οι αποσπασμένες από το μνημείο τοιχογραφίες συντηρημένες και αποκατεστημένες θα εκτεθούν στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση αναφέρεται επιπλέον στην ταύτιση των τεσσάρων κλεμμένων τοιχογραφιών που εντοπίστηκαν στην Ελβετία, η οποία επετεύχθη χάρη στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του τότε αρχιμανδρίτη και νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Mεσαιωνικά Mνημεία Eυβοίας, ο οποίος πρώτος είχε φωτογραφήσει και δημοσιεύσει τον ναό της Παλαιοπαναγιάς το 1971, και πριν αυτός μπει στο στόχαστρο των αρχαιοκαπήλων.

Η έκθεση παρέχει ακόμα εκτενείς πληροφορίες για την προστασία και συντήρηση των τοιχογραφιών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της επιστημονικής τεκμηρίωσης στη διάσωση των πολιτιστικών αγαθών και στην ανασύνθεση της ιστορικής μνήμης.