Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αλεπού, ο πρώτος φίλος του ανθρώπου

14 Μαΐου 2011

Αλεπού, ο πρώτος φίλος του ανθρώπου

Πένυ Σπήλιου Δεληγιάννη

Η αλεπού έκανε την εμφάνιση της στη γη πριν από 400.000 χρόνια και σήμερα συναντάτε σε όλες τις ηπείρους εκτός, από την Ανταρκτική. Η αλεπού είναι θηλαστικό και το πιο γνωστό είδος είναι η κόκκινη αλεπού, της οποίας το τρίχωμα είναι κοκκινωπό, με μαυριδερά το πίσω μέρος των αυτιών της και το μπροστινό μέρος των ποδιών της, ενώ το άκρο της ουράς της είναι πάντα λευκό. Το μήκος της φτάνει τα 90 εκατοστά, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι η ουρά της φτάνει τα 60 εκατοστά, την οποία χρησιμοποιεί σαν μέσο ισορροπίας και ζυγίζει 7-10 κιλά.

Έχοντας συνδέσει την αλεπού με την πονηριά και το ξεγέλασμα, δε θα μπορούμε να πιστέψουμε πως αυτό το ζώο μπορεί να υπήρξε ο πρώτος καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Οι προγονοί μας είναι πιθανό να προτιμούσαν την αλεπού ως κατοικίδιο παρά το σκύλο, καθώς έρευνα Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει πως αυτό το πανέξυπνο ζώο είχε εξημερωθεί και αγαπηθεί από τους προϊστορικούς ανθρώπους.

Η δρ Λίζα Μάχερ του πανεπιστημίου Cambridge, ανέλυσε ευρήματα από έναν προϊστορικό χώρο ταφής στη βόρεια Ιορδανία, στη τοποθεσία Ουγιούν-αλ-Χαμάμ, όπου ανακαλύφθηκε άνθρωπος θαμμένος μαζί με μια αλεπού. Η ανακάλυψη αυτή, παραπέμπει στο συμπέρασμα πως υπήρχε μια βαθειά, εξημερωμένη συναισθηματική σχέση ανάμεσα στο ζώο αυτό και τον άνθρωπο, αφού η αλεπού υποχρεώθηκε να ακολουθήσει το κύριο της στο τάφο, όταν αυτός πέθανε.

Αυτό αποδεικνύει πως οι αλεπούδες κατείχαν μια θέση στο πλευρό των ανθρώπων, πολύ πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να τις κυνηγούν.

Ο τάφος ήταν ηλικίας 16.500 ετών, δηλαδή 4.000 παλαιότερος από την αρχαιότερη ταφή ανθρώπου με σκύλο, που ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ όπου βρέθηκε γυναίκα θαμμένη με το σκυλάκι της.

Πιστεύεται επίσης πως η σχέση αλεπούς-ανθρώπου ήταν βραχυπρόθεσμη, καθότι οι άνθρωποι στράφηκαν προς τα σκυλιά τα οποία εξημέρωναν πιο εύκολα, ήταν πιο υπάκουα και έκαναν καλύτερη παρέα μαζί.

Οι αλεπούδες μπορούν να τεθούν υπό το πλήρη έλεγχο του ανθρώπου, με μεγάλη δυσκολία όμως, για αυτό οι άνθρωποι στράφηκαν προς τον σκύλο του οποίου η διαδικασία είναι πιο εύκολη.

Ο σκύλος μέχρι σήμερα διατηρεί τον επίζηλο τίτλο του “καλύτερου φίλου” του ανθρώπου μιας και η διαδικασία εξημέρωσής του ήταν ευκολότερη και το συναισθηματικό δέσιμο μεγαλύτερο. Επάξια όμως και ο τίτλος της αλεπούς ως φίλος του ανθρώπου τα προϊστορικά χρόνια, αφού κατάφεραν έστω και βραχυπρόθεσμα να αναπτύξουν έναν συναισθηματικό δεσμό.

Πηγή: http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=animals&Rec_ID=1571