Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΣυναξαριακές Μορφές

Με λαμπρότητα εόρτασε η Εύβοια τους προστάτες της

16 Μαΐου 2011

Με λαμπρότητα εόρτασε η Εύβοια τους προστάτες της

VatopaidiFriend: Ας σημειωθεί ότι εκτός από τους 26 ανακηρυγμένους αγίους της Εύβοιας, οι οποίοι απαριθμούνται στο τέλος του παρόντος άρθρου, η αγία αυτή νήσος ανέδειξε και στις μέρες μας τους γνωστούς αγίους γέροντες Πορφύριο, Σίμωνα (Αρβανίτη) και Ιάκωβο (Τσαλίκη). 

Την Κυριακή του Παραλύτου 15 Μαΐου 2011, το Νησί μας, η Εύβοια, πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους Της, τους Ευβοείς Αγίους, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, στην συνοικία Έξω Παναγίτσα της Χαλκίδος, με τη συμμετοχή των δύο Επισκόπων της Εύβοιας, Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, και Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2011 το απόγευμα έλαβε χώρα ο πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων της και ευσεβών χριστιανών.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σύναξη των Ευβοέων Αγίων, τονίζοντας ότι ιδιαιτέρως σε μια εποχή σαν την σημερινή, που φαίνεται να στερείται ουσιαστικών προτύπων ζωής, οι Άγιοι αποτελούν τους φωτεινούς οδοδείκτες ζωής των ανθρώπων.

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 το πρωί ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε και ομίλησε θαυμασιώτατα στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, λέγοντας ότι ο Χριστός, όπως τότε, που «ήλθε» και «είδε» τον παραλυτικό, έρχεται και βλέπει τον καθένα από εμάς προσφέροντας «κατά την εκάστου ιδίαν χρείαν», αρκεί ο άνθρωπος να γίνει κι εκείνος αναζητητής του Θεού.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας επεφύλαξε μία έκπληξη προς τον Μητροπολίτη μας αλλά και ολόκληρη της Τοπική Εκκλησία της Χαλκίδος αφού, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα, προσέφερε μικρό απότμημα του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού, προκειμένου να φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη και να προσφέρεται προς προσκύνηση στους πιστούς.

Στην Πανήγυρη παρέστησαν η Βουλευτής κ. Ουρανία Παπανδρέου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο τ. Βουλευτής και ευεργέτης της Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, εκπρόσωποι της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Λιμενικού Σώματος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαλκίδος κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, κ. Χρήστος Παγώνης και κ. Αικατερίνη Καζάνη και πλήθος χριστιανών, οι οποίοι έιχαν και την ευκαιρία να προσκυνήσουν Ιερά Λείψανα πολλών εκ των Ευβοέων Αγίων, όπως του Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, του Αγίου Νικολάου του Σικελιώτου, του Αγίου Τιμοθέου Ευρίπου, την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ, Ιερό ένδυμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, καθώς και το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.

Υπενθυμίζουμε οι γνωστοί έως τώρα Άγιοι που συνδέθηκαν με την Εύβοια, αλλά και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων και συγκαταλέγονται στους Ευβοείς Αγίους είναι:

1) Απόστολος Παύλος, ο οποίος κατά την 2η Αποστολική Περιοδεία διήλθε από τον Πορθμό του Ευρίπου. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Ιουνίου.

2) Άγιος Μεθόδιος Ολύμπου, ο οποίος μαρτύρησε το έτος 311 μ.Χ. στη Χαλκίδα, και η μνήμη του τιμάται στις 20 Ιουνίου.

3) Άγιος Ρηγίνος, Επίσκοπος Σκοπέλου, ο οποίος μαρτύρησε κατά τον 4ον αι. μ.Χ, και η μνήμη του τελείται στις 25 Φεβρουαρίου.

4) Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε», του οποίου η μνήμη τιμάται στις 27 Νοεμβρίου.

5) Όσιος Χριστόδουλος της Πάτμου, ο οποίος έζησε κατά τον 11ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 16 Μαρτίου.

6) Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 23 Αυγούστου.

7) Όσιος Γρηγόριος ο εν Στρογγύλη των Λιχάδων, ο οποίος έζησε κατά τον 11ο αι. μ.Χ.

8) Όσιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας ο Χαλκιδεύς, ο οποίος έζησε κατά τον 11ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 31 Δεκεμβρίου.

9) Όσιος Ευθύμιος ο ασκητής, ο οποίος έζησε κατά τον 12ο αι. μ.Χ.

10) Όσιος Δανιήλ ο «Στυλίτης», ο οποίος έζησε κατά τον 12ο αι. μ.Χ.

11) Άγιος Άνθιμος Αθηνών και Ευρίπου και Πρόεδρος Κρήτης ο Ομολογητής, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το έτος 1371 μ.Χ.

12) Όσιος Γεράσιμος Σιναΐτης ο Ευβοεύς, ο οποίος έζησε κατά τον 14ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 7 Δεκεμβρίου.

13) Όσιος Ιωσήφ ο Ευβοεύς, ο οποίος έζησε κατά τον 14ο αι. μ.Χ.

14) Όσιος Σάββας ο νέος ο εν τω Άθω, του οποίου η μνήμη τελείται στο Άγιο Όρος, την Β΄ Κυριακή του Ματθαίου.

15) Τιμόθεος Μητροπολίτης Ευρίπου, ο ιδρυτής της Μονής Πεντέλης, ο οποίος έζησε κατά τον 16ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 16 Αυγούστου.

16) Οσιομάρτυς Θεοφάνης, ο οποίος μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1588 και εορτάζει την 19η Απριλίου.

17) Όσιος Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το έτος 1594 μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 19 Απριλίου.

18) Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία, ο οποίος έζησε κατά τον 16ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τελείται την 1η Νοεμβρίου.

19) Οσιομάρτυς Γεράσιμος ο Μεγαλοχωρίτης, ο οποίος έζησε κατά τον 18ο αι. μ.Χ.

20) Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το 1730 μ.Χ., και η μνήμη του τελείται στις 27 Μαΐου.

21) Όσιος Ιερόθεος ο εκ Καλαμών, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το έτος 1745 μ.Χ., και η μνήμη του τελείται στις 13 Δεκεμβρίου.

22) Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το έτος 1809 μ.Χ., και η μνήμη του τελείται στις 14 Ιουλίου.

23) Όσιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Διδάσκαλος του Γένους και Εθνοϊερομάρτυς, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο και στη νήσο Σκόπελο και η μνήμη του τιμάται την 24η Αυγούστου.

24) Όσιος Νήφων, ο νέος Κοινοβιάρχης, ιδρυτής της Ι.Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, ο οποίος εκοιμήθη το 1809 και ημνήμη του τιμάται την 28η Δεκεμβρίου.

25) Άγιος Νεκτάριος ο Πενταπόλεως, ο οποίος υπηρέτησε σαν Ιεροκήρυκας στην Εύβοια (1891-1893) και η μνήμη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.

26) Όσιος Νεόφυτος ο Προσμονάριος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ο οποίος ασκήθηκε στη Λίμνη και η μνήμη του τιμάται την 21η Ιανουαρίου.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8144:2011-05-15-22-20-15&catid=26:2009-12-18-08-38-40