Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πρώτο Βραβείο Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Μιλάνου για την Ελληνοαυστραλή σκηνοθέτιδα Νάντια Τασοπούλου

17 Μαΐου 2011

Πρώτο Βραβείο Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Μιλάνου για την Ελληνοαυστραλή σκηνοθέτιδα Νάντια Τασοπούλου

H Νάντια (Τας) Τασσοπούλου με το νέο της απόκτημα, το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μιλάνου

Σαρώνει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, κάνει ταινίες στο Χόλιγουντ, προσπαθεί να κάνει στην Ελλάδα ένα φιλμ εδώ και χρόνια αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο λόγος για την Ελληνοαυστραλή σκηνοθέτιδα Νάντια Τασοπούλου, που κέρδισε άλλη μια σημαντική διάκριση. Πριν λίγες μέρες, της απονεμήθηκε το Πρώτο Βραβείο Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Μιλάνου για την τελευταία της ταινία Matching Jack.

Η διάκριση αυτή ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά πολλών βραβείων που έχει κερδίσει η γεννημένη στην Ελλάδα Νάντια (Nadia Tass είναι το καλλιτεχνικό της) και μεγαλωμένη στην Αυστραλία.

Σήμερα είναι πολίτης του πλανήτη γη. Πότε Μελβούρνη, πότε Χόλιγουντ και πότε Ευρώπη.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας της Νάντιας Τασοπούλου, η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μελβούρνη έγινε πέρυσι στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Μελβούρνης.

Πρόκειται για μια ταινία της Twentieth Century Fox, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Τζέϊμς Νέσμπιτ, η Τζακίντα Μπάρετ και ο Ρίτσαρντ Ροξμπουργκ και θέμα της είναι ο άρρηκτος δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιού.

Έκτοτε προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο και στα ακόλουθα κινηματογραφικά φεστιβάλ Palm Beach International Film Festival, Cleveland International Film Festival, Belfast Film Festival, Internationales Filmwochenende Wurzburg (Γερμανία) Tiburon International Film Festival και Newport Beach Film Festival.

Η ταινία προβλήθηκε και στα Αυστραλιανά Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λονδίνο και το Παρίσι και θα προβληθεί (εκτός συναγωνισμού) στις Κάννες.

Το φιλμ στηρίζεται σε μία αληθινή ιστορία, της οποίας το σενάριο φέρει την υπογραφή του συζύγου Ντέϊβιντ Πάρκερ και της Λιν Ρενιού οι οποίοι επίσης κέρδισαν το σενάριο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Μιλάνου.

Η ιστορία της ταινίας κινείται γύρω από τη ζωή της Μαρίσας. «Είναι μία ιστορία, μητρικής αγάπης, ρομαντικής αγάπης, απιστίας και ελπίδας», λέει η Νάντια. Μητέρα και σύζυγος η ηρωίδα, που ζει μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή και μαθαίνει μέσα σε μία μέρα ότι το 9χρονο παιδί της πάσχει από λευχαιμία και ότι ο άντρας της την απατά με διαφορετικές γυναίκες.

«Σε μία μέρα κάθε έννοια οικογενειακής ευτυχίας και όχι μόνο εξανεμίζονται για την 33χρονη ηρωίδα», λέει η Νάντια.

Το σενάριο βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία που, όπως είπε η Νάντια στο δεν την «έψαξε», αλλά η ίδια η ιστορία την… «βρήκε».

Η Νάντια Τασοπούλου εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα κάνει στην Ελλάδα το φιλμ «Το ταξίδι» με την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό, Ολυμπία Δουκάκη, και τη Βρετανίδα Φιόνα Σο. Έχει κάνει όλη την προετοιμασία και ψάχνει για χρηματοδότες.

Στο μεταξύ, προετοιμάζεται για μια νέα ταινία στη Βρετανία και στα σκαριά είναι άλλα φιλμ της στις ΗΠΑ. Παράλληλα σκηνοθέτησε θεατρικά έργα που παίζονται στην Αυστραλία καθώς την παράσταση Τhree Women στο Λονδίνο.

Η Νάντια Τασοπούλου έχει στο ενεργητικό της πολλές επιτυχίες.

Το πρώτο της φιλμ Malcolm (1986) σάρωσε τα βραβεία του Αυστραλιανού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου και ακολούθησαν Rikky and Pette (87), The Big Steal (89), Mr Reliable (97) και AMY (98). Η τελευταία αυτή ταινία AMY έλαβε 23 βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.

Παράλληλα, εργάστηκε και στο Χόλιγουντ, όπου σκηνοθέτησε κινηματογραφικές ταινίες και σειρές για την Universal Studios. Επίσης, σκηνοθέτησε και πολλές θεατρικές παραγωγές.

Πηγή: http://neoskosmos.com/news/el/node/14406