Γέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΥπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Ηγούμενος Εφραίμ: “Οι δραστηριότητες της μονής πάντα κινούνται στο πνεύμα της αγάπης για τον πλησίον”

19 Μαΐου 2011

Ηγούμενος Εφραίμ: “Οι δραστηριότητες της μονής πάντα κινούνται στο πνεύμα της αγάπης για τον πλησίον”

ΟΙ.. ΜΥΘΟΙ ΠΕΡΙ ΖΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!

΄΄Η ιστορία έχει δείξει ότι το Βατοπαίδι αποτελεί θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού΄΄ σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ κατά τη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση στο πολυχώρο ΄΄Αθηναϊς΄΄ στο Γκάζι ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο της Μονής.

Απο την πλευρά του ο καθηγητής εκκλησιαστικού δικαίου της Νομικής Αθηνών κ. Γ.Κονιδάρης , αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας με το οποίο έχει ασχοληθεί ενδελεχώς, λέγοντας πως είναι αδιατάραχτο πριν την ίδρυση ακόμα του Ελληνικού κράτους, υποστηρίζοντας, ότι βάση σχετικών αποφάσεων του Ελληνικού Κράτους,η λίμνη ανήκει στη Μονή. Το agioritikovima.gr βρέθηκε στην εκδήλωση και κατέγραψε τα σημαντικότερα σημεία της.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φιλών Μονής Βατοπαιδίου και έγινε στο Πολυχώρο «Αθηναΐς» παρουσία χιλίων και πλέον ατόμων. Ομιλητές ήταν ο ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Κονιδάρης και ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης Αρης Χαραλαμπάκης.

Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ,ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ!

΄΄Η ιστορία έχει δείξει ότι το Βατοπαίδι αποτελεί θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού΄σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γέροντας Εφραίμ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική δραστηριότητα της Μονής και στα σχέδια που υπήρχαν για το σκοπό αυτό,που όμως έμειναν μόνο στα χαρτιά,λόγω της δεσμεύσης των τραπ.λογαριασμων της Μονής! ΄΄.Σύμφωνα με τους νόμους του Κυρίου,η ελεημοσύνη δεν πρέπει να φανερώνεται αλλά πρέπει να γίνεται εν κρυπτώ.Για αυτό το λόγο αναθέσαμε σε πνευματικά μας παιδιά τη σύσταση φιλανθρωπικού ιδρύματος που θα είχε ως σκοπούς την αποκατάσταση ναρκομανών και αναπήρων, θα παρείχε οικονομική και πνευματική βοήθεια σε φτωχές και άπορες οικογένειες και θα ανέπτυσε πνευματικό και μορφωτικό πρόγραμμα για τους νέους.΄΄ σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης.

Η Μονή Βατοπαιδίου έχει πνευματική και πολιτισμική παράδοση ,έχει αναπτύξει πλούσιο Ιεραποστολικό έργο,εντός και έκτος συνόρων αλλά ταυτόχρονα., είναι ένα κέντρο της Ορθοδοξίας. ΄΄

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Οι μύθοι που εντέχνως έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την πολύκροτη ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου και την υποτιθέμενη ζημία του δεύτερου, διαλύθηκαν ένας προς ένα και η μόνη αλήθεια ήρθε επιτέλους στην επιφάνεια μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων πορισμάτων πιστοποιημένων οίκων αξιολόγησης της Ελλάδος και του εξωτερικού, που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα ΄΄Αθηναϊς΄΄

Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας, ο οποίος και γνωστοποίησε στο κοινό τα τελευταία στοιχεία και πορίσματα.

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο χαιρετισμός εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου αποδόθηκε από τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη Τίτο Γαρυφαλάκη.

«Οι μοναχοί δεν έχουν τίποτε δικό τους, δεν έχουν προσωπική περιουσία. Η διαχείριση των οικονομικών της Μονής έχει γνώμονα την προσφορά στην κοινωνία. Οι Ιερές Μονές είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ο κάθε Ηγούμενος δεν έχει μόνον ιερή υποχρέωση έναντι των ιερών κανόνων αλλά είναι και τυπικά υποχρεωμένος έναντι του νόμου να προστατεύει την περιουσία της Μονής, δηλαδή την περιουσία του δημοσίου, γιατί αλλιώς θα κατηγορηθεί για απιστία δηλαδή για κακοδιαχείριση δημόσιας περιουσίας». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην προσφώνησή του ο εκπρόσωπος του προέδρου του συλλόγου φίλων της Μονής κ.Λούλη τονίζοντας πως τογεγονός αυτό το συνειδητοποιούν κάθε ημέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αρης Χαραλαμπάκης με στοιχεία που παρουσίασε ουσιαστικά εκμηδένισε την ύπαρξη ποινικού αδικήματος από την πλευρά της Μονής, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων στην ελληνική δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου κ. Ιωάννης Κονιδάρης είπε,πως υπάρχουν τόσο αποφάσεις κυβερνήσεων όσο και της Ελληνικής δικαιοσύνης από το 1922 μέχρι σήμερα όπου τρεις φορές η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το καθεστώς ιδιοκτησίας της Μονής στη Λίμνη Βιστωνίδας. Επεσήμανε δε το νομοθετικό διάταγμα 8/4/1924 και την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 41/29 όπως και σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων.

Με την γλώσσα των αριθμών

Ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας συντονιστής της εκδήλωση ανέφερε πως ένα από τα ζητήματα που ανέκυψαν στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου από την ανταλλαγή της Λίμνης αυτής με ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αυτό της ύπαρξης οικονομικής ζημίας η μη αυτού.

«Πολλοί έσπευσαν να αποφανθούν ότι πράγματι το Δημόσιο έχει υποστεί τεράστια ζημία, χωρίς όμως το όλο θέμα να έχει ερευνηθεί σε βάθος, ισχυριζόμενοι ότι ανταλλάχθηκε «νερό» με ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και ότι το ΣΟΕ υπερεκτίμησε την Λίμνη και τις παραλίμνιες εκτάσεις και υποτίμησε τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου», πρόσθεσε ο Κώστας Τσαρούχας.

Ποια είναι όμως η αλήθεια, που πρέπει να γνωρίζει η κοινή γνώμη, προκειμένου να μη παραπληροφορείται όσον αφορά τις ανταλλαγές εκτάσεων;

1. Όσοι προβάλλουν αυτού του είδους τις αιτιάσεις πρώτα απ’ όλα αγνοούν ότι πριν τις ανταλλαγές, εκτός από το ΣΟΕ, την Λίμνη εκτίμησε και ο διεθνής εκτιμητικός οίκος Richard Ellis καταλήγοντας σε συμπέρασμα ανάλογο εκείνο του ΣΟΕ.

2. Μετά την αμφισβήτηση των εκτιμήσεων του ΣΟΕ διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος από την Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου του Σ.Ο.Ε. Σύμφωνα με αυτόν, γίνεται δεκτό ότι η μεθοδολογία που εφαρμόσθηκε από τους Εκτιμητές είναι η μόνη που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα. Είναι δε σύμφωνη και με τις παραδοχές του ειδικού συμβούλου που προσλήφθηκε από αυτό (ΣΟΕ).

3. Η διοίκηση του ΣΟΕ δεν εξάντλησε τον έλεγχό της μόνο στον εσωτερικό έλεγχο. Ανέθεσε την επανεκτίμηση των ανταλλαγέντων στον Διεθνή οίκο American Appraisal ο οποίος διαπίστωσε ότι οι τιμές του ΣΟΕ ευρίσκονται στο εύλογο εύρος με μικρές δικαιολογημένες αποκλίσεις.

4. Οι δραματικές και υπερβολικές αποκλίσεις της αξίας των ακινήτων του Δημοσίου που αυτό επικαλείται, οφείλονται στο γεγονός του υπολογισμού της αξίας τους με βάση αντικειμενικές αξιές από τις Δ.Ο.Υ.

Αυτή η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι Δ.Ο.Υ, για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων, χρησιμοποίησαν τον αντικειμενικό προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι εμπειρική μέθοδος και δεν έχει καμία σχέση με την αγοραία αξία αυτών.

Αδιάψευστη μαρτυρία για τον μη προσδιορισμό ζημίας του Δημοσίου συνιστά η έγγραφη αναφορά των οικονομικών επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών κ.κ. Πασσά, Ζελομοσίδη και Τετώρου, με αριθ. 1297/08.12.2008, οι οποίοι, αφού έλεγξαν όλα τα πορίσματα των κατά τόπους αρμοδίων Δ.Ο.Υ., χαρακτηρίζουν εαυτούς αναρμόδιους και αποφαίνονται σχετικά επί λέξει: «Συνεπώς δεν δυνάμεθα να απαντήσουμε, εάν τελικά το Δημόσιο ζημιώθηκε και κατά ποιο ποσό από τις εν λόγω ανταλλαγές».

5. Την ίδια αδυναμία εντοπισμού ζημίας του Δημοσίου είχε και η Προκαταρτική Επιτροπή της Βουλής η οποία ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων με την ανάθεση της διενεργείας εκτιμήσεων σε διεθνείς οίκους, πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν υφίσταται προσδιορισμός της ζημίας.

6. Από τον πολύμηνο και ενδελεχή έλεγχο Τράπεζας της Ελλάδος διαπιστώνεται, ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ διακίνησης μαύρου χρήματος.

Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ στην πνευματικού περιεχομένου ομιλία του αναφέρθηκε στην προσφορά της Μονής σε αναξιοπαθούντες και πάσχοντες, αλλά και στην προσπάθεια διάσωσης και συντήρησης σπάνιας αξίας κειμηλίων που φυλάσσονται σ’ αυτήν.

Ντοκυμαντερ με θέμα την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή ντοκυμανταίρ με θέμα την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με το οποίο προβλήθηκε η ιστορία της Μονής και του Αγίου Όρους. Παρουσιάστηκαν διαχρονικά οι κτήτορες και δωρητές της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου, το τεράστιο μέγεθος της περιουσίας της Μονής που μέχρι το 1935 ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο στρέμματα. Επιπροσθέτως έγινε αναφορά στην Αθωνιάδα Σχολή, στην προσφορά της, στη σύγχρονη πραγματικότητά της και για πρώτη φορά έγινε σαφές μέσα από την εικόνα ότι η Μονή έδωσε όλα της τα μετόχια, όπως έπραξε και όλο το Άγιο Όρος, για την αποκατάσταση των προσφύγων. Τονίστηκε μέσα από την έρευνα και την εικόνα ότι 38.000 στρέμματα στην Χαλκιδική δόθηκαν για τον ίδιο σκοπό προκειμένου να λήξει συμβιβαστικά η αντιδικία με το Δημόσιο. Φάνηκε ότι ενώ η αντιδικία έπρεπε να είχε λήξει από τότε με Νομοθετικό Διάταγμα που εκδόθηκε το 1924, όμως από την αφερεγγυότητα του Δημοσίου ταλαιπωρείται η Μονή μέχρι σήμερα.

Νέα διαδικτυακή πύλη

Τέλος ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» κ. Νικόλαος Γκουράρος παρουσίασε τη νέα διαδικτυακή πύλη www.pemptousia.com. Πρόκειται για ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό του Συλλόγου των Φίλων Μονής Βατοπαιδίου, που βασισμένο στο περιεκτικό τρίπτυχο «Πολιτισμός – Επιστήμες – Θρησκεία», θα τροφοδοτείται συνεχώς με νέο υλικό.

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=2233:vatopaidi-antalages&catid=99:news&Itemid=369