Γέρ. Ιωσήφ Βατοπαιδινός

Βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ

21 Μαΐου 2011

Βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ

VatopaidiFriend: Με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του αγαπητού φίλου Κωνσταντίνου Αγγελίδη, θα θέλαμε να του ευχηθούμε Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα.

Ο βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ και το «Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης» ιδρύεται από τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του στα τέλη του 2005, με σκοπό τη σπουδή και την προβολή της Βυζαντινής Μουσικής, όπως διασώζεται έως σήμερα.

■ Το Δεκέμβριο του 2005 σε συνεργασία με το Δήμο Αλίμου και το Δήμο Τριπόλεως πραγματοποίησε τις δύο πρώτες Χριστουγεννιάτικες συναυλίες.

■ Το Μάιο του 2006 συμμετείχε στις λειτουργικές εκδηλώσεις προς τιμήν των πολιούχων Τριπόλεως, Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου.

■ Τον Άγουστο του 2006, έψαλε κατά την υποδοχή και την Πατριαρχική Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προσκύνημα της Παναγίας της Αγιάσου στη Λέσβο.

■ Στα τέλη του ιδίου μήνα συμμετείχε σε διεθνές μουσικό φεστιβάλ, στο Γιάροσλαβ της Πολωνίας.

■ Στις 12 Δεκεμβρίου του 2006 πραγματοποίησε χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως με γενικό τίτλο «ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ».

■ Στις 27 Μαρτίου του 2007 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως με γενικό τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

■ Το Μάιο του 2007 συμμετείχε σε μουσικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στη Ρουμανία, συνοδεύοντας τον Καθηγούμενο της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Παν. Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

■ Το Σεπτέμβριο του 2007 συμμετείχε στην επέτειο του εορτασμού των 1600 χρόνων από την κοίμηση του εν Αγίοις πατρός υμών Ιωάννου του Χρυσοστόμου με ψηφιακό δίσκο (CD), αφιερωμένο στην Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ψάλλοντας μέλη της ακολουθίας του Αγίου.

■ Τον Οκτώβριο του 2007 έψαλε στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου παλαιάς Ριζαρείου σχολής, στις Ιερές Ακολουθίες στα πλαίσια του Διορθοδόξου Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Γέροντας Σωφρόνιος – Ο θεολόγος του Ακτίστου Φωτός», το οποίο έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

■ Το Νοέμβριο του 2007 συμμετείχε στις λειτουργικές εκδηλώσεις του Ιερού ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λευκωσία της Κύπρου.

■ Στα τέλη του ιδίου μήνα συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών με τον γενικό τίτλο «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ».

■ Στις 4 Ιανουαρίου του 2008 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθη-νών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως με γενικό τίτλο «ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ».

■ Το Μάρτιο του 2008, έψαλε κατά την Πατριαρχική Χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον εσπερινό, στον Ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο χωριό Κιρκιντζές της Εφέσου και στον όρθρο και τη θεία λειτουργία στον Ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη της Τουρκίας, εκδηλώσεις οι οποίες τελούσαν υπό την αιγίδα της ελληνίδας Προξένου στη Σμύρνη, κας Χαράς Σκολαρίκου.

■ Στις 16 Απριλίου του 2008 πραγματοποίησε συναυλία στα πλαίσια έκθεσης αγιογραφίας πού διοργάνωσε ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και η Μ.Κ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ».

■ Στίς 8 Ιουνίου του 2008 και στα πλαίσια του εορτασμού των 1200 ετών από την ίδρυση του Βασιλείου του Μαρόκου και της πόλης Φέζ, συμμετείχε στο «Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράς Μουσικής» πού έγινε στη Φεζ, παρουσιάζοντας ένα δείγμα της Ορθόδοξης Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi» και τον Αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss.

■ Τον ίδιο μήνα πραγματοποίησε την ηχογράφηση δύο (-2-) ψηφιακών δίσκων (CDs), με ανέκδοτα μέλη προς τιμήν α) του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, και β) της Ὑπεραγίας Θεοτόκου με Ανέκδοτα μέλη αθωνιτών μελοποιών και το γενικό τίτλο «Η Αθωνίτισσα Θεοτόκος».

■ Τον Οκτώβριο του 2008 και υπό την αιγίδα της ελληνίδας Προξένου στο Μόναχο κας Άννας Κόρκα, συμμετείχε στους εορτασμούς των 850 ετών από την ίδρυση της πόλης του Μονάχου της Γερμανίας, ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου.

■ Στις 31 Οκτωβρίου του 2008 συμμετείχε στο «Διεθνές Φεστιβάλ Ιερής Μουσικής» που έγινε στην Ουψάλα της Σουηδίας, παρουσιάζοντας στον συναυλιακό χώρο «Uppsala Koncert and Kongress» Ύμνους αφιερωμένους στην Υπεραγία Θεοτόκο σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi» και τον Αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss.

■ Τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποίησε σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Μουσικό Σύνολο «Ensemble Al-Kindi» και τον Αρχιμουσικό Julien Jâlal Eddine Weiss, δύο συναυλίες στη Γαλλία, στο Περπινιάν και στο Παρίσι, στο «Théâtre de la Ville» και στο θεματικό κύκλο «Μουσικές του Κόσμου».

■ Στις 6 Μαΐου 2009 πραγματοποίησε συναυλία στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου της πόλης, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Αγρινίου και του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

■ Στις 8 Μαΐου 2009 έψαλε κατά τον Αρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό στόν Ιερό ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου της Κοινότητας Πικερμίου Αττικής και την υποδοχή των λειψάνων του Αγίου από την Ιερά Μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους.

■ Στις 18 Μαΐου 2009 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) υπό την οργάνωση των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως, με γενικό τίτλο «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΛΟΥΡΓΟΙ».

■ Στις 25 Μαΐου 2009 πραγματοποίησε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλου) κατά την έναρξη του 2ου διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Η Ελλάδα στον Κόσμο: Βυζαντινές Σπουδές», πού διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων.

■ Στις 25–30 Ιουνίου 2009 συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Ιερού ναού Αγίων Αποστόλων στο Χάτφιλντ του Λονδίνου, ενώ την Κυριακή 28 Ιουνίου 2009 έψαλε στον εσπερινό και τον όρθρο της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας.

■ Στις 6–8 Ιουλίου 2009 πραγματοποίησε την ηχογράφηση δύο (-2-) ψηφιακών δίσκων (CDs) με γενικό τίτλο «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΛΟΥΡΓΟΙ».

■ Στις 22 Αυγούστου 2009 έψαλε στον αρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό και την αγρυπνία στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ύδρα.

■ Στις 20–21 Νοεμβρίου 2009, εορτή την Εισοδίων της Θεοτόκου, έψαλε σε ολονύκτια αγρυπνία στον Ιερό ναό Αγίας Τριάδος στη Θεσσαλονίκη.

■ Στις 9 Δεκεμβρίου 2009 συμμετείχε με συναυλία στο 4ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο, που οργάνωσε στην Αθήνα το Ίδρυμα Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

■ Στις 18–20 Δεκεμβρίου 2009 μέλη του Χορού έψαλαν στις ακολουθίες του εορτάζοντος Διονυσιατικού κελίου του Αγίου Νικολάου στις Καρυές του Αγίου Ορους.

■ Στις 24 Απριλίου 2010 ηχογράφησε ψηφιακό δίσκο (CD) με απάνθισμα εκκλησιαστικών μελών Αγιορειτών και Πολιτών μελουργών με γενικό τίτλο «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ».

■ Στις 25–26 Σεπτεμβρίου του 2010 συμμετείχε στο «7ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Μυστικιστικής Μουσικής» στο Ικόνιο της Τουρκίας.

■ Στις 5 Δεκεμβρίου του 2010 έψαλε στα εγκαίνια του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου στο Μαρκόπουλο Αττικής.

■ Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 έψαλε στον Ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας, ιερουργούντος του Οικονόμου Dr. Ivan Moody, ενώ τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποίησε συναυλία στο «Fundação Calouste Gulbenkian» στη Λισσαβόνα.

■ Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 πλαισίωσε εκδήλωση της Ιεράς Επισκοπής Μαδαγασκάρης, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

■ Αρκετές ήταν οι λατρευτικές συνάξεις (πανηγυρικοί εσπερινοί, αρχιερατικές Θ. Λειτουργίες, πολύωρες αγρυπνίες) στις οποίες συμμετείχε. Μεταξύ αυτών η αγρυπνία στο προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων με την ευκαιρία της υποδοχής της Τιμίας κάρας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την 29η Ιανουαρίου 2007 και οι λατρευτικές εκδηλώσεις κατά την παραμονή του Ιερού λειψάνου τού Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στον Ιερό ναό Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης στις 4–5 Οκτωβρίου 2008, στις οποίες προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β´ και πλειάδα σεπτών Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

■ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – 1600 χρόνια από την κοίμησή του (2007)

■ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Το κλέος των Πατέρων (2008)

■ Η ΑΘΩΝΙΤΙΣΣΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ – 2 CDs (2009)

ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΛΟΥΡΓΟΙ– 2 CDs (2010)

■ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (2010)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


Ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1964.

Είναι καθηγητής, θεολόγος, στη Μέση Εκπαίδευση. Σπούδασε Θεολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βυζαντινή μουσική με τον Κωνσταντίνο Τασόπουλο και τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.

Με υποτροφία του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» συμμετείχε ως ερευνητής στο πρόγραμμα μελέτης και ανάλυσης έργων του Βυζαντινού Μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη.

Υπήρξε Λαμπαδάριος στον Ιερό ναό Γενεσίου Θεοτόκου Τριπόλεως (1981–1983), στον Ιερό ναό Παναγίας Παλατιανής Πετρουπόλεως (1983–1984), στον Ιερό ναό Αγίας Ειρήνης (Οδού Αιόλου) Αθηνών (1985) και Πρωτοψάλτης στον Ιερό ναό Αγίας Φιλοθέης (1986). Είναι Πρωτοψάλτης στον Ιερό ναό του Αγίου Ευσταθίου στον Περισσό από το 1987.

Έχει διδάξει βυζαντινή μουσική:

■ Δημοτικό σχολείο Διονύσου, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Εκπαιδευτήρια ΑΜΕΝΤΩΡ, Άλσος Γραμμάτων και Τεχνών (σε συνεργασία με την εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα), Φροντιστήριο κατηχητών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

■ Ωδεία: Ευμουσία, Εράτειο, Ν. Σκαλκώτας.

■ Σχολές Βυζαντινής Μουσικής: Ιερού Μητροπολιτικού ναού Αγίου Δημητρίου Κηφησιάς, Ιερού ναού Γενεσίου Θεοτόκου Ραφήνας και στο Μουσικό Εργαστήρι του Ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης.

■ Ιερές Μονές και Ησυχαστήρια: Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Παναγίας Βρυούλων Αθηνών, Αναλήψεως Δράμας, Παντοκράτορος στον Άγιο Αθανάσιο Κερκύρας και Αγίων Αναργύρων Αταλάντης.

Διδάσκει στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής (Οδού Ακαδημίας) στην Αθήνα από το 1996.

Από το 1983 ως μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 900 εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής.

Αναφέρονται ενδεικτικά οι πολύωρες αγρυπνίες στην Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά (1983), στην Κολωνία (1985), στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (1987), στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, για την έλευση της εικόνος του «Αξιόν Εστι» (1987), στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος (1992, 1997) και στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, για την έλευση της εικόνος της «Τριχερούσης» (1993).

Κορυφαία γεγονότα αποτελούν η συμμετοχή στην Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ για τον εορτασμό των 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Σωτήρος καθώς και η συμμετοχή στις Θείες Λειτουργίες και άλλες ακολουθίες στη Βενετία, τη Ραβέννα (2002) και το Κίεβο (2008) προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σημειώνουμε ακόμη τις παρουσιάσεις έργων αρχαίας ελληνικής μουσικής, παλαιορωμαϊκού μέλους αλλά και σύγχρονης μουσικής στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου και των Δελφών, του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού κ.α., τις ραδιοτηλεοπτικές ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη συμμετοχή στην έκδοση δίσκων ακτίνας και κασετών στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

Το 1989 συμμετείχε στην έκδοση δίσκου δημοτικών τραγουδιών της Κύπρου με το Χρήστο Σίκκη.

Το 1991 συμμετείχε στην παρουσίαση της τελετουργίας του γάμου στο Ηρώδειο από το Λύκειο των Ελληνίδων.

Το 1993 συμμετείχε στη βραδιά ποίησης του Ιδρύματος Πολιτισμού στο Ηρώδειο.

Το 2000 συμμετείχε στο αφιέρωμα της Άννας Συνοδινού για το Γιώργο Σεφέρη σε συνεργασία με το υπουργείο εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο αφιέρωμα για την ελληνική μουσική σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στο Λονδίνο.

Ως μονωδός έδωσε δύο συναυλίες στο Γιάροσλαβ και στη Βαρσοβία της Πολωνίας τον Αύγουστο του 2001 σε μέλη του 12ου αιώνος.

Από το 1985 έως το 2005 συνεργάσθηκε ως μουσικός παραγωγός με την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Το 2009 αναλαμβάνει συνεργάτης του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα της βυζαντινής μουσικής.

Το 1994 ανέλαβε την οργάνωση και διδασκαλία του Χορού των Πατέρων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, τον οποίο διευθύνει στους δεκατέσσερις ψηφιακούς δίσκους (CDs) πού εκδόθηκαν με μέλη κλασικών και Βατοπαιδινών μελοποιών.

Διηύθυνε επίσης χορό ψαλτών για την έκδοση διπλού ψηφιακού δίσκου σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Στα τέλη του 2005 ιδρύει το «Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης» και το βυζαντινό χορό ΤΡΟΠΟΣ τον οποίο διευθύνει έχοντας ήδη λάβει μέρος σε πολλές λειτουργικές εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πολωνία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Μαρόκο, Γερμανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Γαλλία και Αγγλία).