Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ελέφαντας, ένα ζώο με κατανόηση και ομαδικό πνεύμα

28 Μαΐου 2011

Ελέφαντας, ένα ζώο με κατανόηση και ομαδικό πνεύμα

Πένυ Σπήλιου Δεληγιάννη

Ο αφρικανικός και ασιατικός ελέφαντας είναι ένα από τα μεγαλύτερα χορτοφάγα θηλαστικά στη γη και πρόγονος του είναι το μαμούθ που έζησε στη τεταρτογενή περίοδο.

Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι ο μεγαλύτερος καθώς το ύψος του φτάνει τα 3,9 μέτρα και 7,5 τόνους σε βάρος, ενώ ο ασιατικός φτάνει τα 3 μέτρα ύψος και τους 5 τόνους βάρος.

Παρά το τεράστιο μέγεθος τους και το μεγάλο βάρος τους διανύουν περίπου 10 χιλιόμετρα σε 1 ώρα ενώ όταν βρεθούν σε κατάσταση πανικού φτάνουν και τα 40 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ελέφαντες ζουν σε κοπάδια των 15-30 ατόμων και μετακινούνται συνεχώς μέρα και νύχτα για την αναζήτηση τροφής και νερού.

Η προβοσκίδα είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο του ελέφαντα, καθώς χρησιμεύει στη συλλογή τροφής και νερού, μπορεί να ξεριζώνει θάμνους και μικρά δέντρα και να κόβει κλαδιά.

Η προβοσκίδα λειτουργεί σαν αμυντικό όπλο εναντίον των εχθρών, και επίσης απορροφά σκόνη και λάσπη ψεκάζοντας τη στο σώμα του προστατεύοντας τον από το καυτό ήλιο.

Όταν ο στόχος είναι το αμοιβαίο όφελος, ο ελέφαντας τείνει να διέπεται από ομαδικό πνεύμα, κατανόηση και ικανότητα συνεργασίας και αλληλεγγύης απέναντι στους όμοιους του.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον πειραματικό ψυχολόγο Τζόσουα Πλότνικ του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, το Science και το New Scientist, έκαναν πειράματα για τις ικανότητες συνεργασίας των ασιατικών ελεφάντων στην Ταϊλάνδη.

Οι ελέφαντες έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται πως αν συνεργαστούν μεταξύ τους θα επιτύχουν το σκοπό τους.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει σύμφωνα με τους επιστήμονες, γνώρισμα ανώτερης κοινωνικής νοημοσύνης που σπάνια συναντάται σε άλλα είδη.

Έχουν υπάρξει περιστατικά που ελέφαντες φαίνεται να θρηνούν ομαδικά ένα νεκρό συγγενή τους, να συνεργάζονται με τις προβοσκίδες του να σηκώσουν ένα μέλος της ομάδας τους από το έδαφος ή αν έχει κολλήσει στη λάσπη.

“Ως άνθρωποι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε μοναδικοί, όμως επανειλημμένα διαψευδόμαστε. Αν και ξεχωρίζουμε όσον αφορά τη γλώσσα, άλλες εντυπωσιακά πολύπλοκες κοινωνικές συμπεριφορές, όπως η κουλτούρα, η χρήση εργαλείων και η κοινωνική αλληλεπίδραση, συναντώνται στο ζωικό βασίλειο”, τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας Πλότνικ.

Πηγή: http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=animals&Rec_ID=1567