Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΠροσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Η εορτή της Πεντηκοστής στα Ιεροσόλυμα (video)

14 Ιουνίου 2011

Η εορτή της Πεντηκοστής στα Ιεροσόλυμα (video)

εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Η εορτή της Πεντηκοστής, ως ανάμνησις και βίωσις της εκπληρώσεως της υποσχέσεως, της συμπληρώσεως της προθεσμίας και επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος επί τους Αγίους μαθητάς και αποστόλους του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού εωρτάσθη την Κυριακήν της Πεντηκοστής, 30ην Μαΐου/ 12ην Ιουνίου 2011, εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων και την Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα, συμφώνως προς την κρατούσαν τοπικήν διάταξιν και προσκυνηματικήν και καθεστωτικήν τάξιν.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BT2v2hyRt4U&feature=player_embedded]

Ούτως, αφ’ εσπέρας της εορτής, το Σάββατον, εγένετο ο συνήθης Εσπερινός δια την εορτήν εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως και τον μοναστηριακόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος.

Την πρωΐαν της Κυριακής η εορτή εωρτάσθη δια Παρρησίας εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως. Η Αγιοταφιτική συνοδεία κατήλθε την 7.00 π.μ. ώραν από του Κεντρικού Μοναστηρίου, των κωδώνων κρουομένων, εις το προσκύνημα της Αποκαθηλώσεως, άμα τη εισόδω εις τον Ναόν. Μετά την προϋπάντησιν το θυμίαμα και την προσκύνησιν εν αυτώ και εν αυτώ τω Παναγίω και Ζωοδόχω Τάφω η συνοδεία εισήλθεν εις το Καθολικόν.

Μετά την κρούσιν των σημάντρων και την ένδυσιν των Αρχιερέων και Ιερέων, έλαβε χώραν η θ. Λειτουργία επ’αυτού του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου υπό τη Α.Θ.Μ. του Πατρός και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συλλειτουργούντων Αυτώ του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, Ιερομονάχων Αγιοταφιτών και εγγάμων ιερέων εξ άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και εν κατανύξει παρακολουθούντων πέριξ του Παναγίου Τάφου πολλών Ορθοδόξων Χριστιανών, εντοπίων και προσκυνητών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου και της συνεργάτιδος αυτού κας Ασπασίας Μήτση.

Μετά την απόλυσιν της θ. Λειτουργίας συμφώνως προς το τυπικόν της Κυριακής της Πεντηκοστής ήρξατο ο Εσπερινός της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος μετά των θεολογικωτάτων αυτού τροπαρίων και των ευχών της Γονυκλισίας.

Κατά την ιδίαν ώραν ο Εσπερινός της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος ετελείτο υπό των Αγιοταφιτών Πατέρων εις το Ιερόν Βήμα του Καθολικού χθαμαλή τη φωνή.

Του Εσπερινού τελειωθέντος, η Πατριαρχική Αγιοταφιτική συνοδεία εν πομπή δια της χριστιανικής οδού ανήλθεν εις τα Πατριαρχεία.

Ενταύθα, εις την αίθουσαν του Θρόνου, η Α.Θ.Μ. προσεφώνησε τους Αγιοταφίτας και πάντας τους προσελθόντας δια της κάτωθι προσφωνήσεως Αυτού:

«Την εξ ύψους δύναμιν τοις μαθηταίς, Χριστέ, έως αν ενδύσησθε, έφης, καθίσατε εν Ιερουσαλήμ, εγώ ως εμέ Παράκλητον άλλον, Πνεύμα το εμόν τε και Πατρός αποστελώ, εν ω στερεωθήσεσθε», αναφέρει ο υμνωδός της Εκκλησίας μας.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, ευσεβείς Χριστιανοί, ευλαβείς προσκυνηταί,

Σήμερον, ημέρα Κυριακήν της Πεντηκοστής, η μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία των Ορθοδόξων Χριστιανών εορτάζει ιδιαιτέρως αυτό το Πανάγιον και Ζωοποιόν και παντοδύναμον Πνεύμα, τον Ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόθρονον τω Πατρί και τω Υιώ.

Το Πανάγιον δε τούτο Πνεύμα είναι το Πνεύμα του εκ των αγνών αιμάτων της αειπαρθένου Μαρίας σαρκωθέντος και ενανθρωπήσαντος, Θεού Λόγου, Κυρίου δε ημών Ιησού Χριστού. Αυτό τούτο το Πνεύμα του Χριστού είναι ο «Παράκλητος», Τον Οποίον υπεσχέθη να αποστείλη εις τους μαθητάς Αυτού ο Χριστός, τόσον προ του σταυρικού Του πάθους, όσον και μετά την Ανάστασίν Του, ως μαρτυρεί ο μαθητής Αυτού και ευαγγελιστής Ιωάννης: «Και εγώ ερωτήσω τον Πατέρα και άλλον Παράκλητον δώσει υμίν, ίνα μένει μεθ’ υμών εις τον αιώνα, το Πνεύμα της αληθείας», (Ιωάν. 14, 16-17).

Η υπόσχεσις αυτή επαναλαμβάνεται και μετά την Ανάστασιν του Χριστού λέγοντος: «Και ιδού εγώ αποστέλλω την επαγγελίαν του Πατρός μου εφ’ υμάς• υμείς δε καθίσατε εν τη πόλει Ιερουσαλήμ έως ου ενδύσησθε δύναμιν εξ ύψους», (Λουκ. 24, 49)

Ενδεδυμένης της Αγιοταφιτικής ημών αδελφότητος δια της εξ ύψους δυνάμεως συνεχίζει την αποστολήν αυτής εν μέσω του κόσμου της πονηρίας ως μαρτυρεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης: «Οίδαμεν ότι εκ του Θεού εσμεν, και ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται», (Ιωαν. 5,19).

Έχουσα ως οδηγόν αυτής τον «Παράκλητον», το Πνεύμα της αληθείας, δηλονότι το Πνεύμα του Παρακλήτου προς τον Πατέρα Ιησού Χριστόν δίκαιον (Α’Ιωαν. 2,1). Κατά δε τον Άγιον Κύριλλον των Ιεροσολύμων «Το Άγιον Πνεύμα Παράκλητος καλείται δια το παρακαλείν και παραμυθείσθαι και συναντιλαμβάνεσθαι τας ασθενείας ημών», εν ω κατά τον άγιον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν, «ως τας των όλων παρακλήσεις δεχόμενον».

Δεηθώμεν λοιπόν του φιλανθρώπου Θεού και Πατρός ημών, όπως δια πρεσβειών της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και των αγίων προφητών και Αποστόλων το φως και η παραμυθία του Παρακλήτου, του Αγίου Πνεύματος, στερεοί πάντας ημάς και ειρηνεύη τον κόσμον όλον και ιδιαιτέρως την χειμαζομένην περιοχήν ημών. Έτη πολλά».

Πηγή: http://www.amen.gr/