Ορθόδοξη πίστη

Ένα «θησαυροφυλάκιο» της Ορθοδοξίας

29 Ιουνίου 2011

Ένα «θησαυροφυλάκιο» της Ορθοδοξίας

* Για τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Μονής Βατοπαιδίου, η Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια προσφέρεται στην προνομιακή τιμή των 69 Ευρώ ο τόμος (αντί 98 Ευρώ, που πωλείται στο εμπόριο), ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής με ευκολίες (μέσω πιστωτικής κάρτας, με δόσεις κ.τ.ό.) Περισσότερες πληροφορίες: 210-3836042, info@stratigikes.com 

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011, έγινε η επίσημη παρουσίαση των τεσσάρων πρώτων τόμων της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαιδείας, στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησε με τη σεπτή Του παρουσία η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α΄, ο οποίος επευλόγησε το έργο.

Για την Εγκυκλοπαίδεια, που πρόκειται να ολοκληρωθεί σε 12 τόμους, μίλησαν ο Σεβ. Μητρ. Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας, ο Σεβ. Μητρ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος Βλάχος, ο π. Κωνσταντίνος Μπέης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Έκδοσης κ. Ν. Ζαχαρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ. Φίλιας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Πέτρος Βασιλειάδης, επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Έκδοσης της Εγκυκλοπαιδείας. Την εκδήλωση πλαισίωσε, με βυζαντινούς ύμνους, η χορωδία του πρωτοψάλτου του καθεδρικού ναού Αγίου Δημητρίου της Ι.Μ. Κηφισίας, κ. Δημ. Καλομοίρη.

Εξαιρετικά θερμός ήταν ο χαιρετισμός του μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρου, ο οποίος αναγνώστηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Νικολαΐδη. Ο πανιερώτατος κ. Νικηφόρος έχει αγοράσει 300 σειρές της Εγκυκλοπαιδείας, τις οποίες διανέμει, ως δωρεά, στα εκπαιδευτήρια της Κύπρου.

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επήνεσε την πρωτοβουλία των «Στρατηγικών Εκδόσεων» για την ανάληψη του μεγαλόπνοου και σημαντικού αυτού έργου, της έκδοσης της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαιδείας, τονίζοντας ότι δι’ αυτού του τρόπου καλύπτεται ένα μεγάλο κενό στη θρησκευτική βιβλιογραφία. Ακολούθως εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επιστημονική ποιότητα του περιεχομένου, την εμφάνιση και την τυπογραφική αρτιότητα των τόμων, διατυπώνοντας μόνο μια παρατήρηση για τη χρήση του μονοτονικού.

Ο εκδότης της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας κ. Ιωάννης Φλώρος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε την Α.Θ.Π. τον Πατριάρχη, που προσήλθε στην εκδήλωση και επευλόγησε το έργο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Προικοννήσου Ιωσήφ, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Σάμου Ευσέβιος, ως εκπρόσωπος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο αρχιμ. Μακάριος Γρινιεζάκης ως εκπρόσωπος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο Αρχιγραμματέας της Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης, ο Αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, ο Αρχηγός του ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας, ο Γενικός Επιθεωρητής του Στρατού αντιστράτηγος Δημήτριος Λυμπέρης, ο υπαρχηγός του ΓΕΑ υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Πριόνας, ο Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Στέλιος Φραγκούλης, πολλοί αξιωματικοί και των τριών κλάδων, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί και πολύς κόσμος.