Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Πετράκη

27 Ιουλίου 2011

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Πετράκη

Πηγή: Romfea.gr

Σήμερα μνήμη του Αγίου Αθλοφόρου και Ιαματικού Παντελεήμονος, γιορτάζει το Ιερό Μετόχιο της Μονής Πετράκη, Μονή Αγίου Παντελεήμονος Κοκκιναρά Πεντέλης. Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Καθηγούμενος της Μονής Ασωμάτων Πετράκη Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης.
Στην είσοδο της Μονής τον υποδέχτηκαν με θρησκευτική ευλάβεια σύσσωμοι οι Πατέρες και ο Μετοχιάρης Αρχιμ. Ονούφριος Κωστόπουλος.

Στη συνέχεια ο Ηγούμενος προσκύνησε τον τάφο του κτήτορα της Μονής Ιερομονάχου Σίμων και κατευθύνθηκε στο Καθολικό όπου άρχισε ο Εσπερινός. Στη λυτή, οι ιερείς με πομπή κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της Μονής για την Αρτοκλασία όπου πλήθος πιστών είχαν αφήσει άρτους και ονόματα για μνημόνευση.

Λίγο πριν την απόλυση ο Ηγούμενος Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης πείρε τον λόγο και απευθυνόμενος στους πιστούς μίλησε για την σημασία του Αγίου Παντελεήμονα στην ζωή μας, και ιδιαιτέρως μιλώντας για την υγεία του πνεύματος είπε: «Αν δεν υπάρχει υγεία στο πνεύμα, δεν υπάρχει το σωστό φρόνημα έναντι των θεμάτων της ζωής, έτσι δεν αποτελούμε ολόκληρο τον άνθρωπο του Θεού αλλά, είμαστε απλά βιολογικές μονάδες»

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος του, ο Ηγούμενος π. Ιάκωβος αναφέρθηκε στα θρησκευτικά καθήκοντα των πιστών, που δεν έχουν βλέψη στο έργο του Θεού, προτρέποντας να πηγαίνουνε προετοιμασμένοι πριν από κάθε λατρευτική σύναξη λέγοντας συγκεκριμένα : «Περιοριζόμαστε σε απλά θρησκευτικά καθήκοντα και κλείνουμε από τον ορίζοντα της υπάρξεώς μας το βάθος της πίστεως όπως αυτή προδιαγράφετε από την Αγία γραφή»

Στο τέλος της ομιλίας αναφερόμενος στην ευλογία του Αγίου που γιορτάζει είπε : «ο Άγιος Παντελεήμονας να μας χαρίσει σωματική υγεία για να μπορούμε να ασκούμε τα καθήκοντα μας, να είμαστε πιστά μέλη της Εκκλησίας μας και να συμμετέχουμε στις λατρευτικές συνάξεις για να γλυκαίνετε η ζωή μας από όλη την ατμόσφαιρα του ουρανού, να προσευχηθούμε να μας δώσει την πνευματική όραση και πνευματική υγεία ώστε να προχωράμε στον καθημερινό μας αγώνα».

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την τοποθέτηση του Αρχιμ. Ονουφρίου Κωστόπουλου στη θέση του Μετοχιάρη από την αρχή της Ηγουμενίας του Αρχιμ. Ιακώβου Μπιζαούρτη, το ιερό μετόχιο άρχισε να ξαναζωντανεύει από τα ερείπια του και κτιριακά αλλά και πνευματικά, έχοντας καταφέρει σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να προσελκύσει πλήθος κόσμου και να έχει μια συνοδεία από αξιόλογους μορφωμένους μοναχούς.