Άγιοι - Πατέρες - Γέροντες

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος στην Κύπρο

27 Ιουλίου 2011

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος στην Κύπρο

Νέα έρευνα με σημαντικά στοιχεία από τον Κώστα Παπαγεωργίου.
Τον άγιο Γεώργιο στην Κύπρο ευλαβούνται και οι Τούρκοι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι οθωμανικές Αρχές του τόπου παρουσίαζαν κάποια χαλαρότητα στα μέτρα που αφορούσαν το κτίσιμο ναών που αφιερώνονταν στον άγιο Γεώργιο.
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΠΑΛΕΤΤΑ»το βιβλίο του συγγραφέα – ερευνητή Κώστα Παπαγεωργίου, «Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος στην Κύπρο». Μέσα στις διακόσιες είκοσι έγχρωμες και πλούσια κοσμημένες με φωτογραφικό υλικό σελίδες του, παρουσιάζονται όλα τα μοναστήρια, οι εκκλησίες, τα παρεκκλήσια και ξωκλήσια του αγίου Γεωργίου στην Κύπρο, τα προσωνύμια του αγίου (περισσότερα από 200), κυπριακά χωριά και νησάκια με το όνομα «Άγιος Γεώργιος», Κύπριοι άγιοι και ξένοι που έζησαν στην Κύπρο με το όνομα Γεώργιος, καθώς και λαογραφικά στοιχεία, όπως: τραγούδια, γητειές, παροιμίες, θρύλοι και παραδόσεις, έθιμα, ο Τρέμιθος τ’ Άη Γιωρκού. Έρευνα του συγγραφέα γύρω από την ονοματοδοσία των ναών στην Κύπρο παρουσιάζει τον άγιο Γεώργιο να προβαδίζει όλων των αγίων (εκτός της Παναγίας), με 350 ενοριακούς ναούς, καθολικά μοναστηριών, παρεκκλήσια, ξωκλήσια και προσκυνητάρια, ενώ χιλιάδες κάτοικοι της Μεγαλονήσου φέρουν το όνομα Γεώργιος και Γεωργία. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός πως εννιά συνολικά οικισμοί και δυο νησίδες φέρουν το όνομα του μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρου αγίου, ενώ άλλοι επτά οικισμοί που το έφεραν για χρόνια, έχουν ερειπωθεί και εγκαταλειφθεί.

Στην Κύπρο, ο άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης των επιληπτικών, θεραπευτής των ματιών από την εισχώρηση μικροσωμάτων σε αυτά, θεωρείται βοηθός των μικρών παιδιών που αργούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και συμπαραστάτης των ανύπαντρων κοριτσιών. Καβαλάρης στο άλογό του, περιφέρεται νύκτα και μέρα σε διάφορα μέρη του νησιού, για να ικανοποιήσει τις παρακλήσεις των ευσεβών πιστών. Πολλοί τον είδαν να κυκλοφορεί τα βράδια στους δρόμους και τα στενά του χωριού ή της πόλης τους και πολλοί άκουσαν τα ποδοβολητά του αλόγου του, την ώρα που καταδίωκε κάποιο φοβερό κακό, όπως την «πανούκλα» και τη χολέρα ή έτρεχε να συμπαρασταθεί σε πονεμένους ή δυστυχισμένους ανθρώπους. Σε διάφορες περιοχές, η φαντασία του λαού θέλει να βλέπει τις «πατιές» του αλόγου του αγίου αποτυπωμένες στο έδαφος, έστω και αν το μέρος είναι βραχώδες ή άγονο. Ακόμα να έχει τη δική του σπηλιά και βρύση και κοντά σ’ αυτές να σκοτώνει το δράκο και να ελευθερώνει τη βασιλοπούλα, αφού οι Κύπριοι θέλουν τον άγιο δικό τους, συνυφασμένο με τη ζωή και τα έργα τους.

Τον άγιο Γεώργιο στην Κύπρο ευλαβούνται και οι Τούρκοι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι οθωμανικές Αρχές του τόπου παρουσίαζαν κάποια χαλαρότητα στα μέτρα που αφορούσαν το κτίσιμο ναών που αφιερώνονταν στον άγιο Γεώργιο. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γεώργιου Παρασκευαΐδη και προλογίζεται από τον πανιερότατο μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.

πηγή: συν-οδοιπορία