Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Δύο απειλούμενα είδη υπό εξαφάνιση εντοπίστηκαν στην Ινδία

8 Αυγούστου 2011

Δύο απειλούμενα είδη υπό εξαφάνιση εντοπίστηκαν στην Ινδία

Επιμέλεια Γιάννης Μανωλούδης

Δύο είδη ζώων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί υπό εξαφάνιση, εντοπίστηκαν σε κρατικούς δρυμούς στην Ινδία. Πρόκειται για τη λεγόμενη «αλιευτική» γάτα, η οποία εντοπίστηκε σε εθνικό δρυμό, στην περιοχή Κεολαντέο της Ινδίας, και την τετρακέρατη αντιλόπη, η οποία εθεάθη σε εθνικό δρυμό, στην περιοχή Σαρίσκα.

Η αλιευτική γάτα έχει μεσαίο μέγεθος και βρίσκεται στην Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, όπου ζει κυρίως σε ποτάμια, ρέματα και βάλτους, μέσα σε υγροτόπους. Επιπλέον είναι εξαιρετικός κολυμβητής και η διατροφή της περιλαμβάνει κυρίως ψάρια. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η καταστροφή των τόπων διαμονής της έχει θέσει την επιβίωση του είδους υπό αμφιβολία. Ένας από αυτούς βρίσκεται στο Κεολαντέο, όπου ο εντοπισμός της γάτας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολος από το 2003-2004 και μετά. Εν τούτοις πρόσφατα ένας ερευνητής από το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας ανέφερε πως αναγνώρισε το ζώο. Έκτοτε η περιοχή τέθηκε υπό επιτήρηση και τελικά η γάτα εντοπίστηκε.

Η τετρακέρατη αντιλόπη πάλι είναι ένα ζώο μικρού μεγέθους, το οποίο ζούσε αρχικά σε ανοιχτά δάση στην Ινδία και στο Νεπάλ. Πρόκειται για ένα ντροπαλό ζώο, το οποίο ζει κυρίως σε τοποθεσίες, στις οποίες οι άνθρωποι και τα κοπάδια έχουν ελάχιστη ή μηδενική παρουσία. Ωστόσο η ανάπτυξη και η εξάπλωση του ανθρωπίνου πληθυσμού απειλεί ανοιχτά πλέον την επιβίωση του. Στη Σαρίσκα, έναν από τους χώρους εγκατάστασης της αντιλόπης, ουδείς είχε δει το ζώο εδώ και 4 χρόνια, και ορισμένοι επιστήμονες υπέθεσαν ότι έχει ήδη εξαφανιστεί. Εν τούτοις, στις 17 Μαΐου, ακτιβιστές εντόπισαν 5 με 6 μέλη του είδους, σκορπώντας ενθουσιασμό.

Τελικά παρά τις ανησυχίες των επιστημόνων, τα δύο απειλούμενα ζώα φαίνεται ότι επιβιώνουν, γεννώντας ελπίδες, σχετικά με την τύχη και άλλων ειδών υπό εξαφάνιση.

Πηγή: http://www.blue-planet.gr