Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

«Μνήμη δικαίου μετ’ Εγκωμίων»

27 Αυγούστου 2011

«Μνήμη δικαίου μετ’ Εγκωμίων»

Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κυρός Παύλος † 27 Αυγούστου 1993

Του Παύλου Α. Κυρατσή

Με τη συμπλήρωση δέκα και οκτώ ετών από την προς Κύριον Εκδημίαν του Αειμνήστου Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης Κυρού Παύλου του Α΄, φέρων το όνομα, αυτού, ίσως και «αναξίως», θέλησα να γράψω, δύο λόγια ως ενθύμιον μνήμης. Επίσκοπος από την παλαιά γενιά» και την παλαιά «κοπή» των Επισκόπων, ολιγαρκής, ταπεινός και οικονόμος, όντως της θείας Χάριτος με νόημα και ουσία της λέξεως, οικονόμος. Γεννημένος στο ορεινό χωριό Λάλα… του Ν. Ηλείας το 1929 από αγροτική οικογένεια και συνάμα πολύτεκνη, απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Αγίας Αναστασίας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Μητροπολίτης Βεροίας τον Νοέμβριο του 1968, χωρίς ο ίδιος να προ-γνωρίζει τίποτα. Βρισκόταν σε μία σύσκεψη στρατιωτικών ιερέων στη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετούσε ο ίδιος, στρατιωτικός ιερεύς στο Γ΄ Σώμα Στρατού όταν μπαίνει ένας κληρικός μέσα και λέει. «Ανάμεσά μας έχουμε τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης». Άξιος! Η ενθρόνισή του έγινε στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας αλλά και στις καρδιές του ποιμνίου του, τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

Το πέρασμά του ως ποιμένας της Αποστολικής Εκκλησίας της Βέροιας, πιστεύω είναι ανεξίτηλο στη μνήμη και στη σκέψη του λαού του Θεού. Εποίμανε για μία εικοσιπενταετία το λογικό ποίμνιο ως πατέρας και ως αληθινός ποιμενάρχης, σοφά, απλά αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δεν έλλειψε εκτός των ορίων της επαρχίας του ούτε μία ώρα. Μόνο για υπηρεσιακούς λόγους υγείας.

Στις 15 Αυγούστου 1993, τέλεσε επί της γης την τελευταία του αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ι. Μονή Παναγία Σουμελά.

Στις 17 Αυγούστου ανεχώρησε για ιατρικές εξετάσεις στο Χιούστον των Η.Π.Α. « Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, αλλά δε Θεός κελεύει». Στις 27 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 64 ετών. Μετά από εγχείρηση ανοικτής καρδιάς για δεύτερη φορά. Η πρώτη είχε γίνει το 1982. Η ταφή του έγινε στην Ι. Μονή Αγίας Κυριακής, πίσω από το Ιερό Βήμα του νεόκτιστου Ιερού Ναού όπου με δικές του ενέργειες, ανεγέρθη. Εκεί περιμένει την σάλπιγγα του Αγγέλου και της Δευτέρας του Χριστού Παρουσίας και την κοινή Ανάσταση όλων των Κεκοιμημένων για την τελική κρίση! Αιωνία Σου η μνήμη, Αξιομακάριστε Ιεράρχα!

Καλή Αντάμωση!