Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο Προύσης Ελπιδοφόρος εξελέγη Ηγούμενος της Χάλκης

29 Αυγούστου 2011

Ο Προύσης Ελπιδοφόρος εξελέγη Ηγούμενος της Χάλκης

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, συνεδρίασε σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης σε τακτική συνεδρία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να προετοιμάσει την απο καιρού αγγελθείσα Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Εκκλησίας Κύπρου.

Ο Παναγιώτατος αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην εν λόγω Σύναξη ο Πατριάρχης Αντιοχείας για λόγους υγείας και επιβαρυμένης πολιτικής καταστάσεως στην περιοχή της Συρίας.

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης εισηγήθηκε την ανύψωση του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Κωνσταντίνου σε Μητροπολίτη Γέροντα Νικαίας.

Για τη θέση του Μητροπολίτη Δέρκων πρότεινε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μοσχονησίων κ. Απόστολο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Τέλος, για τη θέση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, πρότεινε τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος αποδεχθείσα τις εισηγήσεις του Παναγιωτάτου, κατείλθε στο Καθολικό της Μονής, προς τέλεσιν κανονικών ψήφων για τις δύο αρχιερατικές εκλογές, και ομοφώνως εξέλεξε ως Μητροπολίτη Γέροντα Νικαίας τον Σεβ. κ. Κωνσταντίνο, ενώ ως Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων εξέλεξε τον Σεβ. κ. Απόστολο.

Με τον τρόπο αυτό ο πολιός Μητροπολίτης κ. Κωνσταντίνος προάγεται σε πρώτο τη τάξει Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, ενώ δικαιώνεται ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος για την εύορκο διακονία του στη διοίκηση της Μονής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, ο οποίος ἐξελέγη και χειροτονήθηκε μόλις τον παρελθόντα Μάρτιο, αναλαμβάνει την Ηγουμενία της Χάλκης σε μία περίοδο, κατά την οποία διάχυτη είναι η ελπίδα ότι επίκειται η έκδοση της αδείας των τουρκικών αρχών για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής, η οποία εφέτος συμπληρώνει 40ετία αναγναστικής σιωπής.

Ο Σεβ. κ. Ελπιδοφόρος, με την ιδιότητά του ως Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πιστεύεται ότι θα συμβάλει και ως Σχολάρχης στο μέλλον στην οργάνωση της Σχολής.