Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Στα πόσα δισ. η Ελλάδα γίνεται περιοχή γερμανικής κυριαρχίας;

30 Αυγούστου 2011

Στα πόσα δισ. η Ελλάδα γίνεται περιοχή γερμανικής κυριαρχίας;

Όταν πριν ένα χρόνο λέγαμε ότι ήδη στο πρώτο μνημόνιο υπάρχει η πρόβλεψη πως δεν υπάρχει ασυλία της κρατικής περιουσίας κάποιοι μας χαρακτήριζαν κινδυνολογούντες και απαισιόδοξους.Ήδη όμως η γερμανική Handelsblatt γράφει ότι “υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης σκέφτονται τώρα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ως εγγύηση μη πωλήσιμες αξίες, όπως η δημόσια εδαφική περιουσία” !!!.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η χρήση δημόσιας γης ως εγγύησης δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί πολιτικά. Όμως, τη νύχτα πριν την αναχώρηση με τα ελικόπτερα από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει κι αυτό. Ήδη o μέγας συνταγματολόγος είπε ότι θα κάνουν τα πάντα, με ότι μπορεί να εννοεί…

Αυτή η ελεεινή κυβέρνηση πρέπει να πέσει το συντομότερο.

Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και όσοι γνωρίζουν γερμανικά ας διαβάσουν και τα σχόλια των Γερμανών. Ενδεικτικά, ένας ρωτάει στα πόσα δις χρήματα Γερμανών φορολογούμενων ( επιμένουν άσχετα με το τι είπε ο Σόιμπλε ), γίνεται η Ελλάδα περιοχή γερμανικής κυριαρχίας.

Griechen sollen Land als Kredit-Pfand hinterlegen

Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών υπαινίσσονται πλέον ανοιχτά την εξασφάλιση των δανείων σε χώρες προς χρεοκοπία με σταθερές αξίες. Δημόσια εδαφική ιδιοκτησία είναι επίσης μια επιλογή. Σύμφωνα με δημοσίευση εφημερίδας, στην ευρωζώνη συζητείται μετά το “όχι” στη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας η εμπράγματη εξασφάλιση των δανείων.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης σκέφτονται τώρα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ως εγγύηση μη πωλήσιμες αξίες, όπως η δημόσια εδαφική περιουσία. Η Ελλάδα αρνείται να συζητήσει κάτι τέτοιο. Οι κρατικές συμμετοχές επίσης δεν τίθενται ως εγγυήσεις διότι είναι δεσμευμένες προς ιδιωτικοποίηση για την εξυγίανση των δημοσιονομικών.

Η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για την καταβολή μετρητών ως εγγύηση δεν έγινε δεκτή. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Γερμανία γενικά δε μπορεί να κάνει δεκτή οποιαδήποτε συμφωνία που δίνει πλεονέκτημα σε μία μόνο χώρα απέναντι στις άλλες. ” Μέσα στην ευρωζώνη θα πρέπει να σκεφτούν τώρα….άλλους δρόμους”

Εάν η Ελλάδα δώσει εγγυήσεις στις δανείστριες χώρες μέσω του EFSF, ρισκάρει μηνύσεις. Ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα λεγόμενα „negative pledge clause“. Αυτός ο όρος εξασφαλίζει τους επενδυτές ότι η δανειζόμενη χώρα δε μπορεί να μειώσει τις επισφάλειες άλλων πιστωτών με πρόσθετες εγγυήσεις.

Στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων , αυτή η clause είναι ύψους 58 δις ευρώ.

Euro-Rettungsschirm: Sicherheitspfand für Finnland ist vom Tisch – International – Politik – Handelsblatt

Γ. Α