Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Υποδοχή στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως Ι.Εικόνος μετά Τ.Λειψάνου παιδομάρτυρος Γαβριήλ

30 Αυγούστου 2011

Υποδοχή στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως Ι.Εικόνος μετά Τ.Λειψάνου παιδομάρτυρος Γαβριήλ

Με ιεροπρέπεια έγινε στο Ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, την Κυριακή 28 Αυγούστου 2011 και ώρα 9 το πρωί, η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος μετά των επ΄ αυτή Τιμίων Λείψανων του εκ Ζβιέρκι της Πολωνίας, παιδομάρτυρα Γαβριήλ.

Όλο το εκκλησίασμα, με επικεφαλή τον επίσκοπο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, μετά το πέρας του όρθρου, εξήλθαν με ύμνους στα προπύλαια του Ναού και ανέμεναν την άφιξη ομάδος νέων της Ενορίας Αγίου Ιωάννου Θεολόγου από το Μπιαλύστοκ της Πολωνίας http://www.bacieczki.cerkiew.pl/strona-jzyka-2 όπου μαζί με τους κληρικούς τους, Πρωτοπρεσβύτερο π. Μάρκο Wawreniuk και Διάκονο π. Αδάμ Jakuca, προσεκόμισαν στην Ενορία, την μεγάλη αυτή ευλογία από τον Αρχιεπίσκοπο Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ κ. Ιάκωβο. Τα παιδιά σχημάτισαν πομπή και υπό χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες προσήλθαν και προσέφεραν την Ιερά Εικόνα στα χέρια του Επισκόπου, ο οποίος ευλόγησε το λαό και τους άρχοντες και με δοξολογικά τροπάρια εισήλθαν στο Ναό, όπου ο Επίσκοπος τοποθέτησε το Ιερό Σέμνωμα επί ανθοστόλιστου τετραποδίου.

Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία στην Σλαβωνική και Ελληνική γλώσσα, στην οποία συλλειτούργησαν με τον Επίσκοπο και τους Πολωνούς Κληρικούς, ο Σέρβος Προηγούμενος π. Ιωάννης Madzic, ο Σύγκελλος π. Αγαθάγγελος Καρκαγκέλης εκ της Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, οι εκ των κληρικών του Ναού Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Δημητρίου και πρεσβύτερος π. Βασίλειος Ταξιαρχιώτης καθώς και ο παρεπιδημών εν Αθήναις Διάκονος π. Δαμασκηνός Φυλακτός της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Την Κυριακή προσευχή απηύθυνε Πολωνιστί ο Πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Μιχαήλ Klinger και Ελληνιστί η αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της εν τω Ελληνικώ Κοινοβουλίω Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, κα Βασιλική Τζότζολα. Παρέστησαν ακόμα εκ της Πολωνικής Πρεσβείας ο πρόξενος κ. Πέτρος Strutynski, ο υποπρόξενος  κ. WojciechGutowski,οι προξενικοί υπάλληλοι κα Justyna Bieczyrak και κα Beata Bekierska καθώς και άλλα στελέχη της πρεσβείας και του προξενείου. Εκ των Δημοτικών αρχόντων της Ηλιούπολης παρέστη ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΕΝΑΚ κ. Ιωάννης Πούλος.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας κατά την οποία εορτάστηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο που ακολουθείτε στην Πολωνία, εψάλη ειδική δέηση υπέρ υγείας και προόδου πάντων των συντελούντων εις την πρόοδο του Πολωνικού έθνους και των εργαζομένων υπέρ των σχέσεων Ελλάδος Πολωνίας, στην οποία συμμετείχε και ο εκ των εφημερίων του Ναού π. Ευσέβιος Meandzija, ο οποίος λειτούργησε εκτός ενορίας προς εξυπηρέτηση λειτουργικού κενού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ακολούθησε ανταλλαγή προσφωνήσεων μεταξύ των προέδρων των δύο Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων κατά τις οποίες παραδόθηκε και το επίσημο γράμμα παραχωρήσεως του Ιερού Λειψάνου. Ο κ. πρέσβης απηυθύνε χαιρετισμό, ενώ ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και αναφέρθηκε στις διεκκλησιατικές σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών. Εις πάντας εδόθη αναμνηστικό τρίπτυχο με το ιστορικό του γεγονότος και τον βίο του Παιδομάρτυρος, που προετοίμασε στα Ελληνικά, η Εκκλησιαστική Κοινότητα του Αγίου Ιωάννου Μπιαλύστοκ.

Εν συνεχεία παρατέθηκε γεύμα στους Πολωνούς επισκέπτες, τους εδώθησαν εις έναν έκαστο αναμνηστικές ευλογίες καθώς και ένα αναλόγιο, προσφορά δια την νεότερη Εκκλησιαστική κοινότητα της Πολωνίας, αυτή του Αγίου Μάρτυρος Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Peradze. Ο άγιος ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, μαρτύρησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1942, κατετάγη στο Αγιολόγιο το 1995 και φέτος του αφιερώθηκε ναός εντός του Μουσείου Εικόνων στο κέντρο της Βαρσοβίας. Ακόμα τους δόθηκαν για την κοινότητα του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μπιαλύστοκ 70 φιάλες οίνου για Θεία Μετάληψη, προσφορά των Ναών Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως και Αναστάσεως Κοιμητηρίου Ηλιουπόλεως, καθώς και λάδι, λιβάνι και μεγάλες λαμπάδες προσφορά της Εκκλησιαστικής κοινότητος Αγίας Μαρίνης. Τα παιδιά με τους συνοδούς τους, αναχώρησαν περί τις 15:00 για το κατάλυμα τους, στις παρά την Παιανία Αττικής κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η οποία και φιλόφρονα για πολλοστή χρονιά φιλοξενεί νέους από τη Πολωνία. Τις μεταφράσεις αλλά και το πρόγραμμα των παιδιών, διακονεί ο υπότροφος της Εκκλησιαστικής κοινότητος Αγίας Μαρίνης φοιτητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αναγνώστης κ. Πατρίκος Panasiuk.

Τα Ιερά λείψανα του Αγίου παιδομάρτυρος Γαβριήλ, θα παραμείνουν προς προσκύνηση έως και την εσπέρα της 31ης Αυγούστου όπου και θα τοποθετηθούν στο κειμηλιοφυλάκιο του Ναού. Καθημερινά ο Ναός είναι ανοιχτός από τις 7:30 το πρωί έως και τις 20:30 το βράδυ ενώ θα τελείτε Θεία Λειτουργία με όρθρο από τις 7:30 και Εσπερινός με τον Ικετήριο κανόνα «εις Αγγέλους και πάντας τους Αγίους» από τις 19:00.

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,

του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου

Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

www.agmarina.gr