Θεολογία και Ζωή

“Αρμένιοι σε μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη “

3 Σεπτεμβρίου 2011

“Αρμένιοι σε μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη “

Άδεια για εκπαίδευση πολιτών της Αρμενίας σε αρμενικά μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη έδωσε το τουρκικό υπουργείο παιδείας, πράγμα που ήταν υπό συζήτηση εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο τοποτηρητής Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας Αράμ Ατεσιάν.

Το θέμα έχει σημασία κι από πλευράς ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η ισχύς ανάλογης απόφασης.

Ο Ατεσιάν ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση και είπε πως υπάρχουν περίπου 1.000 παιδιά πολιτών της Αρμενίας που εργάζονται στην Τουρκία. Το θέμα είχε τεθεί πριν από περίπου ένα χρόνο με δηλώσεις που είχε κάνει η τότε υπουργός παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού.

Το ίδιο αίτημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και από πλευράς ελληνικών μειονοτικών σχολείων. Με βάση το νόμο περί ιδιωτικών σχολών, στα σχολεία αυτά μπορούν να εκπαιδεύονται μόνο παιδιά των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Το αίτημα είναι να μπορεί να σπουδάσει στα σχολεία αυτά και παιδιά πολιτών της Ελλάδας που εργάζονται στην Τουρκία. Ειδική άδεια δίνεται κάθε χρόνο, αν υπάρχουν, σε παιδιά εργαζόμενων σε ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπίες.

ΑΠΕ ΜΠΕ