Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σύναξη στο Φανάρι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

4 Σεπτεμβρίου 2011

Σύναξη στο Φανάρι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

Οι προκαθήμενοι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κάλεσαν σήμερα τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες στην Μέση Ανατολή, αλλά και ανά τον κόσμο, να εκπονήσουν έναν κατάλογο αρχών και δεσμεύσεων που θα διέπει την ειρηνική συμβίωση των πιστών διαφόρων θρησκειών και παραδόσεων.

«Ατυχώς, εις την εποχή μας ανεπτύχθη και έχει οξυνθεί ο φόβος του Άλλου, του διαφορετικού» λένε σε μήνυμα που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

 

«Θύμα αυτής της καταστάσεως τείνουν να γίνουν και αυτοί οι ίδιοι οι χριστιανοί, ιδιαιτέρως εις τον χώρον της Μέσης Ανατολής», λέει το μήνυμα των Προκαθημένων και τονίζει ότι «εις πολλές περιπτώσεις οι χριστιανοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες «δευτέρας κατηγορίας». Η Σύναξη ζητά επίσης μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι το θέμα «τείνει να υποτιμηθεί και να θεωρηθεί δευτερευούσης σημασίας υπό την ασφυκτική πίεσιν των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, τα όποια ταλανίζουν σήμερον την περιοχήν της Μέσης Ανατολής».

«Η αντίληψις αυτή και εσφαλμένη είναι και επικίνδυνος», τονίζει το μήνυμα. «Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος θα εκμηδενίσει τελικώς τα τυχόν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη υπό οιανδήποτε πολιτική αλλαγή, δια την οποίαν διεξάγονται σήμερον αγώνες», καταλήγει.

Η Σύναξη των Προκαθημένων αποφάσισε ακόμα να ζητήσει από τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και την Εκκλησία Κύπρου να συνδράμουν και ενισχύσουν τον διεξαγόμενο διαχριστιανικόν και τον διαθρησκειακόν διάλογο μετά των άλλων δύο μονοθεϊστικών θρησκειών.

Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Μέση Ανατολή θα μεταφέρουν προς το Γραφείον της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα εκάστοτε αναφυόμενα προβλήματα.

Τέλος για το θέμα της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η Σύναξη απεφάσισε, να επισπευσθεί η διαδικασία της προπαρασκευής και ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει «Σύνταξιν των Μακαριωτάτων Πατριαρχών και Προέδρων των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών» για να αναθεωρηθούν οι κανόνες της απολύτου ομοφωνίας που διέπουν την μέχρι σήμερα λειτουργία των Ορθοδόξων σωμάτων, «δια την ταχυτέραν προώθηση και ολοκλήρωση της προπαρασκευής της Συνόδου».

Η Σύναξις υιοθέτησε επίσης την πρόταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την οργάνωση συνάντησις θρησκευτικών ηγετών της περιοχής της Μεσογείου, κατά την οποίαν θα διακηρυχθεί εν είδος οικολογικής «Χάρτας της Μεσογείου», ως συμβολής εις την προσπάθειας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και εις την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των θρησκειών της περιοχής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ