Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Πλεύρης: “Καταρρέει το “σκάνδαλο” Βατοπαιδίου που έφερε το ΠΑΣΟΚ”

7 Σεπτεμβρίου 2011

Πλεύρης: “Καταρρέει το “σκάνδαλο” Βατοπαιδίου που έφερε το ΠΑΣΟΚ”

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Θάνος Πλεύρης, ο οποίος παρακολούθησε όλη την πορεία του θέματος της ΙΜΒ ως μέλος της Εξεταστικής και στην συνέχεια της Προκαταρκτικής Επιτροπής, επαναφέρει το ζήτημα στην επιφάνεια.

Συγκεκριμένα κατέθεσε ερώτηση (την συνυπογράφει και ο Άδωνις Γεωργιάδης) προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει χώρα η πραγματογνωμοσύνη, όπως είχε αποφασιστεί από την Προκαταρκτική Επιτροπή, απ’ όπου θα φαινόταν αν υπάρχει τελικώς ζημία του Δημοσίου και ποια είναι αυτή.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Εκτιμήσεις υπόθεσης Ι.Μ.Β.

Επανερχόμαστε στην από 10.05.2011 ερώτησή μας (αρ. πρωτ. 16031), η οποία στην ουσία της δεν απαντήθηκε από κανένα από τα δύο ερωτώμενα Υπουργεία.

Λίγο πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Ι.Μ.Β. και συγκεκριμένα στις συνεδριάσεις από 28.09.2010 και εντεύθεν (δείτε πρακτικά), αποφασίστηκε και μάλιστα κατόπιν κληρώσεως να αναλάβουν ξένοι ανεξάρτητοι οίκοι τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να διαφανεί εάν και ποια υπήρξε η απόκλιση μεταξύ της αξίας της λίμνης Βιστωνίδας και των ακινήτων που αντάλλαξε το δημόσιο.

Ενώ λοιπόν έχει περάσει σχεδόν ένα έτος από εκείνη την απόφαση, στην προηγούμενη ερώτησή μας το μεν Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε αναρμοδιότητα, πράγμα τουλάχιστον προκλητικό τη στιγμή που οι αποφάσεις της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής άπτονται άμεσα με τη διαδικασία της τακτικής δικαιοσύνης, το δε Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρθηκε σε άσχετους ελέγχους που έχουν να κάνουν με τους φορολογικούς ελέγχους της Μονής.

Κάτι τέτοιο μας προξενεί τρομακτική εντύπωση, διότι εάν δεν λάβει χώρα ο έλεγχος για την τυχόν απόσταση μεταξύ της αξίας της λίμνης Βιστωνίδας και των ανταλλαγέντων, είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί ότι η κυβέρνησή Σας εσκεμμένα δεν προβαίνει σε αυτόν τον έλεγχο, επειδή πολύ απλά δεν βγαίνουν τα νούμερα που υποστήριξε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ή και ενδεχομένως δεν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δύο τιμών και άρα σε μεγάλο βαθμό καταρρέει το μέγεθος του «σκανδάλου» που επικοινωνιακά έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

Α) Έχει ανατεθεί σε ξένους οίκους πραγματογνωμοσύνη αναφορικώς με το θέμα της αξίας της λίμνης και των ανταλλαγέντων ακινήτων και εάν όχι με ποιοι δικαίωμα αγνοείτε την απόφαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που έχει τον ρόλο του οιονεί εισαγγελέα και ανακριτή;

Β) Εάν έχουν διενεργηθεί οι έλεγχοι για ποιο λόγο αγνοεί μέχρι σήμερα η Βουλή το αποτέλεσμά τους και ποιο τελικά είναι;

Αθήνα, 06.09.2011

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών

Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών

Πηγή: http://romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9114:-q-qq-&catid=25:2009-12-18-08-37-46