Άγιοι - Πατέρες - Γέροντες

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η κοινωνία μας είναι κουρασμένη από ψεύτικα οράματα, λάθος επιλογές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις»

9 Σεπτεμβρίου 2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η κοινωνία μας είναι κουρασμένη από ψεύτικα οράματα, λάθος επιλογές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις»

Μήνυμα προς τους Μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της επαρχίας μας απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με την ευκαιρία της ενάρξεως της νέας Σχολικής χρονιάς 2011-2012. Το μήνυμα θα αναγνωστεί από τους εντεταλμένους ιερείς κατά την τελετή Αγιασμού, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011.
Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:
Αγαπητά μου παιδιά,
Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει όλους μας λίγο περισσότερο απογοητευμένους, προβληματισμένους, ίσως και αγανακτισμένους από πέρσι. Είμαι βέβαιος πως ο καθένας και η καθεμία από εσάς, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, έχετε διαισθανθεί τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η πόλη μας, αλλά και ολόκληρη η πατρίδα μας.

Είναι αλήθεια, πως η κοινωνία μας είναι κουρασμένη από ψεύτικα οράματα, λάθος επιλογές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Όλοι αναζητούν ενόχους, όλοι αναζητούν λύσεις, όλοι αναζητούν ελπίδες. Και σήμερα, όλοι εμείς, θα θέλαμε να ξέρετε, πως στα πρόσωπά σας, διαβάζουμε την πιο μεγάλη μας ελπίδα.

Σ’ αυτό το χτίσιμο του καλύτερου μέλλοντος μπορείτε κι εσείς να έχετε συμμετοχή. Με τον κόπο σας, τις ευαισθησίες σας και την αγνή σας διάθεση, με την οποίαν ο Θεός προικίζει τον κάθε άνθρωπο στο ξεκίνημα της ζωής του, μπορείτε να συμβάλλετε στην αλλαγή αυτού του κόσμου. Μέσα στις σχολικές αίθουσες σας περιμένουν και φέτος πολλές νέες γνώσεις. Μην ξεχνάτε όμως, πως ο κόσμος μας δεν υποφέρει από έλλειψη γνώσεων, αλλά από δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Αν αυτά πιάσουν ρίζες γερές μέσα στο σχολείο σας, τους καρπούς θα τους γευτείτε εσείς και όλοι, όσοι συμπορευτούν μ’ εσάς στο δρόμο της ζωής.

Ο αγιασμός, που μόλις πραγματοποιήθηκε, δεν είναι μία απλή τελετουργία. Είναι η υπενθύμιση, πως ένα τέτοιο σχολείο είναι εφικτό, φτάνει ν’ αφήσετε στην ψυχή σας έναν φεγγίτη ανοιχτό προς τον ουρανό. Θα δείτε τότε τους κόπους και τους αγώνες σας να συναντούν την αγάπη του Θεού, τη μόνη δύναμη, που μπορεί να μεταβάλλει τα άγχη και τις αγωνίες της εποχής μας σε δρόμους χαράς και αισιοδοξίας. Οι στάλες του αγιασμού, που πριν από λίγο σας ράντισαν, είναι το σύμβολο της αγάπης και της δικαιοσύνης, που περιμένει ένας κόσμος κατάξερος από τον εγωισμό και την σκληροκαρδία.

Αγαπητά μου παιδιά,

Γνωρίζω πως οι διαθέσιμες ώρες σας δεν είναι πλέον πολλές και πως οι άνθρωποι που μπορούν να σας οδηγήσουν σε δρόμους αληθινής χαράς και δημιουργίας δεν περισσεύουν. Σας παρακαλώ, όμως, να αφήσετε στην ψυχή σας ένα μικρό κενό για μία συνάντηση με τον Θεό της Αγάπης και της Δικαιοσύνης. Εκείνος ξέρει πότε και πώς θα σας συναντήσει. Όταν αυτό συμβεί, θα δείτε πως άλυτα προβλήματα και αδιέξοδα απόγνωσης κι απελπισίας δεν υπάρχουν. Εγώ, ως πνευματικός σας πατέρας, ολόψυχα σας εύχομαι, μαζί με τις κάθε είδους επιτυχίες σας, η φετινή χρόνια να σας φέρει τη συνάντηση αυτή. Για τη χαρά τη δική σας, την ελπίδα των γονιών και των δασκάλων σας, την πρόοδο της πατρίδας μας και την ειρήνη όλου του κόσμου.

Καλή χρονιά και ευλογημένη!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

πηγή: συν-οδοιπορία