Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓενικά Θέματα

Χρυσόστομος: “Να καλλιεργείτε μέσα σας, το πόθο για την απελευθέρωση”

9 Σεπτεμβρίου 2011

Χρυσόστομος: “Να καλλιεργείτε μέσα σας, το πόθο για την απελευθέρωση”

Παρακάτω ακολουθεί Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες, Σπουδαστές και Σπουδάστριες, Φοιτητές και Φοιτήτριες,

Το ταξίδι προς αναζήτηση της γνώσης και της μάθησης αρχίζει για άλλη μια σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το ταξίδι, καλείστε να ανακαλύψετε τον καλύτερό σας εαυτό, να δοκιμάσετε τις δυνάμεις και τις αντοχές σας, να γνωρίσετε τα χαρίσματα και τις ικανότητές σας. Μπροστά σας ανοίγεται ένας κόσμος, τα μυστικά του οποίου πρέπει να εξερευνήσετε, αλλά και να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, τις οποίες έχει να σας προσφέρει.

Ο δρόμος αυτός, τον οποίο τώρα ξεκινάτε, δεν είναι εύκολος. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι,  σίγουρα, πολλά. Ως νέα άτομα, που ξανοίγεστε στη ζωή, θα έρθετε αντιμέτωποι με τα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής: την κρίση ηθικών αξιών, την απουσία οραμάτων και συλλογικών στόχων, την εξασφάλιση του προσωπικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού και την απουσία συνειδήσεως.

Όλα αυτά τα προβλήματα συμβάλλουν, δυστυχώς, στην ανάπτυξη της ιδέας για έναν εσωτερικά κενό άνθρωπο, ο οποίος στοχεύει όχι στην εσωτερική-πνευματική καλλιέργειά του, αλλά στη χωρίς βάθος επαγγελματική κατάρτιση και στην απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών.

Μπροστά στην κατάσταση αυτήν, η Εκκλησία σταθερά και διαχρονικά παραμένει προσηλωμένη στις αρχές και αξίες του Ελληνοχριστιανικού μας Πολιτισμού και με συνέπεια τονίζει την ανάγκη για την καλλιέργεια ενός προτύπου, του οποίου κέντρο θα είναι ο Χριστός. Βεβαίως, με αυτό δεν σημαίνει ότι η Παιδεία μας δεν θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες επιτεύξεις της επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Κοντά, όμως, στη σημερινή απίστευτη πρόοδο σε όλους τους τομείς της επιστήμης, ως Εκκλησία μας ενδιαφέρει και η πνευματική ανέλιξη και προκοπή της  κοινωνίας μας.

Και ασφαλέστατα, το μοναδικό και αιώνιο πρότυπο για όλους, και ιδιαίτερα για σας τους νέους, είναι ο Χριστός.

Τονίζουμε, λοιπόν, ότι ως Εκκλησία θέλουμε μια οργανωμένη Εκπαίδευση, η οποία να προσφέρει σε σας τους νέους την ικανότητα να αναπτύξετε μια ισορροπημένη σχέση αγάπης και σεβασμού πρώτα προς εσάς τους ιδίους, και έπειτα προς τον κάθε συνάνθρωπό σας, ο οποίος είναι και αυτός πλάσμα και δημιούργημα του Θεού.

Στο δρόμο αυτό της αναζήτησής σας θα έχετε οδηγούς σας τους σεβαστούς Δασκάλους και Καθηγητές σας, προς τους οποίους οφείλετε όλο σας το σεβασμό και όλη σας την αγάπη.

Να ξέρετε ότι στον ωραίο σας αυτόν αγώνα δεν είστε μόνοι. Μαζί σας θα συμπορευθούν και οι χιλιάδες άλλοι συμμαθητές και συμφοιτητές σας, αλλά και όλοι εκείνοι οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι αναζητούν, μαζί με σας, το πραγματικό νόημα της ύπαρξης, τη γνώση της αλήθειας, η οποία είναι δύναμη απελευθερωτική, και την ελπίδα για έναν κόσμο πολύ καλύτερο από τον κόσμο του εφήμερου, της κυριαρχίας των υλικών αγαθών, της βίας, του συμφέροντος και της μισαλλοδοξίας, που δυστυχώς η σημερινή εποχή σας κληροδοτεί.

Να θυμάστε, ακόμη, ότι η μισή μας πατρίδα για τριανταεπτά τώρα χρόνια είναι κατεχόμενη. Γι’ αυτό και μέσα σας πρέπει ακατάπαυστα να καλλιεργείτε τον πόθο για την απελευθέρωση και τη δικαίωση και για την επιστροφή στα σκλαβωμένα σήμερα μέρη μας, σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Αγαπητά μου παιδιά, νέοι και νέες,

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι σ’ αυτό το ταξίδι, το οποίο ξεκινάτε σήμερα, δεν είστε μόνοι σας. Η Εκκλησία θα βρίσκεται πάντοτε συμπαραστάτης σας και θα έχει διαρκώς την αγκαλιά της ανοικτή, ως φιλόστοργος Μητέρα, για όποιον αναζητήσει σ’ αυτήν κουράγιο, δύναμη και θάρρος, ώστε να συνεχίσει το δρόμο του.

Τα θεόπνευστα διδάγματα της Εκκλησίας μας, όπως αυτά αποτυπώνονται στην Αγία Γραφή και στους λόγους των Αγίων μας, ας αποτελούν για σας πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας. Αντλείστε, λοιπόν, ελπίδα από τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και βιώστε την ποιότητα ζωής, την οποία προτείνει.

Ξεπροβοδίζοντάς σας, λοιπόν, σ’ αυτό το ταξίδι της αναζήτησης και της ανακάλυψης της γνώσης, πατρικά σας ευχόμαστε να έχετε μια καρποφόρα και δημιουργική σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Καλή χρονιά και καλή δύναμη σε όλους σας!

Μετ’ ευχών

+ Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
8 Σεπτεμβρίου 2011».

πηγή: romfea.gr