Θεολογία και Ζωή

Μήνυμα του μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ προς τους μαθητές των δημοτικών σχολείων

13 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα του μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ προς τους μαθητές των δημοτικών σχολείων

Αγαπητά μου παιδιά,

Μαζί με το νέο εκκλησιαστικό έτος, όπως πάντα, τούτο τον μήνα ξεκινά και η δική σας καινούρια σχολική χρονιά. Όπως για την μεγάλη μας οικογένεια, την Εκκλησία, αρχίζει το πνευματικό της ταξίδι με συμπαραστάτες τους αγίους μας που αγωνίστηκαν νικηφόρα σε κάθε τόπο κι εποχή, έτσι και για σας ξεκινά το ταξίδι στη γνώση και στην ιστορία με βοηθούς και συναγωνιστές τους αγαπημένους σας δασκάλους. Ο αγιασμός, μάλιστα, στον οποίο σήμερα συμμετέχετε δείχνει και την βαθιά σας επιθυμία να είναι πλάι σας στις δυσκολίες και στις επιτυχίες της φετινής σας διαδρομής ο ίδιος ο Χριστός μας. Εκείνος που, από δωδεκάχρονο παιδί ακόμη, θάμπωσε με την γνώση και την σύνεσή Του τους σοφούς της εποχής εκείνης.

Τούτο το φωτισμό του νου και της καρδιάς, που μόνο Αυτός μπορεί να δώσει, έχουμε όλοι τόση ανάγκη! Σήμερα, που η πατρίδα μας διανύει δύσκολες ώρες, που κάθε Έλληνας και Ελληνίδα επωμίζονται δυσβάστακτα βάρη τα οποία ακόμη κι εσείς, παρά την μικρή σας ηλικία, καλείστε να σηκώσετε ως μέλη των οικογενειών αλλά και του σχολείου σας, η παρουσία του Χριστού μας είναι απαραίτητη. Εκεί που άλλα ανθρώπινα πρόσωπα πρόδωσαν την εμπιστοσύνη μας και δεν έσκυψαν με αγάπη, δικαιοσύνη και εργατικότητα στα προβλήματα της χώρας μας, Εκείνος παραμένει η μοναδική πηγή της αληθινής παρηγοριάς και συμπαράστασης. Αλλά και στην παιδεία μας, που συχνά έχασε το ενδιαφέρον, την ζεστασιά και την ελπίδα που διατήρησαν το έθνος μας ζωντανό ακόμα και στα χρόνια της σκλαβιάς, ο Χριστός μας μπορεί να φωτίσει το νου κάθε μαθητή και κάθε δασκάλου που επιθυμεί να γνωρίσει και να δείξει στους άλλους την Αλήθεια. Αρκεί να Του επιτρέψουμε να ζήσει μέσα μας και να φανερωθεί στα λόγια και στις πράξεις μας.

Να που, μια και τα υλικά αγαθά δε βρίσκονται στην διάθεσή μας όπως είχαμε συνηθίσει ως τώρα, είναι καιρός να εκτιμήσουμε και να αγωνιστούμε για τα πνευματικά. Τις ελλείψεις αυτές των αγαθών τις ζείτε και εσείς μέσα στο σπίτι σας, στον επαγγελματικό χώρο των γονιών σας, αλλά πλέον και στο σχολείο σας, όπου με προσοχή και φροντίδα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό του. Κι είναι αλήθεια, παιδιά μου, πως δεν είχαμε εκτιμήσει όλα όσα είχαμε και μόνο τώρα που μας λείπουν καταλαβαίνουμε την αξία τους. Όπως, όμως, και για τη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας συνειδητοποιούμε τη σημασία της παραγωγής, έτσι και στην δική σας πνευματική προσπάθεια πρέπει να παρουσιάσετε καρπούς που θα φανούν στον χαρακτήρα σας, την προσωπικότητά σας, τις γνώσεις σας, τα χαρίσματα και τις ικανότητές σας. Πρέπει κι εσείς, όπως κι όλοι εμείς, να πετύχετε πρώτα την πνευματική ανάπτυξη, τις αρετές και την αληθινή σοφία κι επιστήμη, για να ακολουθήσει και μία υλική ανάπτυξη, πρώτα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και μετά ολόκληρης της πατρίδας μας. Αν αγωνιστείτε από τώρα γι’ αυτό μέσα στο χώρο του σχολείου σας, θ’ αποτελέσετε μία καινούρια ζύμη που, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον με την ευλογία του Θεού.

Σας το εύχομαι ολόψυχα,

Με όλη μου την αγάπη

Ο μητροπολίτης σας

+ ο Πειραιώς Σεραφείμ