Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Χαριτωμένη η πανήγυρις της Αγίας Ζώνης στο Βατοπαίδι

13 Σεπτεμβρίου 2011

Χαριτωμένη η πανήγυρις της Αγίας Ζώνης στο Βατοπαίδι

Επισκεφθήκαμε μαζί με ένα συμφοιτητή μου την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου που γιορτάζει την μνήμη της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 31/08 – 13 Σεπτεμβρίου.

Πλήθος προσκυνητών, πάνω από 500 άτομα, είχαν κατακλύσει τη Μονή από το πρωΐ της παραμονής. Να σκεφτείτε ότι η βορειοδυτική πτέρυγα στην οποία στεγάζεται ένα μεγάλο μέρος του Αρχονταρικιού της Μονής είναι υπό αναστήλωση. Και από ότι μάθαμε από τους μοναχούς που διακονούσαν στο Αρχονταρίκι πάνω από 70 πατέρες βγήκαν από τα κελλιά τους για να φιλοξενηθούν προσκυνητές (μοναχοί και λαϊκοί).

Κύριος προσκεκλημένος της Ιεράς Μονής και προεξάρχων της Πανηγύρεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ.κ. Μιχαήλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο, θέλοντας να τιμήσουν με την παρουσία τους την Παναγία μας.

Η ακολουθία του Μικρού Εσπερινού άρχισε στις 5:00 μ.μ. με τη λιτάνευση της Αγίας Ζώνης από μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου στον Κυρίως Ναό του Καθολικού. Η Αγία Ζώνη παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος του όρθρου προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Κατόπιν ακολούθησε τράπεζα.

Στις 7:30 μ.μ. άρχισε η αγρυπνία, την οποία λάμπρυναν με την γλυκύκατη ψαλμωδία τους οι μοναστικές Αδελφότητες των Δανιηλαίων (Γέρων Δανιήλ, Γέρων Στέφανος) των Θωμάδων (Γέρων Θωμάς, Ιερομ. Φίλιππος) και ο π. Δαμασκηνός, Γέροντας του Κελλίου του Αγίων Αναργύρων Νέας Σκήτης. Τον αριστερό χορό πλαισίωνε η χορωδία της Ιεράς Μονής Καρακάλλου και οι πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου.

Στην πανήγυρη παρευρέθηκε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου αρχιμ. Νικόδημος, επίσης εκπρόσωποι των περισσοτέρων Μονών του Αγίου Όρους αλλά και πολλών εκτός Αγίου Όρους. Με την παρουσία τους τίμησαν την πανήγυρη ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου και οι αρχές του τόπου.

Αργά το βράδυ κατέφθασε στην Μονή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος αν και ήταν ιδιαίτερα πεφορτισμένος λόγω του κουραστικού προγράμματός του ως καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν υπολόγισε κόπους και πραγματοποίησε αυτό το προσκύνημα, χάριν της μεγάλης ευλάβειάς του προς την Κυρία Θεοτόκο.

Κατά την διάρκεια της Λιτής παρατέθηκε το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής όπου μίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αυστρίας και Προύσης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου και μετέφεραν τις Πατρικές ευχές και την αγάπη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας μίλησε για το μαρτυρικό Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον εσταυρωμένο Προκαθήμενο, που έχει επωμισθεί ένα δυσκολότατο έργο σε μία νευραλγική περιοχή και περίοδο. Τόνισε την κρίσιμη περίοδο που ζει η ανθρωπότητα και η πατρίδα μας και δήλωσε την συμπαράστασή του για την υπόθεση της Μονής.

Ο Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρος μίλησε για την σύγκλιση της Συνόδου της Πενταρχίας, δηλαδή των τεσσάρων πρεσβυγενών (παλαιφάτων) Πατριαρχείων και της Εκκλησίας της Κύπρου. Στο μήνυμα των Πρεσβυγενών Εκκλησιών επισημάνθηκε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να μην διασαλευθεί στην Μέση Ανατολή η ειρηνική συμβίωση των πιστών των διαφόρων θρησκευτικών παραδόσεων, και να σταματήσουν οι διακρίσεις, η βία και οι διωγμοί.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Γέροντας Νικόδημος, παρότρυνε όλους τους παρευρισκομένους προσκυνητές να ζήσουν την εν Χριστώ μετάνοια, την οποία έχει πολύ ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος που ζει μέσα στην αμαρτία, όπως στην Παλαιά Διαθήκη οι Νινευίτες, οι οποίοι άκουσαν το κήρυγμα του προφήτη Ιωνά και μετανόησαν και τελικά ο Θεός δεν κατέστρεψε την πόλη.

Επίσης μίλησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου και ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Απόστολος Γλαβίνας.

Η χάρη της Παναγίας μας ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των μοναχών και των προσκυνητών. Παρόλη την κούραση έβλεπες μία ζωντάνια, ένα κέφι, έναν ενθουσιασμό στις κινήσεις των μοναχών που διακονούσαν είτε στην Τράπεζα είτε στο Αρχονταρίκι είτε στην Εκκλησία.

Η Αγρυπνία συνεχίζεται και από ότι φαίνεται ο Όρθρος θα τελειώσει γύρω στις 5:00 π.μ. και θα γίνει μία με δύο ώρες διακοπή για να αρχίσει μετά η Ακολουθία των Ωρών, του Αγιασμού και της Θείας Λειτουργίας.

Η Παναγία να σκεπάζει με την χάρη της Αγίας Ζώνης της όλο τον κόσμο.

Νίκος Στεφάνου