Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέα συσκευή δίνει ώθηση στην κυματική ενέργεια της Σκωτίας

15 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα συσκευή δίνει ώθηση στην κυματική ενέργεια της Σκωτίας

Σε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την σκωτσέζικη βιομηχανία κυματικής ενέργειας η Aquamarine Power παρουσίασε πρόσφατα μια νέα έκδοση του στροβίλου Oyster, για τον οποίο ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Alex Salmond μίλησε με θερμά λόγια.

Ο Oyster 800, με δυνατότητα παραγωγής άνω των 800 κιλοβάτ, θα παραδοθεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας – European Marine Energy Centre (EMEC) στο Orkney για εγκατάσταση μέσα στο καλοκαίρι. Η Aquamarine Power αναφέρει ότι υπάρχουν βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό Oyster 1 ενώ η εγκατάσταση είναι σαφώς πιο απλοποιημένη και ευκολότερη στη συντήρηση.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, η Aquamarine Power σχεδιάζει την ανάπτυξη δύο ακόμη 800s Oyster στο EMEC με στόχο να συνδεθούν με ένα χερσαίο υδροηλεκτρικό σταθμό που θα παράγει 2,4 megawatts ενέργειας. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα πάρκο 20 800s Oyster θα ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει 15.000 σπίτια, παρέχοντας στη Σκωτία μια πιο αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας σε σύγκριση με την αιολική και την ηλιακή.

Με τη Σκωτία να παίζει βασικό ρόλο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στα θαλάσσια μέσα παραγωγής ενέργειας και σύμφωνα με την Carbon Trust, το 2025, θα διαθέτει τις καλύτερες τοποθεσίες θαλάσσιου δυναμικού. Θα μπορούσε επίσης να παράγει ενέργεια σε ανταγωνιστική τιμή έναντι της πυρηνικής και της αιολικής ενέργειας στην ξηρά.

Το Carbon Trust έχει κάνει επίσης πρόβλεψη ότι η χώρα θα μπορούσε να παίρνει σχεδόν το 25% του παγκόσμιου θαλάσσιου δυναμικού μέχρι το 2050.

Πηγή: http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=34306&type=21